alan bir olguyu Hall'ın öz-bakım-tedavi kuramı bakış açısıyla değerlendirmektir. Hall'ın hemşirelik kuramı; bakım (care-hastanın bedeni), öz-çekirdek-merkez (core-bireyin kendisi) ve tedavi (cure-bedeni etkileyen hastalık) olmak üzere üç bileşenden oluşmaktadır.
Orem'e göre hemşireler, öz bakım eksikliği durumunda bireyin gereksinimlerini karşılayabileceği düzeye indirmeli, bireyin öz bakım yeteneklerini artırmalı ya da öz bakım yetersizliğini gideremediği durumlarda da bakım gereksinimlerini kendisi üstlenmelidir.
Öz-Bakım Kuramı insanların kendilerine neden ve nasıl baktıklarını tanımlar. Hemşireliğin yetersizlik durumlarında özbakımı gerçekleştirmesi gerektiğini belirtir. Bu kuram öz-bakım gücü, terapötik öz bakım ihtiyaçları ve temel iyileştirme faktörlerini içerir.
Tuvalet, yemek yeme ve giyinme becerileri en temel özbakım becerileridir. Bu temel becerileri, el-yüz yıkama, diş fırçalama, burun temizliği, banyo yapma, tırnak ve cilt bakımı, saç bakımı ve cinsel organların temizliği izler.
Değerlendirme sonunda hastanın öz bakım gücünün düşük düzeyde olduğu belirlenmiştir. Orem, hastalıktan korunma ve sağlığı geliştirmede birey tarafından yapılması gerekli olan tüm öz-bakım eylemlerini “terapötik öz bakım gereksinimi” olarak tanımlamıştır.
İlgili 40 soru bulundu
Öz bakım, stresi azaltmak, sağlığımızı ve refahımızı korumak ve geliştirmek için düzenli olarak gerçekleştirebileceğimiz faaliyetler ve uygulamalar anlamına gelir.
Öz bakım, kişilerin fizyolojik, psikolojik ve zihinsel olarak sağlıklarına dikkat etmek ve işlevselliği arttırmak amaçlı farkında olarak yaptıkları aktiviteler bütünü olarak tanımlanmaktadır (1).
Öz bakım becerileri eğitimi; çocuk gelişiminin beş gelişim alanı içerisinde yer almaktadır. Bu becerilerin çoğunu okul öncesi dönemde kazandırmak gerekmektedir. Küçük yaşlarda kazanılan öz bakım becerileri çocuğun bütün hayatını etkileme gücüne sahip olmaktadır.
Özbakım becerileri (tuvalet eğitimi, temizlik ve yeme alışkanlığı vb.) doğuştan getirilmeyen sonradan öğrenilerek kazanılan davranışlardır. Özbakım becerileri , zihin engelli çocukların toplum içinde bağımsız birey\kişilik kazanabilmeleri amacıyla kazandırılan becerilerdir.
Öz-bakım Becerisi Nedir? Çocuklarımızın gelişim özelliklerine uygun olarak, kişisel bakımını üstlenebilmesi için gerekli olan becerilere öz-bakım becerileri denir. Okulöncesi dönem öz-bakım becerilerinin öğrenimi için kritik bir dönemdir. Öz bakım becerileri, okula hazırlıkla ilgili öncü becerilerdendir.
Öz bakım hayatın farklı alanlarındaki yaşam standardımızı artırır. Bizler kendi öz bakımımızı yaparken kendi öz değerimizi de kabullenmiş oluruz. Kendi ihtiyaçlarımızı giderirken kendimize şunu söyleriz, ''Ben buna değerim''. Düzenli öz bakım rutinleri ile kendimizle ilgili farkındalığımız artar.
Fakat pek çok kişi bu kelimeyi yanlış yazmaktadır. Öz bakım kelimesi birçok kişinin bitişik yazdığı kelime olarak değerlendirilmektedir. Fakat dilimizde bu kelimelerin ayrı yazılması gerekmektedir. Bu nedenle kelimenin doğru yazılışı öz bakım şeklinde olmaktadır.
Öz bakım eksikliği, beslenme, giyinme, banyo yapma, tuvalet gibi kendi başına günlük yaşam aktivitelerini yapma veya tamamlama becerisindeki yetersizliktir. Günlük yaşam aktiviteleri; beslenmek, banyo yapmak, giyinmek, bir iş üzerinde çalışmak vs. gibi düzenli olarak yapılan şeyler olarak tanımlanmaktadır.
Öz bakım becerileri, çocuğun beslenme, giyinme, banyo yapma ve tuvalet kontrol alanlarında gereksinimlerini uygun şekilde karşılamasına yardımcı olacak beceriler içermektedir. Bu becerilerin tecrübe edilebilmesi için motor becerilerin uygun seviyede gelişmiş olması gerekmektedir.
Hemşirelik kuramcılarından Virginia Henderson, sağlığa, iyileşmeye ya da huzurlu ölüme katkı sağlamak için etkili bir hemşirelik bakımını fizyolojik, psikolojik, sosyokültürel, spritüal ve gelişimsel insan gereksiniminin karşılanması olarak tanımlamıştır.
Fonksiyonel Hemşirelik: Serviste yapılması gereken işlerin serviste çalışan hemşireler arasında paylaşılarak yapılmasıdır.
Her çocuğun gelişimi aynı olmasa da belirli yaşlarda çoğu çocuğun kazandığı öz bakım becerileri vardır. Çocuk 6-12 ay arasında biberonunu kendi başına tutabilir, bir bardaktan su içebilir ve ellerini kullanarak kendi kendine yemek yiyebilir.
Çocuklarda temizlik alışkanlığı, 2 yaşından itibaren başlayan, çocuğun sosyalleşmeye başlamasıyla davranışlara dönüşen bir süreçtir. 2 yaşında kendi bedenini tanımaya ve taklit yoluyla bazı beceriler kazanmaya başlayan çocuk, sıcak-soğuk, kirli-temiz, çabuk-yavaş gibi kavramları da öğrenir.
Tuvalet eğitimi, yemek yeme ve giyinme becerileri en temel özbakım becerileridir. Bu becerileri el-yüz yıkama, diş fırçalama, burun temizliği ve banyo yapma becerileri izler. Bu sürekliliğin sonunda tırnak bakımı, cilt bakımı, kozmetik ürünlerin kullanımı, saç bakımı ve cinsel organların temizliği gelir.
İnce motor becerileri, küçük kas grupları kullanılarak yapılan hareketlerdir. Spesifik olarak el ve parmaklardaki kaslar yönetilerek gerçekleştirilen hareketlere verilen isimdir. Yazı yazmak, resim yapmak ve alet kullanarak yapılan her türlü etkinlik ince motor becerilerine dahildir.
Dünya Sağlık Örgütü bu temel yaşam becerilerini “karar verme, problem çözme, yaratıcı düşünce, iletişim, kişilerarası ilişkiler, eleştirel düşünme, öz farkındalık, empati, duygularla başa çıkma, stresle baş etme” olmak üzere on başlık altında toplamıştır (WHO, 2007).
Öz-bakım gücü (self-care agency) kavramı Dorothea E. Orem tarafindan geliştirilen "Genel Hemşirelik Kuramı yada Hemşirelikte Öz-bakım Yetersizliği Kuramı'nın” ana kavramlarından olup, sağlığın sürdürülmesi ve geliştirilmesi ile ilgili bireyin öz-bakım performansını belirleyen eylem ve güç öğelerinin bileşimidir.
Öz bakım, bir bireyin kendi bakım işlevlerini gerçekleştirme yeteneğini ifade eder. Bu işlevler banyo yapma (vücut temizliği), beslenme, tuvalet ihtiyacını giderme ve başkalarının yardımı olmadan giyinebilmedir. Hijyen, öz bakım uygulamalarında sağlık kurallarına uyulmasıdır.
Kişiselleştirilmiş bakım: Evde bakım hizmetleri, bireylerin bireysel ihtiyaçlarına ve tercihlerine göre uyarlanabilir. Hizmetler, bireyin sağlık durumu, yaşam tarzı ve özel gereksinimlerine göre planlanır. Bu sayede, bireylere kişiselleştirilmiş ve özenli bir bakım sunulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri