a. Öz-yargılama (self-judgement): Öz-yargılama, öğrencinin bir öğrenme çabasından sonra kendisini yargılamasıdır. Öğrenci, kendi performansını bir başkasının performansıyla ya da herhangi bir standartla karşılaştırarak kendi öz-değerlendirmesini (self-evaluation) yapabilir.
Öz Yargılama Kapasitesi : Bireyin kendisi hakkında düşünme, yargıda bulunma ve davranışlarını değerlendirme becerileridir.
Öz yeterlik inancı, bireyin belli bir performansı göstermek için gerekli eylemleri organize edip, başarılı olarak yapma kapasitesine duyduğu inanç olarak ifade edilmektedir (Bandura, 1993).
Öz Düzenleme Kapasitesi: Kişinin kendi davranışlarını kontrol edebilmesi, onlara yön vermesi öz düzenleme kapasitesi ile yakından ilgilidir. İnsanlar ne kadar çalışacaklarına, ne kadar uyuyacaklarına, sosyal bir ortamda nasıl davranacaklarına kendileri karar verirler.
Öz-yeterlik, kişinin bir işi başarıyla yapmak için gerekli becerilere sahip olduğu konusundaki inancıdır. Öz-yeterlik inancı insan davranışlarını etkiler. İnsan davranışları, gerçekte doğru olandan çok, insanların neyin doğru olduğu yolundaki inancına dayanır.
İlgili 21 soru bulundu
Bireyin belli bir performansı başarılı olarak yapması için kendine olan inancına ya da kendi yargısına öz yeterlilik denir. Öz yeterlilik inancı, öğrenen için okul yaşamında akademik başarının önemli bir belirleyicisi olmasının yanı sıra, okul dışı yaşamında tüm hayatı boyunca kullanacağı önemli bir beceridir.
Özyeterlilik İnancı Kavramının Tanımı
Bandura (1986, s 30) özyeterlilik inancını “İnsanların belli bir performansa ulaşabilmelerini sağlayacak eylemleri örgütleme ve sergileme becerileri ile ilgili yargıları” olarak tanımlamıştır. Özyeterlilik, bireyin belli bir görevi başarabileceğine dair kişisel inancıdır.
Öz Yargılama Kapasitesi (Self Reflective Capability): İnsanlar kendileri ile ilgili düşünme, yargıda bulunma ve kendilerini yansıtma gücüne sahiptir. Bireyler, kendileri ile ilgili algıları fark ederler ve performanslarına bu algılarını yansıtarak bu konudaki yeterlilikleri hakkında bir yargıya varırlar.
Rothbart ve Bates (1998) öz düzenlemeyi, duyguların kontrol edilmesi, hazzı erteleme, davranış engelleme, davranış düzenleme, uyum sağlama, dikkat kontrolü kavramlarını içeren ve bireysel farklılıklar ile şekillenen bir beceri olarak ele almışlardır.
Öz-Düzenleme Nedir? Öz-düzenleme düşünce, duygu ve davranışlarımızı belirli yollarla izleme ve yönetme becerisidir. Böyle bir beceriye sahip olmanın öğrenmeye ve yeni deneyimlere açıklık, ilişkilerimizde sevgi dengesini bulabilme ve iyi oluş gibi birtakım getirileri vardır.
Öz Yeterlik Hissi Neden Önemli? Öz yeterlilik karşılaşılan problemlerin hızlı bir şekilde aşılmasına ve günlük görevlerin yerine getirilmesi için gerekli olan ilgi ve motivasyonun geliştirilmesine yardımcı olur. Çocuklarda öz yeterlik hissi, kendilerine güvenlerinin artmasına yardımcı olacaktır.
O yüzden öğretmenlerin öz yeterlik inancı öğretmeninin başarılı ya da başarısız olmasında önemli rol oynar. Öz yeterliğin gelişmesini sağlayan dört temel kaynak vardır; Bunlar Performans Başarıları, Dolaylı Yaşantılar, Sözel İkna ve Fizyolojik ve Duygusal Durumlar'dır.
Tschannen-Moran ve Woolfolk-Hoy (2001; Akt: Çapri & Kan, 2006) öğretmenlerin öz- yeterlik inançlarını, “bir öğretmenin öğrencilerinin arzu edilen öğrenme sonuçlarını oluşturma kapasitesine veya yeteneğine ilişkin inancı” olarak tanımlamaktadır.
3. Dolaylı Güdülenme
Gözlenen davranışlar, bireyi bilgilendirmekle kalmaz, aynı zamanda onu elde etmeye de motive eder. Ancak, gözlenen davranış, olumlu bir şekilde sonuçlanırsa, gözleyen kişi o davranışı yapmak için istek duyar. Bunun dışında, gözlemci o davranışı başarabileceğine inanmalıdır.
Bandura'ya göre gözlem yoluyla öğrenme, sadece bir kişinin diğer kişilerin davranışlarını basit olarak taklit etmesi değil, çevredeki olayları bilişsel olarak işlemesiyle kazanılan bilgidir. Bandura'ya göre gözlem yoluyla öğrenme ile taklit yoluyla öğrenme birbirlerinin yerine kullanılabilecek iki kavram değildir.
Örneğin bir erkek diğer bir erkeğin gitar çaldığını ve kirpiklerini seksi bir biçimde kırptığı için kızları etkilediğini görürse, bunu gözlemleyen erkek de bir gitar satın alıp birkaç ders alabilir ve aynı zamanda aynanın önünde kendi kendine göz kırpma provası yapabilir.
Öz denetim bireyin kendisini, duygu ve düşüncelerini kontrol etmesi olarak tanımlanabilir. Ayrıca bireyin bir hedef belirlemesi ve bu hedef doğrultusunda harekete geçebilmesini de ifade etmektedir.
Çocuklar, sıcak ve duyarlı ilişkiler yoluyla öz denetim geliştirirler. Buna ek olarak etraflarındaki yetişkinleri izleyerek geliştirirler. Öz denetim, çocuklar bebekken başlar. En çok yürümeye başlayan çocuk ve okul öncesi yıllarda gelişir, ancak aynı zamanda yetişkinliğe doğru da gelişmeye devam eder.
Öz-düzenlemeli öğrenme, kişinin kendisini tanıma işi ve kendi kendine öğrenebilmesi yolunda kullanabildiği her türlü işlem, teknik, taktik ve strateji olarak tanımlanabilir. Yani kendi amaçlarını belirleme ve bu yolda kendi çalışma prensipleri doğrultusunda bilişsel olarak kendini motive etme işidir.
Önyargı, genel ve özel kullanımlarında bir taraf tutma biçimidir. Bir ideolojik fikri veya bakış açısını koşulsuz desteklemek anlamında kullanılır. Önyargı, halk arasında genellikle bir kişinin kararlarının ağırlıklı bir şekilde tek taraflı olarak ortaya çıkmasında kullanılmaktadır.
Ön yargı etimolojik olarak, bir kişi ya da bir şey hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan bir değer yargısı geliştirmek ya da taşımak anlamına gelir1. Ön yargının beslendiği köken “bilinmeyendir”. Ön yargı inancı, davranışı ve duyguyu bir arada etkiler, yani bir tutumdur.
Öz yeterlik ya da bir başka deyişle kendine yeterlik, bir problemi çözmek veya bir görevi tamamlamak için gere- kecek belli hareketleri organize ve icra etme kabiliyetinize olan güveninizdir.
Öz Yeterlik Kaynakları
Kişinin kendi öz yeterlik algısı dört temel kaynaktan elde edilen bilgilerle oluşmaktadır. Bunlar; geçmişteki başarılı performanslar, dolaylı yaşantılar, sözel ikna ve fizyolojik ve duygusal durumlardır.
Öz yeterlilik; kişinin kendi bilgi, beceri ve yetkinliğine olan inancı olarak tanımlanmaktadır (Bandura, 1995). Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse, öz yeterlilik; istenen bir görevi yerine getirme veya belirli bir performansa ulaşma hususunda kişinin kendi potansiyeline olan olumlu görüşüdür (Bandura, 1997).
Özyeterlilik, kendi davranışsal standartlarımıza ve hedeflerimize ne kadar ulaştığımız olarak tanımlanabilir. Kendi standartlarına ulaşan, yani kendisini yeterli hisseden bireyler kendi hayatları üzerinde etkili, yetkin, yeterli becerilere sahip olduğuna inanan bireylerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri