Türkiye'de İki Yabancının Evlenmesi. Türkiye'de iki aynı uyruklu yabancının ya da farklı uyruklu iki yabancının evlenmesi de mümkün. Aynı devlet vatandaşı olan iki yabancı kendi kanunlarının yetki vermesi durumunda, o devletin Türkiye'deki temsilcilikleri önünde evlenebiliyor.
Dolayısıyla yabancı uyruklu evlilik konusundaki şartlar, Türk Medeni Kanun'da yer alıyor. Türk Medeni Kanunu'nda geçenler dikkate alındığında ancak kişinin evliliği geçerli olur. Türkiye'de hem aynı ülke vatandaşları hem de farklı ülke vatandaşları evlilik yapabilir.
Vize ihlali olan kaçak durumdaki yabancılar Türk Vatandaşları ile resmi evlilik yapabilirler.
Çiftlerin ikisinin de yalnız Türk vatandaşı olması halinde nikah akdi Başkonsolosluğumuzda gerçekleştirilebilmektedir. Çifte vatandaşların ve yabancı uyrukluyla evlenen vatandaşlarımızın nikahları Başkonsolosluğumuzda kıyılamamaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Pasaportlar Türkçe tercümesi ile birlikte Türkiye'deki Noterlere tasdik ettirilecektir. Müracaat esnasında pasaport aslı ibraz edilecektir. Çiftler Türkçe bilmiyor ise 2 adet Evlenme Beyannamesi tercüman eşliğinde doldurularak Noterden onaylatılacaktır. Müracaat ve nikah esnasında tercüman bulunduracaklardır.
Aynı devlet vatandaşı olan iki yabancı kendi milli kanunu yetki vermiş olduğu takdirde, o devletin Türkiye'deki temsilcilikleri önünde evlenme yapabilecekleri gibi, Türk makamları önünde de evlenebilirler.
Türkiye, çifte vatandaşlığa kanunen imkan tanıdığı için başvurulacak ülkenin çok vatandaşlığa imkan vermesi halinde, ülke tarafından bildirilen şartları sağlayan herkes başvuru yapabilmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti, çifte vatandaşlığı, Türk Vatandaşlığı Kanunu m.3/b'de “çok vatandaşlık” olarak tanımlamış ve kabul etmiştir. Çifte vatandaşlık statüsüne sahip olmak için gerekli son şart ise ilgili kurumlara başka bir devletin vatandaşlığının kazanıldığının bilgisinin verilmesidir.
Evlilik yoluyla vatandaşlık başvurusu ne kadar sürede sonuçlanır? Avukat olmadan yapılan başvurular ortalama 2 sene içerisinde sonuçlanmaktadır. Vatandaşlık avukatı ile ise vatandaşlık başvurusu sonuçlanma süresi 6 ay-1 sene arasında olacaktır.
Destekleyici veya sponsor eşiyle 3 yıl veya daha fazla süre evli kalınmasının ardından boşanan yabancılar kısa dönem ikamet iznine geçebilirler.
VİZE İHLALİ OLAN YABANCILAR RESMİ EVLİLİK YAPABİLİRLER
Türkiye'de vize ihlali olan yabancılar ikamet izinleri olmasa dahi resmi evlilik yapabilirler, yasal hale gelebilirler,aile ikamet izni ve çalışma izni alabilirler.
İşveren Düğün İzni Kullandırmazsa Ne Olur? Evlilik veya diğer bir deyişle düğün izni, yasa ile çalışana tanınmış bir haktır. Bu nedenle de kullandırılmaması durumunda çalışan, haklı fesih sürecini başlatabilir. Yani çalışan istifa edip kıdem tazminatı dahil olmak üzere tüm haklarını alarak işten ayrılabilir.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü yabancı uyruklu bir kişinin deport cezası aldıktan sonra evlilik yapmasını çoğu zaman inandırıcı bulmuyor. Çünkü yapılan incelemelerde evliliğin sadece deport cezasını kaldırmak için meşruhatlı vize alımına yönelik yapıldığı açıkça belli oluyor.
Yurtdışındaki iki Türk vatandaşı veya bir Türk vatandaşı ve bir yabancının evlenme işlemi bulundukları ülkenin evlendirmeye yetkili makamı huzurunda gerçekleştirilir. Bu evlilik, Türk Medeni Kanunu hükümlerine uygunluk göstermesi koşuluyla geçerlidir.
Aile birlikteliği en kutsal müessesedir. Bu nedenle evlilik işlemlerinde nikah memurluklarının yabancı evililik işlemlerinde nikah kıyılabilmesi için pasaport vize süresinin dolmamış olmasını veya dolmuş ise ikamet tezkeresi istemelerinin hukuki dayanağı yoktur.
Özbekistan, ülkenin vatandaşlığına geçmek isteyen üçüncü ülke vatandaşlarına çifte vatandaşlık hakkı vermemektedir.
Bu kanunlar, bir kişinin aynı anda birden fazla ülkenin vatandaşlık gereklerini karşılayabileceği durumlar yaratabilir. Bu durum, bir ülkenin veya diğerinin çok vatandaşlık ile ilgili yasalarının olmaması durumunda, kişinin birden fazla vatandaşlığa sahip olmasına izin vermektedir.
Türkiye'de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi kaidesi Türkiye'ye seyahat edecek tüm yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir. - Çift pasaportlu yabancıların son 180 gün içerisinde ayrı ayrı pasaportlar ile 90'ar gün kalmaları mümkün olamamaktadır.
Avrupa'da çifte vatandaşlığın yasak olduğu ülkeler arasında Almanya'nın yanı sıra AB üyesi Hollanda, Avusturya, Estonya, Bulgaristan, İspanya, Letonya ve Litvanya'ya ek olarak Ukrayna ve Norveç de bulunuyor.
Çifte vatandaşlık hakkı alan kişiler farklı ülkelerin kültürü ile kaynaşır, bu da özellikle çocuklarınızın kültürel gelişiminde önemli rol oynar. Çifte vatandaşlığın en önemli avantajları ise; her iki ülkeden de emekli olma, kamu ve eğitim hizmetlerinden yararlanma olarak sıralanabilir.
Çifte vatandaşlığa izin veren ülkeler arasında Almanya, ABD, Avustralya, Belçika, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Brezilya, Çekya, Ermenistan, Fransa, Güney Kore, İrlanda, İspanya, İsrail, Kanada, İtalya, İsveç, İsviçre, Kıbrıs, Meksika, Norveç, Mısır, Romanya, Portekiz ve Şili gibi birçok ülke bulunmaktadır.
En Az 3 Yıldır Evli Olmak
Evlilik yoluyla Türk vatandaşı olmak için aranan ilk şart, tarafların en az 3 yıldan beri evli olmasıdır. Vatandaş olmak isteyen başvurucunun evlendiği kişi, Türk vatandaşı olmalıdır. Eşin Türk vatandaşlığını doğum yoluyla veya sonradan kazanmış olmasının ise önemi yoktur.
HAFTA İÇİ MESAİ DIŞI RESMİ NİKAH ÜCRETİ 150,00 TL. 170,00 TL. HAFTA SONU RESMİ DAİRE NİKAH ÜCRETİ 250,00 TL. 270,00 TL. DIŞ NİKAH ÜCRETİ 400,00 TL. 420,00 TL.
Hali hazırda yürürlükte olan ilgili kanun maddesi şu şekildedir: “Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri