Özdeyiş, vecize, aforizma ya da özlü söz; düşünce, duygu ya da ilkeleri kısa ve öz bir biçimde anlatan sözlerdir. Kimi zaman motto, kelamıkibar ve ülger olarak da anılırlar. Özdeyişlerin söyleyeni genellikle bellidir; ancak bazı sloganlaşmış özdeyişlerin kim tarafından yaratıldığı bilinmeyebilir.
Özdeyiş: Bir düşünceyi en kısa, en özlü biçimde anlatan bir veya birkaç cümleden oluşan bilgece söz. Eş anlamlısı: vecize, veciz söz, özsöz, özlü söz, aforizma; eski dilde cümle-i hikemiye, kelam-ı kibar.
Özdeyiş, diğer adıyla vecize, bir düşünceyi ya da fikri en kısa ve özlü şekilde anlatmaktır. Bu düşüncenin örnek olması, doğruyu ve güzeli göstermesi gerekmektedir.
Vecize kelimesi aynı zamanda özdeyiş olarak karşılık bulduğu için, bu konuda özdeyiş üzerinden değişik örnekler vermek mümkün. ''Ne mutlu Türküm diyene!'' Tunca BenginGüneydoğu'nun en ucundaki çiçekçi!
1- Özdeyişler:
Devlet adamlarının, yazarların ve bilim adamlarının söylediği / yazdığı özlü sözlere özdeyiş denir. Mustafa Kemal Atatürk - Yurtta Sulh Cihanda Sulh: Atatürk'ün dış politikasında da önemli bir yer tutan bu sözü, barışın tüm dünya ülkelerinde olması gerektiğini belirtir.
İlgili 30 soru bulundu
Deyim özdeyiş ve atasözü kültürümüzde geçmişten bugüne kadar var olan bir anda oluşmayan genel olarak kalıplaşmış sözcük ya da sözcük gruplarıdır. Bu sebeple kullanımı oldukça yaygın olan deyim, özdeyiş ve atasözü birçok konuya da açıklık getirmek konusunda oldukça başarılı sözlerdir.
VECÎZE. (ﻭﺟﻴﺰﻩ) i. (Ar. vecіz'den vecіze) Bir fikir veya duyguyu en kısa ve özlü şekilde anlatan ve genellikle kimin tarafından söylendiği bilinen söz, öz deyiş.
Özdeyiş, vecize, aforizma ya da özlü söz; düşünce, duygu ya da ilkeleri kısa ve öz bir biçimde anlatan sözlerdir. Kimi zaman motto, kelamıkibar ve ülger olarak da anılırlar.
Vecize kelimesinin eş anlamlısı, özdeyiş demektir. Vecizenin, özdeyiş, taşlama, iğneli söz, nükteli söz, özlü söz gibi pek çok eş anlamlısı bulunmaktadır.
Bulmaca cevabı için eş anlamlıları ve kendi anlamı verilirken farklı kullanımları da mevcuttur. Özdeyişin bulmacadaki cevapları: kelamıkibar. vecize.
Bir düşünceyi kısa ve özlü bir şekilde anlatan, bir veya birkaç cümleden oluşan sözlere özdeyiş (vecize) denir.
Özdeyiş ya da bir diğer anlamı ile vecize, bir düşünceyi ya da savı en kısa ve en özlü şekilde anlatan özlü, bilgece sözlere denir. Özdeyişlerin (vecize) söyleyeni bellidir. Bu durum atasözleri ile özdeyişleri birbirinden ayıran en temel durumdur. Özdeyişler bir yargıyı bildirirler.
3- Özdeyişler:
Ünlü yazarların, düşünce adamlarının ve kanaat önderlerinin söylediği ya da kaleme aldığı veciz sözlerdir. 'Batı edebiyatında ''Aforizma'' adıyla da bilinir. Mustafa Kemal Atatürk - Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.
Atatürk'ün Özdeyişleri. Ne mutlu "Türküm" diyene. Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.
Özdeyiş bir duygu ya da bir düşünceyi özlü bir şekilde anlatan ve kim tarafından söylendiği belli olan sözlerdir.
Önemsizliği belirtmek için kullanılan bir zarftır. Söyleyen kişiye mütevazilik havası verir. Kişi haddi olmayan bir şeyden bahsederken nacizane kelimesini kullanabilir. Kelime zaten anlam itibariyle de haddi olmayarak, çok önemsiz bir şey demektir.
Hiciv, edebiyat ve sanatta, bir kişi, bir olay ya da durumun, iğneleyici sözlerle, alaylı ifadelerle eleştirildiği bir türdür. Hiciv terimi, hicviye ve yergi ile eş anlamlıdır.
İlk Anlamı: Bir şeyi gözünde canlandırmak, resmetmek. Örneğin roman ve öykülerde yapılan doğa betimlemelerinin tamamı birer tasvirdir. Tasvir yapan yazarın amacı, olayın geçtiği yerleri okurun gözünde canlandırmaktır. İkinci Anlamı: Bir kişinin ya da nesnenin resmini yapmak.
TDK'ya göre bu deyimin anlamını öğrenmek için bazı kaynaklara başvurabiliyor. Dut yemiş bülbüle dönmek, çok konuşkan ve neşeli olan insanların yaşadığı bazı sorunlardan dolayı üzüntülü olma durumudur.
Susmak; konuşkanlığını, sevincini, neşesini yitirmek; sesi çıkmaz olmak.
Atasözleri, kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmediğinden anonimdir. Bu sözler topluma mâl olmuş, toplum tarafından benimsenmiş ve yüzyılların düşünce ve mantık isteminden geçerek günümüze ulaşmış kısa ve özlü sözlerdir. Atasözleri, bir düşünce açıklanırken ya da savunulurken tanık olarak da gösterilirler.
2-Atasözleri ile deyimler arasındaki en önemli fark, atasözlerinin asıl gayesi nasihat etmek, yol göstermek ve ibret alınması için gerçekleri bütün çıplaklığı ile göstermektir. Ancaq deyimlerin böyle bir gayesi veya kaygısı yoktur.
Zira manzum deyimler kalıplaşma sürecini manzum halde tamamlayan ve başından sonuna anonim olan söz birlikleridir.
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri