Özdirenç ( ρ ): Bir malzemenin elektrik akımına karşı gösterdiği direnç özdirenç olarak bilinir.
Özdirenç: Birim uzunluk (1 metre) ve birim kesitteki (1mm2) iletkenin direncine özdirenç denir. Özdirenç “ρ” ile gösterilir.
Bu durumda, elektrik özdirenç ρ(Yunanca:rhodur) malzeme parçasının uzunluğunu (metre ile ölçülen, m) ve A bir numunenin enine kesit alanını ifade eder.
Öz (Spesifik) iletkenlik, k: İletkenlik, bir iletkenin kesit alanı (A) ile doğru, uzunluğu (l) ile ters orantılıdır. k orantı sabitidir ve "öz iletkenlik" olarak adlandırılır. A ve l sayısal olarak birbirine eşit olduğu zaman öz iletkenlik iletkenliğe eşit olur (k = G).
Metal iletkenlerin çoğunun özdirençleri sıcaklık ile artar. Burada ρ0 iletkenin belli bir dayanak ısıda (mesela 200C de) özdirenci, Δ T sıcaklık farkı ve α de söz konusu iletkenin sıcaklık sabitidir.
İlgili 35 soru bulundu
Soğuk suda ve killerde özdirenç değerleri 10 Ohm-metre'lere, tuzlu suda 0.1 Ohm-metrelere kadar düşmektedir.
İletkenin yapıldığı metalin özdirenç değeri küçük ise direnç küçük olur. Özdirenç değeri büyük ise direnç değeri büyüktür. Özdirenç ile direnç doğru orantılıdır.
Bakır en iyi iletken madde olarak elektrik alt yapısında kullanılır.
Suda eriyik halde bulunan madde miktarları arttıkça suyun iletkenlik değeri yükselir, azaldıkça iletkenlik değeri de azalır. Suyun iletkenlik değerinin yüksek olması, suyun sert su olduğu anlamına gelir ve bu değer yükseldikçe su içilebilir nitelikten uzaklaştırır.
Elektrolit iletkenlik yükselen sıcaklıkla artar. Sıcaklık arttıkça solvatasyonun azalması ve viskozitenin düşmesi iyonların daha hızlı hareket etmesine neden olur. İyonlaşmış gazlarda ise, elektriği gaz halindeki iyonlar ve elektronlar iletmektedir.
Özdirenç akımı uzunluk, kesit ve boyuna bağlıdır. Özdirenç Formülü Nedir? Özdirenç formülü R simgesi ile gösterilmektedir. Birimi ohm'dur.
Çözeltilerin elektriksel iletkenliği, elektrolit çözeltide bulunan iyon sayısı ile doğru orantılıdır. İyonlaşma ne kadar yüksek ise iletkenlik o kadar fazla olur. İyon derişimi (derişim belli bir hacimdeki madde miktarıdır) arttıkça iletkenlik artar.
Maddelerin özdirençleri sıcaklığa bağlı olarak değişir. Özdirenç metallerde sıcaklığa bağlı olarak artarken, yarı iletkenlerde azalır.
İletkenlik “İletkenlik=1/direnç” eşitliği ile ifade edilir. Ölçü birimi olarak Siemens/cm kullanılmaktadır (S=Siemens=Ohm-1).
Bakırın özdirenci=0.017 dir. Her metalin bir T katsayısı vardır. Bu, teorik olarak o direncin değerinin sıfır ohm olduğu sıcaklık değeri demektir.
Ülkemizde uygulanan "İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliği"ne göre, insani tüketim için müsaade edilen en yüksek iletkenlik değeri 2500 microS/cm dir, ancak böyle bir su sağlığa zararlı değilse de yavan tabir edilen lezzeti bozuk bir sudur.
Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır. Fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler içermemelidir. •Hastalık yapıcı mikroorganizmalar içermemelidir. Yeterli derecede yumuşak olmalıdır.
Hidrojen iyonları fazla olduğunda su asidik hale gelir ve pH değeri 7'den azdır. Tersi durumda, yani hidroksit iyonlarının konsantrasyonları fazla olduğunda suyun pH değeri 7'nin üzerinde çıkar. Sağlıklı ve kaliteli içme suyunun pH değerinin 6.5 ila 9,0 arasında olması beklenir.
Buna örnek olarak altın, gümüş ve bakır gösterilebilir. Gümüş en iyi iletkendir, ikinci en iyi iletken bakır, sonraki altındır. Bakır, kablo ve tellerde gümüşe göre ucuz olması nedeniyle tercih edilir. Altın kolay oksitlenmemesi sebebiyle elektriksel kontaklarda kullanılır.
Süperiletkenler ve elektronlar
Süperiletkenlerde elektrik akımını oluşturan elektronlar atomların arasında hiçbir atoma çarpmadan akar gider. Elektronlar çarpışarak ısınıp enerji kaybetmez ki biz de elektronların serbestçe akmasına izin veren materyallere süperiletken deriz.
Bakır çok yüksek bir ısı iletkenliğine sahiptir ve ısı iletimi için en iyi metal olan gümüşden çok daha ucuz ve daha elverişlidir.
Maddenin cinsine bağlı olan direnç gösterme değerine özdirenç denir. Öz direnç (sabit sıcaklıkta) maddeler için ayırt edici bir özelliktir.
Bütün metallerin ve birçok alaşımların direnci sıcaklık arttıkça artar. Karbonun, elektrolit iletkenlerin, izolasyon malzemelerinin, bazı metal alaşımların ve yarı iletkenlerin direnci ise sıcaklık arttıkça azalır. Metal iletkenlerin dirençlerinin sıcaklıkla değişim eğrisi şekilde görülmektedir.
Elektronik iletkenlik (metalik iletkenlik): Metallerdeki iletkenlik elektronların hareketliliğinden kaynaklanmaktadır. Metalik iletkenlik yükselen sıcaklıkla düşer. Sıcaklık yükseldikçe daha etkin hale gelen atomların termal titreşimleri elektronların saçılmalarını arttırarak, direnci yükseltir .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri