Türkiye, okuma alışkanlığında da dünyada 86. sırada yer alıyor. Kitap okuyanların yüzde 65'i aşk, yüzde 24'ü siyasi, yüzde 13'ü düşünce, yüzde 7'si kişisel gelişim kitapları okuyor. Çocuklara kitap hediye edilmesinde ise Türkiye 180 ülke içerisinde 140. sırada.
Birleşmiş Milletler İnsanı Gelişim Raporu'nda kitap okuma sıralamasında, Türkiye 86. sırada yer alıyor. Nüfusu 7 milyon olan Azerbaycan'da kitaplar ortalama 100 bin tirajla basılırken, 76 milyon nüfuslu Türkiye'de çoğu kitap 2-3 bin civarında tirajla basılıyor.
AA muhabirinin İngiltere merkezli Dünya Kültürü Puan Endeksi'nden derlediği verilere göre, dünyada en çok kitap okunan ülke Hindistan olurken onu sırasıyla Tayland ve Çin takip ediyor. Belli dönem aralıklarında güncellenen veriler, 2017'de yapılan araştırmaya dayanıyor.
İstatistikler Türkiye'de her yüz kişiden 4-5'i kitap okuyor. Yine Japonya'da bir kişi yılda 25 kitap okurken, bizde 6 kişi yılda bir kitap okuyormuş. Kitap okuma sayısı kütüphane sayısı kıraathane sayısı ile karşılaştırıldığı zaman çok çok gerilerde olduğumuz ortaya çıkmaktadır.
Verilere göre Türkiye günde 6-7 dakikalık kitap okuma ortalaması ile Fransa ve İtalya gibi birçok Avrupa ülkesinin önünde. 20 ila 74 yaş arasında yapılan araştırmaya göre Finlandıya ve Polonya'da günde 12 dakika, Estonya'da 13 ve Macarıstan'da 10 dakikalık okuma oranları en yüksek değerlere sahip.
İlgili 45 soru bulundu
Japonya'da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Fransa'da 7. Türkiye'de de yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düşüyor.Japonya'da 1 kişi yılda ortalama 25 kitap okurken, Türkiye'de bu oran komik: 6 kişi 1 kitap okuyor. Türkiye'de yüksek öğrenim görenlerin oranı 1965'e göre 14 kat arttı.
Okuma oranlarının Türkiye'de düşük olmasının birçok nedeni vardır. Bu nedenler arasında sosyoekonomik faktörler, eğitim seviyesi, kültürel değerler ve teknolojik gelişmeler yer alır. Sosyoekonomik faktörler, kitap okuma oranlarını olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden biridir.
Okuma yazma bilen oranının 2022 yılında en yüksek olduğu il %99,0 ile Antalya olurken bu ili sırasıyla Çanakkale, İzmir, Muğla ve Denizli takip etti. Bu oranın en düşük olduğu il ise %93,6 ile Mardin olurken bu ili sırasıyla Şanlıurfa, Siirt, Ağrı ve Iğdır izledi.
Bol kitap okumak hızlı kitap okuma konusunda çok yardımcı olacaktır. Kitap okudukça görebildiğiniz alan genişleyecek, okuma ve anlama hızınız da artacaktır.
Araştırmaya katılanların yüzde 19,5'i edebiyat, yüzde 18,3'ü din, yüzde 16,2'si ise eğitim konulu kitaplar okuduğunu belirtiyor. Tür olarak bakıldığında da Türk halkının büyük bir bölümünün romanı tercih ettiği görülüyor. Yüzde 33,7'lik bir oranla roman türü ilk sırada, yüzde 27,1 ile öykü ikinci sırada yer alıyor.
Türkiye'de en fazla okunan kitap türünün edebiyat olduğunu aktaran Kula; "En fazla okunan kitap türü edebiyat.
Türkiye — 6 031 seviyesindedir.
Türkiye'de toplumun düzenli kitap okuma oranı% 0.1, kitap toplum yaşamında önem sıralamasında 235 sırada, toplumun% 75'i kitap okumuyor,% 40 hiç kütüphaneye gitmemiş.
Ajans Press'in Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin günde 7 dakika kitap okuduğu görüldü. Böylelikle Avrupa ülkelerine oranla orta seviyede yer alan Türkiye'nin aynı kitap okuma süresini Almanya ve Lüksemburg ile paylaştığı saptandı.
OKUMA YAZMA BİLENLERİN ORANI YÜZDE 97,6 OLDU
2008 yılında 6 yaş ve üzeri nüfusta okuma yazma bilenlerin oranı yüzde 91,8 iken, 2022 yılında bu oran yüzde 97,6 olarak hesaplandı.
Bitirilen eğitim durumuna göre 15 yaş ve üstü nüfus (2022)*
Bilinmeyenler hariç tutulduğunda 15 yaş ve üstü nüfusun yüzde 51,3'ü “ortaokul veya altı eğitim düzeyine sahip”; “lise ve üstü” eğitim seviyesindekilerin oranı ise yüzde 48,3.
Dünya genelinde 15 yaş üstü olanların yaklaşık yüzde 86'sı okuma yazma bilgisine sahipken yaşları 15 ila 24 olan gençler için ise bu oran yüzde 91 seviyesinde. Ayrıca söz konusu veriler, 65 yaş ve üzeri yetişkinlerde okuryazarlık oranının yaklaşık yüzde 78 olduğunu ortaya koyuyor.
En Çok Okunan Kitap Türleri Hangileridir? En çok tercih edilen kitap türleri arasında, roman ilk sırada yer alır. Bunu takiben öykü ve şiir kitapları da okurların ilgisini çeken kitap türleri arasındadır. Genel olarak, kitap tutkunları tarafından kurgu kitapları da sık sık okunmaktadır.
yapılan araştırmalara göre kişi başına haftalık kitap okuma süresinde haftada 10.42 dakika ile hindistan başı çekiyor. 19. sırada ise haftada 5.54 dakika ile türkiye'yi görüyoruz. o çok fazla kitap okuyorlar dediğimiz japonya ise haftada 4.06 dakika ile 29. sırada.
Kitap okumak düzenli yapıldığı taktirde hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Ülkemizde yılda ortalama 7.2 kitap okunmaktadır. Türkiye nüfusunun % 31'i hiç kitap okumamaktadır. Türkiye'de her 4 kişiden 1'inin kitap okuma alışkanlığı vardır.
Her gün ne kadar kitap okunması gerektiği, kişinin okuma hızına, ilgi alanlarına ve zaman ayırma kapasitesine göre değişir. Genel olarak, günde 30 dakika ile 2 saat arasında okumak, okuma alışkanlığı kazanmak ve bilgi edinmek için yeterlidir.
Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği'nin (YAYBİR) açıkladığı Ocak 2022 verilerine göre Türkiye'de toplam 21 milyon 192 bin 225 adet kitap basıldı. Bu sayı geçtiğimiz yıl, Ocak 2021'de 26 milyon 490 bin 859 adetti. Basılan kitap miktarı Aralık 2021'e göre de 2 milyon 627 bin 411 adet azaldı.
Kitap okumanın önemi oldukça büyüktür. Kitaplar, bireylerin kişisel gelişimine ve kelime dağarcığının zenginleşmesine katkı sağlar. Ayrıca kitap okumak kişinin hayal dünyasını geliştirir ve yaratıcı düşünme yeteneğini arttırır. Düzenli kitap okuyan bireyler, problemlere kolay ve pratik bir şekilde çözüm üretebilirler.
Yaratıcılığınızı arttırır. Bilgi birikiminize katkıda bulunur. Yazılı ve sözlü becerilerinizin gelişmesine katkıda bulunur. Yaşa bağlayarak ilerleyen bilişsel gerilemeyi yavaşlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri