Özel belgede sahtecilik suçunun cezası, Türk Ceza Kanunu'nun 207. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre bu suçun cezası: Bir özel belgeyi sahte olarak düzenleyen veya gerçek bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren ve kullanan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Özel belgede sahtecilik suçu şikayete bağlı suçlardan değildir, bu nedenle herhangi bir şikayet süresi yoktur. Ancak, özel evrakta sahtecilik suçunun dava zamanaşımı süresi 8 yıl olduğundan, suçun 8 yıl içinde savcılığa bildirilmesi halinde savcılık soruşturma başlatır.
Özel belgede sahtecilik suçu seçimlik hareketli bir suçtur. Kamu güvenine karşı işlenen suçlar başlığı altında düzenlenmiş olmasının bir gereği olarak şikayete bağlı bir suç değildir.
Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Özel belgede sahtecilik suçunda belgenin sahte olarak hazırlanması, henüz suçun tamamlandığı anlamına gelmez. Bu nedenle, suçun tamamlanması için belgenin kullanılması gerekmektedir. Bu durumda, belgenin hazırlanması aşamasında olan fail hakkında suç işlemek için teşebbüs hükümleri uygulanabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Özel belgede sahtecilik suçu ya da evrakta sahtecilik suçu TCK m. 207'de tanımlandığı üzere; yazılı, okunabilir ve hukuki bir değere sahip özel bir belgenin sahte olarak düzenlenmesi, değiştirilmesi veya kullanılması fiillerinden en az birinin işlenmesi durumunda meydana gelen bir suçtur.
Özel Belgede (Evrakta) Sahtecilik Suçunun Cezası
Özel belgede sahtecilik suçunun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır. Özel belgenin sahte olduğunu bilerek kullanan kişi de aynı miktarda hapis cezası ile cezalandırılacaktır.
Özel belge, kamu görevlisinin görevi nedeniyle düzenledikleri dışında kalan, resmî belgeden sayılmayan, resmî bir işlem nedeniyle düzenlenmiş olmayan, ancak; doğrudan hukuken hüküm, sonuç meydana getiren, bir hakkın doğmasına veya kanıtlanmasına yarayan yazıdır.
MADDE.204. (1) Bir resmî belgeyi sahte olarak düzenleyen, ger- çek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalan- dırılır.
Hırsızlık , özel belgede sahtecilik , resmi evrakta sahtecilik , dolandırıcılık gibi suçların da yüz kızartıcı suç olarak kabul edildiği görülmektedir. Mühürde sahtecilik yapıldığında hileli iflas gerçekleştirildiğinde ya da parada sahtecilik yapıldığında da bu tür bir suç işlenmiş olur.
Resmi Belgede Sahtecilik Suçu Görevli Mahkeme
5237 sayılı TCK'nın 204'üncü maddesinin 1'inci fıkrasında düzenlenmiş olan suçun temel şekli söz konusu olduğunda, görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.
– Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir.
Özel Evrakta Sahtecilik Cezası
Özel belgelerde tahrifat yapmanın cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapistir. Kanun, bu suç için seçici veya müşterek yargı cezaları vermemektedir. Listelenen fiillerin aynı kişi tarafından farklı zamanlarda aynı belge kullanılarak işlenmesi halinde faile tek ceza uygulanacaktır.
Resmi belgede sahtecilik suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 204. Maddesinde “Kamu Güvenine Karşı Suçlar” başlığı altında düzenlenmiştir.
Yani, karşı tarafın rızası olsa dahi, bir başkasının yerine geçerek, taklit imza atmak suç sayılmaktadır. Bu imza özel birine de, kamuya da ait olsa fark edildiği an kamu güvenliğine yönelik bir tehdit ve dolayısıyla kamuya karşı suç olarak değerlendirilir.
TCK md.134 Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu
Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.
Bu suç, kanuna göre avukatlığa engel bir durum olup avukata meslekten çıkarma cezası verilmelidir. …
Resmi belgede faydasız sahtecilik aslında şunu ifade ediyor: Bir resmi belge üzerinde sahtecilik suçu işleniyor ancak bu belge hukuken sonuç doğurma özelliğine sahip değil. Yani bu belgenin hukuki bir karşılığı yok. Böyle bir durum için Yargıtayın beraat verilmesi gerektiği yönünde kararları mevcuttur.
Özel belgede sahtecilik suçu, uzlaşma prosedürü uygulanmasını gerektiren suçlardan değildir.
Özel Belgede Sahtecilik (TCK 207)
Temel ceza 1 ile 3 yıl arasında değişen hapis cezasıdır. Asliye ceza mahkemesinde yargılama yapılır. Asliye ceza mahkemesinde yargılama yapılır. Memuriyete engel teşkil eder.
Valilik veya kaymakamlığa ya da mahkemeye yapılan ihbar veya şikayet, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilir (5271 S. K. m. 158) . Yurt dışında işlenip ülkede takibi gereken suçlar hakkında Türkiye'nin elçilik ve konsolosluklarına da ihbar veya şikayette bulunulabilir (5271 S. K. m. 158) .
Yargıtay'dan emsal nitelikte karar: Fotokopi belge ile hüküm kurulamaz.
Öyle ki resmi belgede sahtecilik suçunun faili her kişi olabilir. Resmi belgede sahtecilik suçu özgü suç niteliğinde değildir. Resmi belgede sahtecilik suçunun failinde özel bir nitelik aranmamıştır.
Resmi bir belge niteliğinde olan maaş bordrosu ödemelerin yasal bir şekilde vergilendirilmesi için önemlidir. Memur olarak çalışan ve ayın 14'ünde maaş alan işçiler e-Devlet üzerinden maaş bordrolarını görebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri