La Havle, kişinin sabrı zorlandığında ya da tükendiği bir sözcüktür. Genellikle “La Havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim” cümlesinin kısaltılmış hali olarak kullanılmaktadır.
La havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim; hayırlı bir işe başlanıldığında, bir yolculuğa çıkıldığında, bir yolculuktan dönüldüğünde, yolculuk sırasında, önemli bir iş sırasında, sınavlarda, ezan okunurken, namazlardan sonra gibi birçok anda yer ve zaman belirli olmaksızın okunur.
Havkale (Arapça: الحوقلة), Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh (Arapça "لا حول ولاقوة إلا بالله" şeklinde yazılır) için kullanılan Arapça söz. "Her türlü değişim ve gücün kaynağı sadece Allah'tır." anlamına gelmektedir.
La havle vela kuvvete Allah'tan güç ve kuvvet istemek için söylenen bir sözdür. La havle vela kuvvet Allahım sen bana güç ver demektir.
(Bismillâhirrahmânirrahim ve lâ-havle ve lâ-kuvvete illâ billâhil' aliyyil'azim) okumak, sinir hastalığına ve bütün sıkıntılara iyi gelir. Anlamı şöyledir: Güçlükte desteğim, sıkıntıda imdâdıma yetişen, her an görüp gözeten Rabbim, beni muhafaza et, sonsuz kudretinle, bana yardım eyle!
İlgili 23 soru bulundu
Sual: Sûre ve âyet okurken Euzü Besmele okunur mu? Sûre okurken, Euzü ve besmele okunur. Âyet-i kerime okurken, âlimlerin çoğuna göre, yalnız Euzü okunur, Besmele okunmaz. Mesela Âyet-el kürsi, Amenerresulü, Hüvallahüllezi gibi âyetleri okurken Besmele çekmek gerekmez.
Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh cümlesinin kısaltılmış şekli. “Rahmân ve rahîm olan Allah'ın adıyla” anlamına gelen “Bismillâhirrahmânirrahîm” cümlesinin adı. Elhamdülillâh cümlesinin kısaltılmış şekli.
Her Gün 500 Defa 'La Havle Vela' Duası Okumanın Fazileti:
Rızkının artması isteyen, zarardan ve hezimetten korunmak isteyen kimselerin her gün 500 defa 'La Havle Vela Kuvvete' zikrini çekmesi tavsiye edilir.
'La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim' duası bir zikirdir. Kur-an'ı Kerim'de doğrudan geçmemektedir. Fakat Kehf Suresi 39. ayetinde "Lâ Kuvvete İllâ Billâh" şeklinde geçmektedir. Yukarıda gördüğünüz gibi Kehf Suresi'nin 39. ayetinde bu şekilde geçiyor.
Vela adı Latincede yelken anlamına gelir. Bu isim, daha önceki takımyıldız adlandırmalarında bir gemi olarak tasavvur edilen Argo Navis takımyıldızının yelkenini oluşturan parçası olmasından ötürü verilmiştir.
Etraf, çevre, güç, kuvvet.
Etraf, çevre, güç, kuvvet, takat anlamlarına gelir. Hakkında âyet inen, Allah ve Resûlü tarafından ricası kabul edilen sahabenin adıdır.
Etraf, çevre, güç, kuvvet.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler.
Müslüman kadınların âdetliyken veya doğumdan sonra nifâs (loğusalık) hallerinde iken istedikleri duaları etmelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Adetliyken salavat çekebilirler.
Hadis-i şerifte, (Hoşa giden bir şeyi görünce, “Mâşâallah la kuvvete illa billah” denirse o şeye nazar değemez) buyurdu. Ukbe-tübni Amir radıyallahü anh anlatır: Resulullah efendimiz, (Kendisine Allah'ın nimet verdiği kimse, bu nimetin devamını isterse çok “La havle vela kuvvete illa billah” desin) buyurdu.
Güç ve kuvvet ancak Allah'a mahsustur. "Allah'a âsi olmak ve günah işlemekten dönüş, ancak Allah'ın verdiği ismet (günahlardan uzak olma hâli) ile, O'na itâate kuvvet ve iktidar da, ancak O'nun yardımı ile hâsıl olur" demektedir.
39,40. “Bağına girdiğinde 'Mâşaallah! Kuvvet yalnız Allah'ındır' deseydin ya!. Eğer benim malımı ve çocuklarımı kendininkilerden daha az görüyorsan, belki Rabbim bana, senin bağından daha iyisini verir. Seninkinin üzerine de gökten bir afet indirir de bağ kupkuru ve yalçın bir toprak hâline geliverir.”
İslami bakışla her şeyin Allah'ın izniyle gerçekleşeceğine inanılır. Kaza da kader ile hayır ve şerrin Allah'tan geleceğine inancın bir vurgusudur. Maşallah barekallah deyince, beğendiğimiz, sevdiğimiz, gördüğümüz bir güzelliğin esasında Allah'a ait olduğunu lisanen zikretmiş oluruz.
“Dertlerden kurtulmak ve murada kavuşmak için beşyüz kere Lâ havle velâ kuvvete illâ billah ile evvelinde ve ahirinde yüzer defa salevât-ı şerife okuyup dua etmelidir” buyuruyor.
İç sıkıntısında kişilerin kafalarını dağıtacak aktivitelerle uğraşması önerilir. Film izlemek veya spor yapmak, iç sıkıntısına yardımcı olan etkenlerdir. Kişilerin arkadaşlarıyla güzel vakitler geçirmesi, iç sıkıntıyı ortadan kaldıracaktır. İnsanların her zaman kendilerini mutlu hissettiği alanları yönelmesi gerekir.
Çünkü bu mübarek kelimeler, bir zikir (Cenab-ı Hakk'ı anma ve dile getirme) cümle ve kelimeleridir. Yine bu mübarek kelimeleri rüya da okuduğunu gören ki¬şinin, mal ve nimet sahibi olacağına ve Cenab-ı Allah'ın koruması altında bulunduğuna ve kötülerin şerrinden ve zararından kurtuluşta olacağına işaretle yorumlanır.
Havl kelimesi, birşeyin değişime uğraması, evirip çevrilmesi anlamındadır. Havl'ın gerçekleşmesiancak güç, kuvvetle olur. Buna göre “Lâ havle ve lâ kuvvete illa billâh”cümlesinin anlamı kısaca “Her şeyi değiştiren, evirip çeviren ve her şeyegücü yeten ancak Allah'tır.
Zikretmek kelime manası olarak anmak ve sözlü olarak belirli şekilde tekrar etmek olarak kullanılmaktadır. Bir kelimenin zikir olabilmesi için içerisinde Allahu Teala'nın sevgisini kazanmak için ve dua etmek için kullanılan kelimelerden oluşması gerekmektedir.
Namazdan sonra abdest gitmişse tesbihat yaparken yeniden abdest almak daha iyi olabilir ancak, abdestsiz tesbih çekilmesinde de bir sakınca yoktur. Kişinin abdesti yoksa yine aynı şekilde dualar okuyabilir, salavat-ı şerifler çekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri