Vajinal akıntı ve kaşıntı nedenleri; Vajina florasını bozabilecek temizleme ürünleri kullanmak (cilt ph'ına uygun olmayan intim yıkama jelleri ya da vajinal duş almak) Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (klamidya, gardnerella, gonore, HPV virüsü enfeksiyonu, genital uçuk, bel soğukluğu gibi) Mantar.
Vajinada gelişen kaşıntı şikayetinin giderilmesinde altta yatan nedenin belirlenmesi gerekir. Kimyasallara bağlı tahriş nedeniyle gelişen kaşıntılarda etkene maruz kalmanın önüne geçilmesi tedavide yeterli olur ancak bakteriyel vajinozis veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisi gereklidir.
Vajinal kaşıntı, genellikle tahriş eden maddeler, enfeksiyonlar veya menopoz nedeni ile oluşabilir. Bazı cilt hastalıkları veya cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Nadir durumlarda, stres veya vulvar kanseri nedeni ile vajinal kaşıntı gelişebilir.
Vajinal kaşıntının en sık sebebini vajinal enfeksiyonlar oluşturmaktadır. Vajinal enfeksiyonlar içinde kaşıntı şikayeti ile karşımıza en çok çıkan sebep ise “vajinal mantar” (kandida, vajinal maya) enfeksiyonudur. Kandida (mantar) enfeksiyonu: Vajina ve vulvada yoğun kaşıntı en sık görülen şikayettir.
Mantar enfeksiyonları: Vajinadan gelen kokusuz, peynirimsi veya süt beyaz akıntılar mantar enfeksiyonu ile ilişkilidir. Hastalarda yanma ve kaşıntı şikayetleri vardır. Tedavide Tetrakonazol veya Mikonazol kullanılır.
İlgili 27 soru bulundu
Çay ağacı yağı antifungal özelliği sayesinde vajinal mantar tedavisinde evde kullanılabilecek yöntemler arasında yer alır. Probiyotik takviyeler, mantar ve diğer vajinal mantar gibi enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur. Kekik yağı, antifungal bileşenleri sayesinde vajinal mantar için kullanılabilir.
Maya enfeksiyonları
Maya enfeksiyonu, yanma ve kaşıntı hissine ek olarak beyaz, süt kesiği benzeri akıntıya neden olan bir mantar enfeksiyonudur. Vajinada maya varlığı normaldir, ancak normal floraya ait mayalarda anormal artış olmasıyla enfeksiyon belirtileri ortaya çıkar.
Bakteri nedeniyle oluşan vajinal enfeksiyon için verilen bir antibiyotik mantar enfeksiyonunu daha da artırabilir. Bunun yerine vajinal mantar enfeksiyonunun tedavisinde, daha hızlı sonuç veren antifungal etken maddeli krem, fitil gerekirse ağızdan tablet kullanımı önerilir.
Vajina çevresinde şişlik, ağrı, kızarıklık, döküntü Beyazımsı-gri ve topak şeklinde vajinal akıntı görülebilir. Bazı kadınlar bu akıntının süzme peynire benzediğini söyler. Bazen sulu bir akıntı da görülebilir.
CLEOCIN® %2 vajinal krem Vajina içine uygulanır. Etkin madde: Her 1 gram kremde 20 mg klindamisine eşdeğer 23,8 mg klindamisin fosfat bulunur.
Sadece elma sirkesinin sulandırılarak kullanılması ve genital bölgenin dıştan elma sirkesiyle temizlenmesi vajinal akıntıya bağlı yanma ve kaşıntı belirtilerini azalttığı belirlenmiştir.
Sarı-Yeşil Akıntı: Yoğun kıvamlı, kötü kokulu sarı-yeşil akıntı sağlıklı bir vajinal sisteme işaret etmez, enfeksiyon belirtisidir. Genellikle Trichomonas isimli parazit dolayısıyla oluşan enfeksiyon sarı-yeşil akıntı, kaşıntı, idrar yaparken yanma gibi belirtiler de verir.
Mantar Enfeksiyonu
Genital bölge cildinde veya vajina girişinde kaşıntı, kızarıklık, kabuklanma, dökülme, vajinal salgılarda süt kesiği tarzında akıntı görülür. Uygun tedavi ile çok kısa sürede ve etkili sonuçlar alınmaktadır.
Vulvar kaşıntı nedenleri:
kontakt dermatit, psöriazis, liken skleroz, liken planus gibi cilt hastalıkları vaginal mantar enfeksiyonu, HPV enfeksiyonu, herpes simpleks enfeksiyonu gibi enfeksiyöz hastalıklar. kıl kurdu, bit, uyuz gibi parazitik enfeksiyonlar. diabetes mellitus gibi sistemik hastalıklar.
Vajinal hijyen kurallarına dikkat etmek, pamuklu iç çamaşırı tercih etmek ve sık yıkanmaktan kaçınmak da akıntının yönetiminde yardımcı olabilir. Eğer akıntı normal sınırlar içinde ise ve herhangi bir semptom yoksa genellikle herhangi bir tedaviye gerek yoktur.
Ilık ve hızlı bir duş almayı tercih edin ve gece kaşıntısını azaltmak için spesifik bir temizleme ürünü kullanın: yağ-bazlı sabunveya yatıştırıcı bir temizleme yağı. İyice durulayın, yumuşak pamuklu bir havluyla cildi nazikçe tampon hareketlerle kurulayın, ardından kaşıntı karşıtı bir krem uygulayın.
Vajinal kandida enfeksiyonlarının en sık karşılaşılan belirtileri vajinal akıntı ve kaşıntıdır. Vajinal akıntıların süt kesiği ve peynirimsi (peynir kesiği) görünümde olması tipik bir özelliğidir. Süt veya peyni kesiği şeklindeki akıntılar kıvamlarından dolayı bazen akıntı şikayetine neden olmayabilirler.
Mantar enfeksiyonları cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon kategorisindeki hastalıklar içinde değildir, ancak yine de mantar enfeksiyonu olan bir kadın veya erkekle cinsel ilişki kurulması mantar enfeksiyonunun partnerde de izlenmesine neden olabilir. Tedavi süresince ilişki olmaması iyileşme sürecine yardımcıdır.
Antifungal ilaçlar, Candida mantarının üremesini engelleyen ve tedavi eden etkili bir tedavi yöntemidir. Ancak, antifungal ilaçlar tek başına yeterli değildir. Tedavi sürecinde, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, stresten kaçınma, bağışıklık sistemini güçlendirme gibi destekleyici önlemler de alınmalıdır.
koku ve kaşıntı için sirkeli suyun iyi geldiğini gösteriyor. olacaktır. maya enfeksiyonlarını önlemek için önerilir. yalnızca doktor tavsiye ederse, dikkatli kullanılmalıdır.
Ilık su ile doldurduğunuz bir leğen içerine yarım bardak tuz ve yarım bardak sirke ekleyerek 15 dakika oturma banyosu hergün (akıntı kesilene kadar) yapmak hastalarımdan güzel geri dönüş aldığım bir uygulamadır! Havuz ve deniz sonrası ıslak mayo ile oturmayın... Mutlaka duş alın!
Itrakonazol ve Flukanozol türü ilaçlar en sık olarak reçete edilen mantar ilaçlarıdır. Ağızdan alınan ilaçların daha iyi etki edebilmesi için vajinal yoldan ilaçlarla desteklenmesinde fayda vardır. Vajinal yoldan alınan mantar ilaçları fitil, ovül, krem şekillerinde olabilir.
Vajinal Mantar Nasıl Tedavi Edilir? Kısa süreli vajinal mantar tedavisi için, doktorun tavsiyesine göre üç ila yedi gün boyunca antifungal bir ilaç almak genellikle bir mantar enfeksiyonunu temizler. Antifungal ilaçlar kremler, merhemler, tabletler ve fitiller olarak mevcuttur.
Rahim ağzındaki ve vajina ağzındaki bezelerden salgılanan vajinal akıntı vajinayı temiz ve nemli tutan ve enfeksiyondan koruyan bir sıvı veya mukustur. Günde 1 ila 4 ml kadar vajinal akıntı olması normal ve düzenli bir durum olarak kabul edilir.
Elma Sirkesi Banyosu: Elma sirkesinin anti-bakteriyel özelliği vajinadaki kötü koku oluşumuna karşı etkilidir. Elma sirkesi banyosunu şu şekilde uygulayabilirsiniz: 200 ml yani yaklaşık normal bir su bardağı suya 2 çay kaşığı doğal elma sirkesi karıştırarak genital bölgenizi bu su ile yıkayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri