OLAY KAYDI(ANEKDOT) NEDEN VE NE ZAMAN KULLANILMALI ? Öğrencinin belli bir ortamda gözlenen anlamlı davranışlarını,objektif olarak betimleyip, kaydedilmesidir. Bu teknik, öğretmene, öğrencinin davranışlarını, doğal koşullarda gözlemleme ve diğer tekniklerle elde edilen bilgileri destekleme imkanı sağlar.
1936 yılında Rochester Teknoloji Enstitüsünün başkanı olan RANDALL tarafından yapılan "Anekdot Kayıt'ı" tanımı halen de standart bir tanım niteliğini sürdürmektedir. Randall'a göre; "Anekdot Kayıt'ı, öğrencinin davranışının önem- li bir yönü veya, onun hayatındaki bir olay hakkında tutulmuş olan bir kayıttır.
Anektod Kayıtları
Çocuğun davranışlarının yazılı olarak tanımlanmasıdır. Bu kayıtlar ne yaşandığını, ne zaman ve nerede yaşandığını objektif olarak anlatmaya yarar. İsterse öğretmen kendi yorumlarını ve notlarını da kayıtların altına ekleyebilir.
Bir anekdotta; gözlemcinin adı, soyadı ve unvanı, gözlenen öğrencinin adı, soyadı, numarası, sınıfı ve şubesi, olayın geçtiği yer ve zaman, gözlenen olayın objektif olarak betimlenmesi, gözlemcinin yorumu ve önerisi için ayrılmış kısımların bulunması gerekir. Anekdot kayıtlarına ABC kaydı da denmektedir.
Davranış öncesi ve sonrasında neler olup bittiğine ilişkin, ayrıntılı biçimde veri toplamak için doğrudan gözlemlere yer veren kayıt türüdür.
İlgili 27 soru bulundu
Sıklık / olay kaydı: davranışın belirlenen gözlem süresince kaç kez ortaya çıktığının kaydedilmesidir. Süre kaydı: davranışın ne kadar sürdüğünün kaydedilmesidir. Bekleme süresi kaydı: öğrencinin bir davranışı yapması istendikten ne kadar süre sonra o davranışı yapmaya başladığının ölçülüp kaydedilmesidir.
Serbest davranışlar, meydana gelme olasılığının uygulamacı tarafından kontrol edilmediği davranışlardır. Örneğin, sınıfta gezinme, arkadaşa teşekkür etme, vb. Serbest davranışlar olay kaydı formu ile gözlenebilir. Hedef davranışın ne kadar süre ile devam ettiğinin belirlenmesi amacıyla tutulan kayıtlardır.
Anekdot (Olay) Kaydı
Herhangi bir öğrencinin belli bir ortamda, özgül bir davranışının ayrıntılı olarak betimlenmesidir. Anekdotlar, somut durumlar içinde öğrencinin davranışlarını betimleyen bir dizi notlardır.
Anekdot(Vak'a Kaydı)
Gözlem sonuçlarının kaydedilmesi amacıyla geliştirilmiş özel bir formun adıdır. Uzman, öğretmen ya da yöneticiler tarafından gözlenen çocukların olumlu veya olumsuz olduğunu düşündükleri davranışlarının ayrıntılı ve objektif bir şekilde kaydedilmesi tekniğidir.
Anekdot (Fransızca: anecdote), Bir edebî eserde anlatılan olayın başlı başına ayrı bir bütünlük gösteren parçasıdır. Kısa öykü, fıkra, menkıbe anlamları da taşır.
Bütün yaş gruplarının öğretmenleri tarafından kullanılan anekdot kayıtları, çocukların bireysel farklılıklarını yansıtır. Anekdot kayıtlarında öğrencilerin beklenmedik durumlardaki tutum ve davranışlarına yer verilerek gelişimsel ilerlemelerini takip edebilmek amaçlanır.
Öğrencinin belli bir ortamda gözlenen anlamlı davranışlarını,objektif olarak betimleyip, kaydedilmesidir. Bu teknik, öğretmene, öğrencinin davranışlarını, doğal koşullarda gözlemleme ve diğer tekniklerle elde edilen bilgileri destekleme imkanı sağlar.
Vaka kaydı belli bir ortamda gözlenen öğrenci davranışlarının objektif bir yorumlanması olup hem yapısı hemde amacı bakımından diğer bireyi tanıma tekniklerinden ayrılır.
# Anekdot Nedir (Detay ):
Anekdot bir edebi eserde anlatılan olayın başlı başına ayrı bir bütünlük gösteren parçasıdır. Kısa öykü, fıkra, menkıbe anlamları da taşır.
Anekdot sözcüğüyle eş ve yakın anlamlı olan kelimelerden bazıları şunlardır: Done, Fıkra ve Kesit.
Anekdot Kelimesinin Doğru Yazımı Nedir? Cevap: Hikâyecik.
Anekdot, uzman, öğretmen ve yöneticilerin zaman zaman tanık oldukları ve önemli gördükleri iyi ve kusurlu olduğunu düşündükleri öğrenci davranışlarının sürekli objektif ve ayrıntılı şekilde kaydedip saklanmaları tekniğidir.
Çocuklara ilişkin etkili kararlar alınabilmesi, çocukların kendilerini tanıyarak bireysel ve sosyal farkındalıklarının arttırılması için değerlendirme yapmak gerekir. Çocukların gelişimlerindeki ilerleme ya da sapmaların belirlenebilmesi böylece de çocuğa gereken rehberliğin yapılabilmesi, çocukları tanımaya bağlıdır.
ABC KAYDI
Davranış öncesi ve sonrasında neler olup bittiğine ilişkin, ayrıntılı biçimde veri toplamak için doğrudan gözlemlere yer veren kayıt türüdür. ABC kaydı ile hedef davranışa/davranışlara karar verilir.
Vaka incelemesi nedir, bilgi edinme adına yapılan araştırmalar olarak denebilir. Olaylar ve kişilerin aydınlanması için yapılan incelemeler bütünüdür. Böyle durumlarda kişi ve olayların aydınlığa kavuşması için yapılır. Bu olaylar kişilerin psikolojisi ve olaylara karşı davranış ve durumlarını ortaya koymaktadır.
kısa, özlü, güldürücü öykü.
Problem Davranış; çocuğun sosyal ilişkilerine, iletişimine ve öğrenmesine engel olan, bazen kendine, ailesine, yaşıtlarına ve diğer yetişkinlere zarar vermesine sebep olan süreklilik halini kazanmış davranışlardır. Bu davranışlar; öfke nöbetleri, şiddet eğilimi, ağlama krizleri gibi durumlar olarak ortaya çıkar.
doğrudan yapılan gözlemde kullanılan bir veri kayıt tekniği. Hedef davranışın, belirlenmiş bir süre içinde ortaya çıkma zamanları kaydedilir. Bu süre sabit olabilir (örn., 5 dakika) ya da değişken olabilir (örn., belirli bir ortalamayı veren süre ya da seçkisiz olarak belirlenmiş süre).
Olay kaydı, süre kaydı ve bekleme süresi kaydı kesin kayıt teknikleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri