Şampuanlar saç deriniz için geliştirilmiş olup yüz derinizin kullanımına uygun değildir. Sert sentetik içerikler cildinizin bariyerine zarar verip hem onu kurutabilir hem de sivilcelenmeye neden olabilir.
Genada Sinani, "Bebek şampuanı yetişkin cildinde güvenle kullanılabilir mi? Kısacası evet. Bebek şampuanları dahil, yetişkin şampuanları ve yüz temizleme ürünleri, cilt ve saçtaki kiri ve yağı gideren bileşikler olan yüzey aktif maddeler içerir.
Günümüzde Şampuanlar, duş jelleri, deodorantlar ve su ile beraber günlük vücut temizliğinde kullanılan maddeler arasında sayılmaktadır.
Saç şampuanını en iyi şekilde kullanmak için saçları gün aşırı veya haftada 2 kez yıkamak uygun olabilir. Miktar konusunda da aşırıya kaçmamak önemlidir. "Ne kadar fazla şampuan kullanırsam, saçlarım o kadar iyi temizlenir ve parlak olur." düşüncesi doğru değildir.
Şampuan, kir ve polen gibi çevresel kirleticilerin yanı sıra kepek, ter ve saç bakım ürünlerini de temizleyerek saç derinizi ve saçınızı temizler.
İlgili 20 soru bulundu
Şampuan, banyo yaparken saç ve saç derisini temizlemek için kullanılan saç bakım ürünüdür. Şampuanların büyük çoğunluğu sudur; kalan kısım ise yıkama, yumuşatma, elektriklenmeyi önleme görevi üstlenmiş maddelerdir.
En Doğru Saç Yıkama Rutini Nedir? Normal şartlarda saç yıkama rutini 2 günde bir olmalıdır. Saçları her gün yıkamak temizlemek yerine daha çok yağlanmasına ve kurumasına sebebiyet verir. Saç derimizde, saçlarımızı daha sağlıklı hale getirecek doğal ve faydalı yağlar bulunur.
Saç temizliği ve bakımı için duş alırken maalesef sadece şampuan kullanımı yeterli olmayabilir. Bazı şampuanlar, saç kremi içeriğine sahip olsa da saç kreminin ayrıca kullanılması ile yarattığı etkiyi yaratmayabilir.
Şampuanın keşfedilmesiyle, 1960-70'li yıllardan itibaren şampuan kullanımı sıklaştı ve her gün saçı şampuanla yıkamak yaygın bir alışkanlık halini aldı. Şampuanlamayıp da ne yapacağız? Saçınızı sadece suyla yıkayabilirsiniz. Fakat tozdan arındırmak için iyice taramanız da gerek.
Saç yıkamanın saç dökülmesinde önemli etkenlerden birisi olduğunu biliyor muydunuz? Çünkü saçların günün kirli havasını topladığını ve tüm gün saçlarımızda biriken çevresel kirleticilerin saç köklerine kadar işlediğini hemen hemen herkes biliyordur. Saçlar yıkandıkça yenilenir uzar ve canlanır.
Şampuanlar saç deriniz için geliştirilmiş olup yüz derinizin kullanımına uygun değildir. Sert sentetik içerikler cildinizin bariyerine zarar verip hem onu kurutabilir hem de sivilcelenmeye neden olabilir.
Duş jeli temizlenmek için kullanılsa da saçları yıkamak için kullanılırsa, saç kırıkları ve benzer problemler ortaya çıkabilir. Kısacası duş jeli şampuan kadar yumuşak ve kullanıma uygun değildir.
Bu nedenle yüz yıkamak için en ideali ılık su kullanılmasıdır. Yüz yıkama için alkol içermeyen, nazik ve aynı zamanda tahriş etmeyen bir temizleyici jel, bar ya da sindet kullanmalısınız. Çünkü derinlemesine cilt temizliği için su tek başına yeterli olmaz. Bunun için mutlaka temizleyici bir ürün kullanmalısınız.
Yüzün duş öncesinde ya da sonrasında ılık su ile yıkaması öneriliyor.
Yüz sabunu satın almadan önce ilk olarak cilt tipinize uygun olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Yağlı bir cilde sahip olduğunuzu düşünüyorsanız yağsız sabunları kullanabilirsiniz. Yağsız ciltler için özel olarak tasarlanan yüzü kurutmayacak nemlendirici özellikli sabunlarla yüzünüzü yıkayabilirsiniz.
Kuru veya hasarlı saçlar: Bunun hasar ve kuruluk seviyesine bağlı olduğunu belirtmek ile birlikte, her beş ila yedi günde bir şampuanlamayı öneriliyor. Kıvırcık saçlar: Maksimum saç büyümesi için haftada bir kez saç yıkama önerilir. Temizlemenin ardından saç kremi ile saçları nemlendirmek de önemlidir.
Soğuk su ya da ılık su saçınız için daha sağlıklı çünkü bu şekilde yıkamak saçlarınızı parlaklaştırır ve daha yumuşak olmasını sağlar. Tamamen soğuk su olmasa da ılık suda yıkamak, sıcağa oranla çok daha sağlıklı. Saçları her gün taramak, kan dolaşımını hızlandırır ve saçların daha sağlıklı uzamasına yardımcı olur.
Saçınızı durularken ılık veya soğuk su kullanmanız tavsiye edilir. Sıcak su, saçınızı kurutabilir ve saç derinizin doğal yağlarını yok edebilir. Soğuk su ise saçları daha parlak hâle getirmeye yardımcı olur. Üstelik saç tellerini sıkılaştırma ve nem dengesini sağlama gibi etkileri de mevcuttur.
Duşta Vücut Bakımı Nasıl Olur? Duşta vücut bakımı aşamaları şu şekilde olabilir: Isınma: Duşa girmeden önce, vücudunuzun rahatlaması ve kaslarınızın gevşemesi için sıcak suyun altında birkaç dakika bekleyin. Saç yıkama: Şampuanı saçınıza uygulayın ve saç derinizi masaj yaparak temizleyin.
Sabunla temizlenmenin daha iyi olduğu bilgisinin genetik kodlar üzerinde büyük etkisi vardır. Ancak sabunun, şampuan kadar temiz temizleme özelliği yoktur.
Ne Sıklıkla Duş Alınmalı? Duş alma sıklığı ile ilgili aslında genel geçer bir kural yoktur. Ancak uzmanlar ideal aralığın ortalama 3 gün olduğunu belirtir. Çok sık duş almak deri döküntüsü, kaşıntı, rahatsızlık hissi gibi durumlara yol açabilir.
Bir saç teli, günde yaklaşık olarak 0.3 mm, ayda 1 cm, yılda 12 cm uzar. Bellere kadar uzanan saçlar ise 80 - 90 cm kadardır ve ancak 7 yılda uzar. Saçlar ıslatılınca boyları %30 kadar uzar, fakat kuruyunca yeniden eski boyuna döner.
Saçların doğal yağlanma süreci uzadığında yani saçlarınızı kirli ve yağlı bıraktığınızda diplerdeki kirlerin artmasına ve saç diplerinin tıkanmasına sebep olur. Bu durumda beraberinde saç dökülmesini, saçların donuklaşmasını ve uzama sürecinin yavaşlamasını getirir.
Bu yüzden saçlarınızı tararken kırılmayı en aza indirmek için saç tellerinizin uçlarından başlayarak yavaşça yukarı doğru ve nazikçe tarayınız. Uzmanlar, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez yani saçları her gün taramak saç derinizin sağlığı için önemli olduğunu belirtmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri