Muayene katılım payı, sigortalı çalışanların veya emeklilerin alacakları sağlık hizmetleri için devlete ödedikleri vergiyi ifade eder. Özel hastaneler için de katılım payı uygulanır.
Yani SGK anlaşmalı özel hastanelerde sağlık hizmeti aldığında SGK'nın karşılamadığı kısmı ödemek durumunda kalırsın. Örneğin, özel hastane muayene ücretinin 80 TL ise SGK bu ücretin 30 TL'lik kısmını karşılar yani 50 TL'lik fark ücretini ise senin ödemen gerekir.
SGK, özel hastane ücretlerinin bir kısmını karşılar. Ancak bu kısımdan geri kalan tutarı hastaneye ödemesi gereken kişi, hastanın kendisidir. Bu farkı ödememek için ise tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilir.
Hastanelerin acil servisine girildiğinde ilk olarak hastanın yeşil alan, sarı alan ve kırmızı alanlardan hangisinde tedavi olacağı tespit edilir. Bu alanlardan “Yeşil alan muayenesi” adı altındaki tedaviler nedeniyle hastalardan ilave ücret alınamaz.
SGK'lılar için özel hastanelerden fark ücreti ödemeden sağlık hizmeti almanın en kolay yolu tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmaktır. SGK'lılar, SGK ile anlaşması bulunan özel hastanelerdeki tüm muayene ve tedavi işlemlerini fark ücreti ödemeden gerçekleştirebiliyor.
İlgili 45 soru bulundu
Sigorta şirketinin ve SGK'nın anlaşmalı olduğu birçok özel hastanede tamamlayıcı sağlık sigortası kullanabilirsiniz. Liv, Medicana, Medipol ve Medical Park gibi Türkiye'de herkes tarafından bilinen anlaşmalı sağlık kurumlarında SGK fark ücreti ödemeden tedavi olabilirsiniz.
Sağlık Uygulama Tebliği'nin katılım payı alınmayacak sağlık hizmetleri ile ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerine ilişkin maddelerine göre Kurumla sözleşmeli veya sözleşmesiz sağlık hizmet sunucuları tarafından sunulan acil sağlık hizmetlerinden dolayı kişilerden katılım payı ve ilave ücret alınmamaktadır.
Özel hastaneler muayene tutarlarını Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre belirler. Bu tebliğe göre özel hastaneler en fazla yüzde 200 oranında ücret talep edebilir.
7 Haziran'da uygulamaya geçilecek karara göre sadece kardiyoloji, kardiyovasküler cerrahi, tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi gibi alanlarda hastadan fark ücreti alınmaksızın, tüm masrafların SGK tarafından karşılanması durumu sona eriyor.
“Özel hastane acili ücretli mi?” acil servise gelerek muayene olan kişiler tarafından merak edilen bir konudur. Özel hastane acil servisleri SGK'lılar için ücretli değildir. Yani SGK'lıysan özel hastane acillerinde muayene veya tedavi için ücret ödemen gerekmez.
Emekli SSK ve Bağkurlu hastaların muayene ücretleri ve ilaç katılım payları maaşlarından kesilecektir. Aktif sigortalılardan (SSK ve Bağkur) eczanede tahsil edilecektir.
Emekliler ve SGK'dan malullük, dul ve yetim aylığı alanlar ise prim ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalanıyor. İşten ayrılanlar ve eşleri üzerinden sağlık hizmeti alanlar da eşlerinin ölümü sonrası bir müddet sağlıktan ücretsiz yararlanabiliyor.
Bu aylığımdan genel sağlık sigortası primi kesilir mi? Emekli aylığınızdan genel sağlık sigortası primi kesilmeyecektir.
SGK, kurumla anlaşmalı özel hastanelere kısmi branşlarda değil tüm branşlarda hasta kabul etme zorunluluğu getirdi. Bu kararın ardından özel hastaneler SGK sisteminden çıkmaya başladı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) dahilinde sağlık güvenceleri olan kişiler devlet hastanelerinde olduğu gibi anlaşmalı özel hastanelerde de SGK'nın sunduğu imkanlardan yararlanabilirler.
Medipol Üniversitesi Hastanesi'nin tüm birimlerinin SGK ile anlaşması olması sayesinde hastalar katkı payı ödeyerek tedavi olabiliyorlar.
Günümüzde acil durumlar için özel hastanelerde serum fiyatları ortalama olarak muayene ile birlikte 1500 TL civarındadır. Bu fiyat marka hastanelerde daha da yüksektir.
SGK, özel hastanelerin kanser tedavisinde ücret almayacağını açıkladı fakat büyük bir ayrıntı göz ardı edildi. Kemoterapi gören hastalar bitkin ve haksiz kalmakta vücuttaki kanda kemoterapiye bağlı olarak hayati sınıra gelebilecek kadar azalma oluyor ve takviye yapılması gerekiyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanmış olan tebliğe göre maddi durumuna bakılmaksızın özel hastanelerde acil muayene ücreti talep edilmemektedir. Bu nedenle özel hastanelerin acil servisine başvurmak isteyen kişilerin herhangi bir ödeme yapmalarına gerek olmamaktadır.
Dünyagöz Grubu olarak Ataköy, Levent, Altunizade, Etiler, Feneryolu, Maltepe ve Gaziosmanpaşa şubelerimizin tümünde SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı mensuplarına muayene, tetkik ve ameliyat hizmetlerinin tamamını verebileceğiz.
Sağlık hizmeti aldığınız özel hastanenin fazladan ve hukuka aykırı şekilde ilave ücret aldığını düşünüyorsanız ilave ücret bedeline göre ya tüketici hakem heyetine ya da tüketici mahkemesine başvurabilirsiniz.
İşte güncel sigortasız muayene ücretleri! DEVLET HASTANESİ MUAYENE ÜCRETİ NE KADAR, KAÇ TL 2022? SGK'lı olmayan fakat hastaneye giden vatandaşlar devlet hastanelerinde 50 ila 90 TL arasında muayene ücreti ödemektedir. Ek tahlil ve tetkik istenmesi durumunda bu ücretlerde bir artış görülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri