Özel hastaneler muayene tutarlarını Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre belirler. Bu tebliğe göre özel hastaneler en fazla yüzde 200 oranında ücret talep edebilir.
Yine özel hastanelerin hastalarından iki kata kadar ilave ücret alabileceği Sağlık Uygulama Tebliğ(SUT) 1.9.1 maddesinde de ifade edilmiştir. Görüldüğü üzere özel hastaneler kendilerine başvuran hastalarından SGK tarafından belirlenen fiyatın iki katına kadar fark alabileceklerdir.
SGK tarafından belirlenen taban tutar özel hastanelerde sgk muayene ücreti 15 TL'dir. Özel hastaneler minumum 15 TL muayene ücreti almakla beraber muayene birimi, doktor, branş gibi durumlara göre ücretler farklılık gösterebilir.
Özel hastaneyi tercih etmenizden dolayı yapılacak ameliyatın Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) ve eklerinde yer alan Kuruma fatura edilen işlem bedelinin iki katına kadar ilave ücret alınabilir.
Özel hastanelerde SGK muayene katılım payı 2023 yılı için 15 TL olarak belirlenmiştir. Yani sigorta anlaşmalı özel hastanelerde muayene ya da tedavi olmadan önce 15 TL katılım payı ödemen gerekir.
İlgili 35 soru bulundu
Sigortalı tüm hastalar sağlık hizmetlerinden yararlanacaklarında prim ücreti ödemek zorundadır. Özel hastaneler muayene tutarlarını Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre belirler. Bu tebliğe göre özel hastaneler en fazla yüzde 200 oranında ücret talep edebilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı hastaneye muayene için giden sigortalı 15 lira katkı payı ödüyor. Devlette muayene başına alınan katkı payı 5 lira. Özel hastaneler ayrıca SGK'nın ödediği tedavi ücretinin yüzde 200'ü kadar fark ücreti de talep edebiliyor.
Ciddi alerjik reaksiyonlar, solunum yollarında tıkanma, astım krizleri gibi şikayetler ile özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücret istenmemektedir. Yüksek tansiyon sebebi ile özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücretsiz tedavi görülmektedir.
Özel hastane tarafından sizden tahsil edilen fazlaya ilişkin ücreti Tüketici Hakem Heyeti'ne internet ortamından başvuru yaparak geri alabilirsiniz. https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi adresine T.C. Kimlik No ve e-Devlet Şifrenizle giriş yaptıktan sonra Tüketici Başvuruları linkine tıklayın.
Artış ile birlikte traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet için muayene ücreti 575,84 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel taşıt, arazi taşıtı, römork, yarı römork muayene ücreti 1.130,44 TL ve otobüs, kamyon, çekici, tanker muayene ücreti ise 1.528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olmanız durumunda devlet hastanesi muayene ücreti 7 TL gibi bir ücreti bulunur. Bu ücret SGK çalışanı iseniz ilaç alırken, emekli iseniz maaşınızdan kesilmektedir. Ayrıca yeşil karta sahip kişilerden muayene ücreti kesilmez.
Acil servislerde tedavilerin ücretleri talep edilemez. Bu karar sağlık yönetmeliğince verilmiştir ve bu nedenden dolayı da acillerde görülen hiçbir tedavi için vatandaşların ücret ödemek gibi yükümlülükleri mevcut değildir.
2) Özel Hastaneler sadece (ssk.gov.tr) adresinde yayınlanan branşlarda SSK ile anlaşmalıdırlar. 3) Bazı Özel Hastaneler anlaşmaları olmadığı branşlarda da SSK hastalarına reçete yazmaktadırlar. Bu reçeteler SSK tarafından geri ödenmeyecektir.
Resmi Gazetede yayımlanan 30338 numaralı karara göre özel hastanelere acilden giriş yapan kişilerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Fakat acil servise giriş yapan hastanın, yapılan muayene sonucunda acil durumda olması gerekmektedir.
Tüm bunlara göre, kafa karıştırmamak gerekirse, özel hastaneye gidildiğinde Sgk katılım payı adı altında hastalardan 12-TL ücret alınmaktadır ve bu yasaldır. İlave ücret konusunda ise öncelikle Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)'a göre hastaneler 100-TL üzerindeki işlemler için ayrıntılı olarak fatura vermek zorundadır.
ALO 184 Sabim Hattı (Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi)
ALO 184 Sabim Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan bir iletişim hattıdır. Sağlık Bakanlığı Şikayet Hattı olarak da adlandırılan bu kanal vasıtası ile sağlık hizmeti süresince karşılaşılan her türlü aksaklıklarla ilgili öneri ve şikayetin iletilmesi mümkündür.
Alo 184 Şikayet Var!
Sağlık Uygulama Tebliği'nin katılım payı alınmayacak sağlık hizmetleri ile ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerine ilişkin maddelerine göre Kurumla sözleşmeli veya sözleşmesiz sağlık hizmet sunucuları tarafından sunulan acil sağlık hizmetlerinden dolayı kişilerden katılım payı ve ilave ücret alınmamaktadır.
Özel Hastanelerde 10 gün içinde yapılan hiç bir muayene için ücret ödenmez.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) dahilinde sağlık güvenceleri olan kişiler devlet hastanelerinde olduğu gibi anlaşmalı özel hastanelerde de SGK'nın sunduğu imkanlardan yararlanabilirler.
Özel Sağlık Sigortası Neleri Kapsar ve Kimler Yaptırabilir? Sağlık masraflarını poliçedeki limitler dahilinde karşılayan bir sigorta türüdür. Bu sigorta türünde SGK'lı olmak zorunlu değildir. Muayene, fizik tedavi gibi ayakta tedavi teminatlarını karşılar.
Özel Sağlık Sigortası, devlet hastaneleri dâhil özel hastane ve üniversite hastanelerinde alacağın sağlık hizmetlerinin tümü karşılar. Üstelik, SGK ile anlaşmalı hastane şartı aranmaz Ayrıca özel sağlık sigortasından faydalanmak için SGK'lı olma zorunluluğu da yoktur.
Kontrol muayene hakkı 10 günlük süre içerisinde 1 kereliğine kullandırılır. Özel hastanelerde kontrol için ücret alınır mı? 10 günlük süre içerisinde kontrole gidilmesi durumunda ücret alınmaması gerekir. 10 günlük süre aşılırsa ücret alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri