Özellikle çalışan anne adaylarının uzun süre oturması ya da uzun süre ayakta kalması varisin oluşmasında etkilidir. Kronik kabızlık, sigara, doğum kontrol hapları ve hormon tedavisinin varislere neden olduğu düşünülmektedir. Aşırı sıkı pantolon ve/veya çorap giymek de varise neden olabilmektedir.
Bacakta kızarıklık varsa, şişlik mevcutsa, üzerine basamama gibi durumlar varsa acil varis tedavisine başlanmalıdır. Çünkü varisler ölümcül bir durum oluşmasına sebep olabilir.
Isı bazlı teknolojiler, lazer, radyofrekans ve buhar bazlı tedavilerdir. Isı bazlı olmayan tedaviler skleroterapi denilen köpük ve yapıştırıcılar (siyanoakrilat) dır. Bu tedaviler genel ya da spinal anesteziye gerek olmadan gerçekleştirilebilen etkili yöntemlerdir.
Uzun süreli ayakta kalma: Uzun süreli ayakta durmak veya oturmak, bacaklardaki kan akışını zorlaştırarak varislerin oluşumuna neden olabilir. 6. Diğer faktörler: Sigara içmek, yüksek tansiyon, kandaki yüksek kolesterol seviyeleri ve diyabet gibi diğer faktörler de ayakta varislerin oluşumuna katkıda bulunabilir.
Genetik yatkınlık genç yaşta varis oluşumunun büyük oranda nedenidir. Ayrıca özellikle vücut geliştirmek için ağırlıkla yapılan sporlar, ayakta uzun süre durmak, bacakları biryerlere vurmak çarpmak bu hastalarda daha fazla varis oluşumuna neden olmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, skleroterapi, radyofrekans ablasyon, endovenöz lazer ablasyonu, flebektomi ve kompresyon çorapları gibi yöntemler yer alabilir. Tedavi seçimi, hastanın özelliklerine, varislerin durumuna ve tercihlerine göre değişebilir.
İç toplardamar ve dış toplardamar olmak üzere iki çeşit varis bulunmaktadır. Buna göre hangi varis çeşidinin daha tehlikeli olduğu da merak edilen önemli konuların arasında yer alır. iç toplardamarda oluşan varisler insan sağlığı açısından daha riskli olduğunu söyleyebiliriz.
Varis hastalarının çoğu bu durumun geçici olduğunu düşünmektedirler. Ancak varis kendiliğinden ne yazık ki geçmez. Varis nasıl geçer sorusuna karşı aslında en güzel cevap tedavi edilmediği müddetçe mümkün değildir demektir.
“Varis zayıflayınca geçer mi?” sorusuna cevap olarak; zayıflama ile kalp ve damar hastalıklarının oluşmasına engel olarak, varis oluşumunun önüne geçmenize yardımcı olur. Beslenmenin yanı sıra varise yönelik çeşitli egzersizleri de uygulayabilirsiniz.
Aslına bakılırsa egzersiz varise sebep olmamakla kalmayıp varise iyi bile gelir. Özellikle yüzme, yürüyüş, koşu gibi bacak kaslarımızı çalıştıran egzersizler kişi için önemli ve faydalıdır.
Sürekli olarak kullanılan varis çorapları varisin ilerlemesine biraz engel olabilir. Fakat yapılan bilimsel çalışmalar göstermektedir ki; varis çorabının varisin ortadan kalkmasına olumlu etkisinin olmadığını tespit etmiştir. Varis ne yazık ki ilaçla ya da varis çorapları ile tedavi edilemez.
Oysa ki varis problemi ciddi bir toplardamar hastalığıdır. Toplardamarlarda kapakların fonksiyonlarının yitirilmesi sonucunda açığa çıkan varis problemi ihmal edilmemelidir. Aksi halde birtakım semptomlar gelişecektir.
Hakkı Serkan Şahin), aşırı kilo, hareketsiz kalmak ve sürekli ayakta kalmak gibi durumlarla da tetiklenen varis ve venöz yetmezliğinin tedavi edilmediği takdirde kalp damar sağlığı açısından ciddi sorunlara neden olabildiğini belirtti.
Varis patlaması olursa yapılabilecek ilk ve en önemli şey, o bölgeye temiz bir peçeteyi top şekline getirip bastırmak, sonrasında da uzanıp mümkünse bacağı yukarı kaldırmaktır. Bu şekilde oradaki basıncı azaltıp kanamayı durdurabilirsiniz.
Varis rahatsızlığı genellikle ilk senelerde kişiye sadece görsel manada bir sıkıntı yaratıyor olsa da hastalık ilerledikçe kişinin sürekli olarak bacak ağrılarını yaşamasına sebep olacaktır. Venöz yetersizliğin gelişmesi ile kişinin bacaklarında ağrı olmasının yanı sıra aynı zamanda şişlik ve morluklarda oluşabiliyor.
Varis Sporla Geçer mi ? Spor birçok açıdan sağlıklı bir beden için gereklidir. Varis hastaları için spor yapmak önemlidir. Bu hastalarda spor hem varis şikayetlerin azalmasına hem de varisin ilerlemesinin yavaşlamasına yol açar.
Varis, toplardamar içindeki kan basıncının yükselmesi nedeniyle ortaya çıkar. Fazla kilo, uzun süre ayakta kalmak veya oturmak, ilerleyen yaş, genetik yatkınlık varise neden olan faktörlerdir. Güven Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümü Uzmanları, varis hakkında bilgi verdi.
Kadınlarda erkeklerden daha sık görülüyor. Kalıtımsal, yani ailesinde varis olanlarda daha sık görülüyor. Bunun dışında şişmanlık, yaşlanma, hamilelik, menopoz, uzun süre ayakta kalmanın yanı sıra derin toplardamarların tıkanıklığı ve bu damarlardaki kapak yetersizlikleri sonucunda da gözleniyor.
CEAP 4 dediğimiz 4. evre varis hastalarının ne yazık ki hastalığı geri çeviremediğimiz evresi. Bundan sonra çok ufak travmalarla, kaşıyarak ya da çarparak bileğe gelen küçük bir darbede yara açılabiliyor. Ki bu hastalığın son aşaması oluyor.
Beslenme olarak bol bol su içmeyi öneriyoruz, acılı ve baharatlı yiyecekleri fazla önermiyoruz. Çünkü varisin gelişimini artırabiliyor. Onun yerine daha lifli gıdalar tercih edilmeli.
Zeytinyağı gibi gıdalar, varisin neden olduğu şişlik, yorgunluk ve ağrı gibi sorunlara karşı kullanılabilecek bitkisel çözümlerdir.
Bilimsel çalışmalar sonucu ortaya konulmuş olan varis ilaçlarına örnek üç marka vardır. Daflon Tablet ve Doxium Kapsül ve Venoruton Forte bu ilaçlardır. Bu ilaçların mutlak surette doktor muayenesi ve renkli Doppler ile yapılacak varis muayenesi sonrasında varis hastalığının teşhisi sonrasında kullanılması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri