Özellikle normal doğum anne ve bebek için tehlikeli bir risk taşıyor ise sezaryen tercih edilmektedir. Bu tehlike ve tıbbi risk unsurları anne ve bebeğe bağlı olabildiği gibi, bazı durumlarda gebeliğe bağlı gelişen özel durumlardan da kaynaklanabilmektedir.
Ömer Deveci, “Normal doğum 16 saate kadar bir takip süreci içerdiği için özel hastaneler sezeryanla doğumu tercih ediyor. Normal doğum ile sezeryan ücretleri aynı olsa da ameliyatta kullanılan malzeme ve doktor seçimi fark alımını arttırdığı için hastaneler sezeryan yapmayı teklif ediyor.
Doğumun ilerlememesi: Annedeki güçlü kasılmaların saatlerce devam etmesine rağmen serviksin (rahim ağzının) doğum için yeterince genişlemediği durumlarda sezaryen doğum tercih edilir. Doğumun ilerlememesi, sezaryen doğum şeklinin tercih edilmesine yol açan nedenlerin başında gelir.
Sezaryen doğum birçok riski de artırır; kısa vadede, kan pıhtılaşması, acil rahim ameliyatı, felç vb. olarak karşımıza çıkarken uzun vadede, pelvik ağrıda artıştan ileriki hamileliklerde dış gebeliğe kadar birçok soruna sebep olabilir.
Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı devlet hastanelerinde tıbbi bir neden olmadıkça planlı sezaryen ameliyatlarının yapılmasını istemiyor.
İlgili 38 soru bulundu
*SGK Katılım Payı Hariçtir. 2023 yılı Doğum paketleri sezeryan 12.000 TL normal doğum ise 11.000 TL'dir. Bu rakamlar ayaktan gelen hastalara sunulan indirimsiz rakamlardır. Üyelerimize özel indirimli hali ise sezeryan 10.800 TL normal doğum 10.000 TL'dir.
Cemal Ünlü - YouTube. Sezaryen ameliyatının haftası çok önemli. 39. hafta doldurulmadan doğumun gerçekleştirilmemesi gerekir. Bebeğin akciğer gelişmemesine bağlı problem yaşama ihtimalini en aza indirmek, sezaryen ie doğumun 39. haftada planlanması en doğru yaklaşım olucaktır.
Sezaryen ile doğum isteğe bağlı olarak daha önceki haftalarda da yapılabilse de bu pek önerilen bir durum değildir. Acil müdahale gerektiren tıbbi zorunlulukların varlığında ise sezaryen 34. haftada yapılabilir.
Vajinal yoldan yani normal doğumla doğması mümkün olmayan bebekler karın ön duvarı ve rahmin kesilmesi ile birlikte sezaryen aracılığı ile doğurtulmaktadırlar. Normal doğuma kıyasla ağrısız bir doğum yöntemi olan sezaryende plasentaya kadar kesilerek bebek alınmaktadır.
Sezeryan Doğumda Kaç Kat Kesilir? Sezeryan doğum ciltten başlanarak toplam 8 tabaka kesilmektedir. Kesilen bu tabakalar doğum sonrasında tekrar dikilerek kapatılır.
Sezaryen doğum açık bir cerrahi operasyon olduğundan, her ameliyat gibi pek çok risk söz konusu olmaktadır. Sezaryen esnasında aşırı kanama, enfeksiyon, mesane ve bağırsak gibi rahme yakın organların zarar görmesi gibi olumsuzluklar yaşanabilmektedir.
Bu nedenle tüm dünyada artık planlı sezaryen zamanı 39. gebelik haftası olarak kabul edilmektedir. En uygun zaman da 39 hafta 0 gün civarıdır. O nedenle doktorunuz size bu hesaplamaya göre randevu verecektir.
Ancak genellikle sezaryenin, hamileliğin 39. ya da 40. haftaları arasında yapılması önerilir. Bu öneri annenin erken doğum riskini azaltarak, bebeğini sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmesi için yapılır. Bu sayede bebek gelişimini tam olarak sağlamış olur.
Sezeryan doğum sırasında hastaya büyük bir kesi atıldığı için iyileşme süreci normal doğuma kıyasla daha uzun sürebilir. Ve doğumdan sonra kilo vermek için biraz daha fazla süre geçmesi gerekir. Sezaryen ameliyatı yaptıran kişiler işlemden sonra ortalama 2-3 gün hastanede kalırlar.
Özel hastanelerde ise doktorlar sezaryen başına ortalama 200-300 lira alıyor. Özelde bir doktor ayda en az 30 doğuma giriyor. Bunun yüzde 80-90'ı sezaryen oluyor. SGK özel hastanelerde geçmişte sezaryen için yaptığı 675 liralık ödemeyi 450 liraya, 250 lira olan normal doğum desteğini ise 400 liraya yükseltmişti.
Sezaryenin en büyük avantajı bebeğin normal doğum sırasında oluşabilecek riskleri yaşamadan direk sağlıklı bir şekilde dışarı alınmasıdır. Bebeğin sıkışması, oksijensiz kalması gibi kötü olasılıklar sezaryende yoktur. Bebek az riskli bir yoldan dışarı çıktığı için birçok aile bu yüzden sezaryeni tercih etmektedir.
Bu kasılmalar bazen alt sırt ağrıları gibi de hissedilebilir. Eğer bebek geliyorsa bu ağrılar daha da şiddetlenir, süresi uzar ve sıklaşır. Ayrıca bel bölgesine doğru yoğun bir baskı da hissedilir.
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
Sezaryen Doğum Esnasında Acı Hissedilir Mi? Sezaryen doğum esnasında normal doğumda olduğu gibi yoğun bir acı hissedilmez. Cerrahi müdahale sırasında anestezi kullanılır. Tercih edilen anestezi türü ise spinal ya da epiduraldir.
BİR KADIN EN FAZLA KAÇ DEFA SEZARYEN DOĞUM YAPABİLİR? Yapılan her sezaryen doğumda risk daha da artar. Bu sebeple de özellikle üçüncü sezaryenden sonrası oldukça sakıncalı olabilir. Bu sebeple bir kadın için en fazla üç sezaryen doğumun yapılabileceğini söyleyebiliriz.
Yanlış, ilk ilişkide esnek olup kanamayan zar, ilişki devam ettikçe iyice esner, açılır, doğumda bozulma gibi bir tabir gerçeği yansıtmaz, normal doğum da bozulur ama sezeryan doğumda bozulmaz.
Çünkü sağlıklı ve ortalama boyda olan kadında kesin sezaryen yapma gerekliliği için bebeğin 5000 gram ve üzerinde ölçülmesi gerekir.
Epidural anestezi yine belden anestezi çesidi olup ilacın etkisi 20-25 dakika sonra başlar 24 saat ağrıyı önler. Yani doğumdan sonra 24 saat ağrı olmaz.
Banu Çiftçi. Adet kanaması en erken doğumdan 6-8 hafta sonra başlayabilir.
Normal vajinal doğum sonrası anne ölümü yaklaşık 1/10000 den daha az iken sezarye- ne bağlı ölüm riski 1/2500 civarında olup bu oran normal doğumun 4 katıdır. Sezaryen sonrası kanama, enfeksiyon gibi komplikasyonlar nedeniyle mortalite görülmektedir (1,2,4).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri