*bıçak < bıç- ak bıç-: Fiil kökü, -ak: Fiilden isim yapım eki şeklinde türemiş olan kelimenin kökü ölçünlü dilde türememiş hâliyle çekime girmediği için kök açık olarak görülmemektedir.
bıçak - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe bıçak veya biçek “kesme aleti” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *bıçġak biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Eski Türkçe bıç- fiilinden Eski Türkçe +(g)Ak ekiyle türetilmiştir.
Ürünlerin fotoğraflarına ihtiyacınız varsa lütfen iletişim formunu kullanarak bizimle iletişime geçin. Bıçak, biçmek fiilinden türemiş bir isimdir.
bıçkın - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi bıç- “kesmek” fiilinden Türkiye Türkçesi +gIn ekiyle türetilmiştir.
9- anahtar: Bu sözcüğün kökü, yunanca "anihto" (açmak) eylemidir. "Anihtiri" ise "açmaya yarayan" anlamındadır; yani "anahtar"... Yunanca kökenli sözcükler aslında dilimize Anadolu'da konuşulan ("konuşulmuş olan," demek daha doğru olur sanırım) Rumca'dan geçmiştir.
İlgili 42 soru bulundu
kilit - Nişanyan Sözlük. Farsça kilīd veya kelīd کلید “anahtar” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca aynı anlama gelen kleïs, kleid- κλεïς, κλειδ- sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca kleíō κλείω “kapatmak, kapalı olmak, örtmek” fiilinin fiilden türetilmiş ismidir.
güneş - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe küneş “güneş” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *küne- “gün ışımak, aydınlanmak” biçiminden Türkiye Türkçesi +Iş ekiyle türetilmiştir. Bu biçim Eski Türkçe kün “gün” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +(g)A- ekiyle türetilmiştir.
*bıçak < bıç- ak
bıç-: Fiil kökü, -ak: Fiilden isim yapım eki şeklinde türemiş olan kelimenin kökü ölçünlü dilde türememiş hâliyle çekime girmediği için kök açık olarak görülmemektedir.
uyku - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi uyu- fiilinden Türkiye Türkçesi +gU ekiyle türetilmiştir.
Orta Türkçe ısla- veya ısıl- “sulamak, ıslatmak” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe aynı anlama gelen suvla- veya suvul- fiili ile eş kökenlidir. Bu fiil Eski Türkçe suv “su” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +lA- ekiyle türetilmiştir.
eldiven - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi el ve Farsça dastuvān veya dastvān دستوان “eldiven” sözcüklerinin bileşiğidir. Bu sözcük Farsça dast دست “el” ve Farsça bān بان “tutan, koruyan” sözcüklerinin bileşiğidir.
Eski Türkçe ek- “(tohum) serpmek” fiilinden evrilmiştir. ol tarıġ ekdi [[tohum ekti.
Batı Türkçesinde yalnızca 'büyük kapı, kale kapısı' vs. anlamlarını aynı kökten türemiş kapıg>>kapı kelimesine bırakmıştır.
çakıl - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi çak- “şakırtıyla vurmak” fiilinden Türkiye Türkçesi +Il ekiyle türetilmiştir.
Köken. Osmanlı Türkçesi اكمك, o da Eski Türkçe epmek (epmek), ötmek (ötmek) kelimelerinden gelmektedir.
kumral - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe (sadece Kıpçak ve Oğuz lehçeleri) yazılı örneği bulunmayan *koŋral “kestane rengi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe koŋur “kestane” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +Il² ekiyle türetilmiştir. Bu sözcük Moğolca qoŋgur “doru (at veya deve rengi)” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Eski Türkçe kéçe “gece, geç vakit” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kéç “geç” sözcüğünden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için geç maddesine bakınız. Geç- fiilinden türemiş ise ön /é/ sesini açıklamak güçtür.
akşam - Nişanyan Sözlük. Soğdca χşām “akşam, akşam yemeği” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Avestaca χşapn veya xşaf- “gece” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Sanskritçe śyāma श्याम “kara, karanlık” sözcüğü ile eş kökenlidir.
kahvaltı hakkında Türkçe Vikipedi'de ansiklopedik bilgi bulabilirsiniz. Türk kültüründe kahvaltıdan sonra kahve içme geleneği var olduğundan, kahveden önce yenen anlamına gelen kahve altı sözünden oluşmuş bir sözcüktür.
Eski Türkçe soġık “soğuk” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe soġı- fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için soğu- maddesine bakınız.
Bütün bunların sonucunda balta kelimesi şöyle tahlil edilebilir: “balta < ba-l-tu: fiil kökü – fiilden fiil yapan ek – fiilden isim yapan ek.”
ışık - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaşuk “ışık, güneş” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Eski Türkçe yaşu- “ışımak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için ışı- maddesine bakınız.
tencere - Nişanyan Sözlük. Arapça (Mağrip) tāgra تاكرة “güveç, yassı pişirme çömleği” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük İspanyolca tagara veya tagarra “çömlek, güveç [eskimiş] ” sözcüğü ile eş kökenlidir.
"Gök": (Göğ/Gök/Kök) kökü. Gökyüzü. Mavi renk, yükseklik, sonsuzluk, güzellik, genişlik, enginlik gibi anlamlar içerir. Tanrısallık ifade eder.
ay - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe āy “gök cismi ve süre birimi” sözcüğünden evrilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri