2- Yönetenler-Yönetilenler; Yönetenler ile yönetilenler arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kamu hukuku, vatandaşların kendi arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk ise özel hukuk olarak tanımlanmaktadır.
Özel hukuk, bireylerin tam bir eşitlik içerisinde, tamamen kendi iradelerine dayanarak (hiçbir baskı gözetmeksizin) aralarında yaptıkları anlaşmaların dayandığı hukuksal haktır. Örneğin; ev kiralamak isteyen bir bireyin ev sahibiyle aralarında imzaladıkları sözleşme 'Özel Hukuk'u temsil eder.
Devletin örgütlenişini, şeklini, yapısını, organlarını (yasama, yürütme, yargı), bu organların işleyişini ve birbirileri ile olan ilişkilerini, kişilerin temel hak ve özgürlüklerini, kişinin devlet karşısındaki durumunu düzenleyen bir hukuk dalıdır.
KAMU HUKUKU-ÖZEL HUKUK AYIRIMI
Örnek: Devlet, memurların konut ihtiyacını gidermek amacıyla bir kişiye ait apartmanı satın almak isterse “Özel hukuk” uygulanır. Ancak; devlet kamu yararı amacıyla bir kişiye ait tarlayı kamulaştırmak istediğinde “kamu hukuku” uygulanacaktır.
Özel hukukta herkes kendi iddiasını ispatlamak zorundadır. Özel hukukta kimse re'sen icra yetkisine sahip değildir. Özel Hukukun Dalları Şunlardır: Medeni Hukuk; b) Borçlar Hukuku; c) Ticaret Hukuku; d) Devletler Özel Hukuku; e) İş Hukuku; f) Medeni Usul Hukuku; g) İcra ve İflas Hukuku.
İlgili 31 soru bulundu
Özel hukuk ilişkilerinde bir taraf diğerine kendi iradesini zorla kabul ettiremez. kurallardan oluşan hukuk dalıdır. Kamu hukuku ilişkilerinde devlet birey karşısında üstün konumdadır zira kamu yararının temsilcisi ve savunucusu konumundadır.
Genel kamu hukuku, devlet olgusunu, birey ve devlet ilişkisini, devletlerin oluşumuna ilişkin teorileri, devletin temel unsurlarını ve devlete karşı kişilerin hak ve özgürlüklerini tarihsel bir süreç içerisinde inceleyen ve felsefi temeller barındıran bir hukuk dalıdır.
Boşanma davaları, tazminat davaları, alacak davaları, tapu iptali ve tescil davaları, el atmanın önlenmesi davaları, itirazın iptali davaları, kamulaştırma davaları, işçilik davaları, menfi tespit davaları, miras davaları, ortaklığın giderilmesi davaları gibi davalar özel hukuk alanındaki başlıca davalardır.
Özel Haklar Nelerdir? Özel hukuktan doğan haklardır. Özel hukuk temelde eşitlik ilkesine dayanmaktadır. Kişilik hakları, temel hak ve hürriyetler, mülkiyet hakkı özel haklara örnek verilebilir.
arasında, Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, Ceza Hukuku, Yargılama Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Devletler Hukuku (Uluslararası Hukuk), Genel Kamu Hukuku gibi hukuk dalları yer almaktadır.. karşısındaki durumunu düzenler.
Hukuk çeşitli ayrımlara tabi tutulur. Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
İdare hukuku kamu hukuku disiplini içerisinde yer alır. Kamu hukuku ile özel hukuk kurallarının farklılığı unutulmaktadır. Bireyin, idarenin hukuka aykırı işlemlerine karşı korunması açısından idare hukuku ve özellikle idari yargı büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde idare hukuku kıta avrupası sistemi dışına çıkmamıştır.
bütünü içinde kamu hukuku kapsamı içerisinde yer alır. Vergi hukuku kamu hukukunun bir alt dalıdır.
✔ İlk defa kamu ve özel kamu ayrımı "Justinianus Kanunu" ile yapıldı. Justinianus Kanunu'nun bir diğer ismi Roma Kanunu olarak da bilinir. ✏ Justinianus Kanunları,ismini Flavius Petrus Sabvatiys Justinianus adlı bireyden almıştır.
Kamu Hukuku – Hukuk Fakültesi.
Kamu hukuku özellikleri arasında yer alan kişiler ile devlet ilişkilerini düzenlemek konusunda devlet üstün bir konumda yer almaktadır. Kamu ilişkisi tek taraflı olup devlet iradesini açıklamakla hukuki ilişki ortaya çıkmaktadır. Kamu devlet ilişkilerinde eşitlik bulunmamaktadır.
bütün alanlarda Avrupa kanunları “iktibas” edilmiştir. İKTİBAS; yabancı bir kanunun Türkçeye çevrilerek alınmasıdır. Diğer adı Resepsiyondur. kanunlaştırmalarla Türk Hukuku tamamıyla “Kara Avrupası” hukuk sistemine dahil olmuştur.
Medeni hukuk özel hukukun temelini oluşturmaktadır. Devlet ve vatandaşlar ya da devlet kurumları arasındaki ilişkiyi düzenleyen hukuk alanına kamu hukuku denir.
Miras hukuku ise, gerçek kişinin ölmesi veya hakkında gaip kararı verilmesi halinde mirasının kimlere, ne oranda intikal edeceğini düzenleme altına alan özel hukuk dalıdır.
Sulh hukuk mahkemesi; belirli özel hukuk davalarına bakmak üzere kurulmuş olan, asıl görevli mahkeme olan asliye hukuk mahkemesi ile birlikte iki genel mahkemeden biridir (5235 sayılı Kanun m.4). Sulh hukuk mahkemeleri, tek hakimli olup her yargı çevresinde (adliyede) kurulması gereken mahkemelerdendir.
Çocuk Hukuku özel hukukun olduğu kadar kamu hukukunun da konularını ve özelliklerini barındırır. Mesela, çocuğun ailesi ile ilişkisi öncelikle bir özel hukuk konusu olmakla birlikte Devlet'in aileye müdahalesi ile çocuğun koruma altına alınması süreci kamu hukukunun kurallarını karşımıza çıkarır.
Özel Hukuk anabilim dalı; yüksek lisans ve doktora öğrencilerine ileri düzey uzmanlık bilgisi kazandıran bir daldır. Adaylar her bir disiplinin talep ettiği dönem boyunca aldıkları derslerde özel hukukun alt dallarında özellikle güncel ve tartışmalı konuları incelemektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri