Çünkü bu şekerin görüntüsü peyniri andırmaktadır. Ayrıca peynir kıvamında ağızda dağıldığı için asırlardır peynir şekeri olarak bilinmektedir. Konya ve Mevlana'yla bir bütün haline gelen bu şeker, Konya ilinin simgelerinden de biridir.
Konya'ya gelen yerli veya yabancı herkesin çok sevdiği bir lezzet olan Mevlana Şekeri aynı zamanda peynir şekeri olarak da bilinmekteydi.
Akide merasiminde, Divan-ı hümayun azaları önce askerlerin yemeklerini tadarlardı. Daha sonra kendilerine şeker ikram edilirdi. Bu ikram, askerlerin padişaha bağlılığını ve hoşnut kaldıklarını gösterirdi. İkram edilen şeker herkesi rahatlatır, askerin padişaha kazan kaldırmayacağını simgelerdi.
Üretiminde hiçbir katkı maddesi olmadan yalnızca şeker, limon tuzu ve su katılarak üretiliyor. Başka hiçbir katkı maddesi yoktur. Herkesin güvenle tüketebileceği bir şekerdir."
İlgili 42 soru bulundu
tebeşire benzer. çok tatlıdır ve ağızda erir. çok çok güzel bir tadı vardır.
Bugün bazılarının Konya şekeri veya Mevlana şekeri dediği şekerin tarihi Osmanlı İmparatorluğu zamanına dayanıyor. Akide sözcüğü, Arapça akit sözcüğünden geliyor ve 'bağlılık, sözleşme, bağlanma, birbirinden ayrılmama' anlamlarını taşıyor.
Şeker oranı yüksek olan bu şekerlemenin fazlası zarar, azı yarar olmaktadır. Eğer Mevlana şekeri faydaları nelerdir diye merak ediyorsanız; kan şekerini dengelediğini söyleyebiliriz. Ancak ölçülü miktarda tükettiğinizde dengeleyecektir.
Kaynana şekeri denmesinin sebebi de : Gelin sehpa üzerine büyük kasede bu şekerleri koyarmis kaynanası geldiğinde... Kaynana çok eleştirip, iş öğretmeye kalktığında hemen ikram edermiş arka arkaya.
KARLIZADE ürünleri için Mevlana şekerinin sert olması bayat olduğu anlamına gelmemekte, tam aksine taze olduğundan kaynaklanmaktadır.
Bunun yanı sıra akide şekeri sıcak ortamlarda çok daha kısa sürelerde bozulacağı için serin bir ortamda saklanması gerekir. Bu koşullara dikkat edilmesi durumunda akide şekerleri 4 aya kadar tazeliğini koruyabilir.
1 adet Mevlana şekeri kaç kalori? Torku Mevlana Şekeri Sadenin 100 gramında 380 kcal kalori, ayrıca 1 Adet yani 18 gram Torku Mevlana Şekeri Sadede 68 kalori bulunmaktadır.
kafalarda şu anda yankılandığına eminim. oha... hem pıt hem şeker argoda ecstasy anlamina gelir. ilk entry'de de zaten (#128455899) ima edilmiş. pıt pıt ve şekeri yanyana getirebilecek başka bir bağlam da gelmiyor aklıma.
Özel makinelerle dilimlenen şeker eleğe alınıyor. Eleğe alınan şekerin üzerine su serpiliyor. Bu su sayesinde şeker nemleniyor ve bu nemlenme işlemi şekerin istenen yumuşaklığa gelmesini sağlıyor.
Şekeri hayatınızdan tamamen çıkardığınızda şiddetli baş ağrısı, yorgunluk, kramplar ve mide bulantısı gibi sizi yorgun düşüren problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Içindekiler: Şeker, su, Asitlik düzenleyici sitrik asit (e 330),doğala özdeş bergamot aroması Raf ömrü 6 aydır.
MEŞHUR KONYA'YA ÖZGÜ YÖRESEL LEZZETLERDEN HURMA ŞEKERİ DIŞI HAFİF ÇITIR İÇİ YUMUŞAK ÇOK ÖZEL BİR ÜRÜNDÜR.
Torku Sade Mevlana Şekeri 450 G - A101.
Şeker hastalığı (Diyabet) nedir? Halk arasında şeker hastalığı olarak adlandırılan diabetes mellitus bir diğer adıyla diyabet pankreastan salgılanan insülin eksikliği veya etkisizliği sonucu ortaya çıkan kan şekeri yüksekliğinin söz konusu olduğu yaygın görülen bir hastalıktır.
Akide sözcüğü Arapça akit (sözleşme) sözcüğünden gelir. Akide şekeri Osmanlı Devletinde yeniçerilere ulufe töreninde dağıtılırdı. Askerlerin padişaha memnuniyetini ve bağlılığını gösteren bir sözleşme yaptığı anlamına gelirdi.
M.Ö 510. yılında Perslerin Hindistan'ı işgaliyle İmparator Darius “arısız bal veren kamış”, yani şeker kamışını buldu.
Hiperglisemi Koması Nedir? Kan şekeri ciddi derecede yükseldiğinde oluşan hiperglisemi koması, acil müdahale gerektiren ve hayati tehlike oluşturabilen bir durumdur. Hiperglisemi koması genellikle iki şekilde gerçekleşir.
Küp şeker, bildiğimiz kristal şekerden, halk diliyle toz şekerden yapılır. Küp şeker üretiminde fazla iri kristalli olmayan şekerler tercih edilir. Küp şeker üreticileri piyasa şartları nedeniyle kristal şekeri şeker fabrikalarından temin ederler.
Konya'nın yöresel yiyecekleri arasında yer alan ve 'Mevlana' adı altında satılan akide şekeri, günde 100 ton üretiliyor ve yaklaşık 400 kişiye istihdam sağlıyor. Bakır kazanlarda 140 derecelik ısıyla şeker, su ve limon tuzundan üretilen Mevlana şeker, yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.
Bu şekerlerin incelenmesi sonucunda içinde yüksek oranda kurşun bulunduğu ortaya çıkmıştı. Yüksek tansiyon ve böbrek hasarı gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilen bu şeker, çocuklarda sinir sisteminde bozulmalara ve ölümcül hastalıklara yol açmıştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri