Özel ilgi turizmi ilgileri belirli alanlarda yoğunla şan ve yalnızca bu ilgileri tatmin etmek isteyen bi reylerin, ilgilerini belirli bir bölge ya da çekimlerleinde karşılamak amacıyla yaptıkları seyahatler ya da bu seyahatlerin biçimi olarak tanımlanabilir.
Özel İlgi turizm türleri; Özel İlgiye dayalı türler: Kumar Turizmi,Golf Turizmi, Yat Turizmi, Macera Turizm ve Alışveriş Turizmi.
KARMA İlgi Turizmi: Bu tür turizmde destinasyonun özellikleri • önem taşımaya devam eder. Ancak bu özellik, turu satın alma • kararını etkileyen tek etmen olmaktan çıkmıştır. Bu tür turizme • ilgi duyan kişinin, kendisine sorduğu soru “Nereye gidebilirim ve • orada ne yapabilirim ?” sorusudur.
Boş zamanların ve tatillerin turistik amaçlı kullanımı ve turizm faaliyetlerine katılımı eğer insanların sürekli yaşadıkları mekânların dışındaki başka bir ülkede ger- çekleşiyorsa; buna “dış turizm”, kendi yaşadıkları ülke sınırlarında ve coğrafyalarda gerçekleşiyorsa buna da “iç turizm” denir.
İlgili 38 soru bulundu
Dış turizm, yabancıların bir ülkeye seyahatleri ve ülke vatandaşlarının yabancı bir ülkeye seyahatlerini ifade eder. İç turizmden farklı olarak pasaport, döviz, vize gibi işlemleri gerektirir. Dış turizmin en önemli ayırıcı özelliği döviz getirici etkisidir.
Turizm türleri sınıflandırması yapılırken, turizmin yapılış amacı ve kitle baz alınır. Turizm türleri iç ve dış, grup ve bireysel ve turizmin yapılış amaçlarına göre sınıflandırılır.
Manevi turizm ziyaretçinin ruhsal arayışına odaklanmaktadır. Bu odaklanma dini birliğe bağlı olabilir veya olmayabilir; fakat çoğu zaman doğu dinlerinden (örn. Budizm, Hinduizm) elde edilen törenler ve gelenekler yer almaktadır (Smith ve Kelly, 2006). Yoga kelimesi ise 'birlik' anlamına gelmektedir (Aggarwal vd. 2008).
Grup (Kollektif) Turizmi: Bu sınıflandırma çeşitli toplumsal grup, örgüt veya kulüp üyelerinin turizm hareketlerine birlikte katılmaları ile oluşmuştur. Turizm faaliyetleri, ziyaret edilen yere göre; İç turizm ve • Dış turizm olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır.
Yat turizmi, yat adı verilen deniz aracıyla, spor ve gezi amaçlı olarak koy, körfez, barınaklar ve yat limanları arasında yapılan konaklama ve ağırlama hizmetlerini, ulaşım aracı olan yat içinde sunan bir turizm çeşididir.
Turizm coğrafyasında özelliklerine göre turizm şu gruplara ayrılır: Yaş özelliklerine göre; gençlik turizmi, yaşlılar turizmi. Katılan sayısına göre; ferdi turizm, kolektif turizm, kitle turizmi, grup turizmi. Turistin ülkesine göre: iç turizm, dış turizm.
Ziyaret Edilen Yere Göre Turizm Çeşitleri
Turizm hareketleri, turistin seyahat ettiği yere göre iç turizm (ulusal) ve dış turizm (uluslararası) olarak olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İç turizm, turistlerin kendi ülkesinin sınırları içerisinde gerçekleştirdiği turizm etkinliklerini kapsar.
1- Incoming (inbound) turizm :Yurt dışından yurt içine turizm hareketi. 2- Outgoing (outbound) turizm :Yurt içinden yurt dışına turizm hareketi.
Karada gerçekleştirilen macera turizmi türlerinde ise mağara ve kaya tırmanışı turizmi ele alınabilir. Suda gerçekleştirilen macera turizmi türleri arasında tüplü ve tüpsüz dalış, rafting ve kano yer almaktadır. Macera turizmi bazı durumlarda tehlike turizmi olarak ele alınabilmektedir.
Sürdürülebilir turizmde aşırı kullanımdan kaynaklanan yıpranmayı önlemek için tercih edilebilecek bir pazarlama türüdür. Bu çerçevede, sürdürülebilir turizme uygun turizm nişleri; etkinlik turizmi, ekoturizm, doğa turizmi, kültür turizmi, keşif turizmi ve macera turizmi olarak belirlenebilir.
Turizm koridoru, doğal ve kültürel özelliklere sahip güzergâhların belli temalara dayalı olarak turizm ama- cıyla geliştirilmesi şeklinde tanımlanmaktadır (Avrupa Birliği, 2018). Turizm koridorları sahip oldukları pey- zaj bileşenlerinden dolayı önemli açık hava derslikle- ridir.
Reseptif turizm : Otel ve restoran etkinliklerinden yararlanmanın ağırlıklı ol duğu turizm biçimi. Turizm günümüzün en önemli kitle hareketini oluşturmaktadır.
Destinasyon kavramı genellikle, turistin sürekli olarak yaşadığı yer dışında ziyaret ettiği yer olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir yerin destinasyon olarak kabul edilebilmesi için kişinin o yeri ziyaret etmiş olması gerekmemektedir.
“Turizm; sürekli kalışa dönüşmemek ve gelir getirici hiçbir uğraşıda bulunmamak şartı ile bireylerin geçici süre konaklamalarından doğan olay ve ilişkilerin tümüdür.”
Eko turizm, “çevrenin ve yerel insanların refah düzeylerinin korunmasını, doğal alanlara karşı sorumlu seyahat hareketi ve eğitimi olarak tanımlanmaktadır”.
Günümüzde bu terim genellikle tarihsel olarak ölüm ve trajedi ile ilişkilendirilen yerlere yapılan seyahatleri tanımlamak için kullanılıyor. Türkçe karşılığına karanlık turizm denildiği gibi keder veya hüzün turizmi olarak da adlandırılıyor. Dark turizm noktalarının tümü trajik tarihle ilişkili.
Son yıllarda insanların büyük otellerde veya doğal olmayan ortamlarda tatil yapma yerine; daha doğal besinler tüketerek, daha doğal ortamlarda ve oldukça sakin yaşayarak dinlenme isteklerinin öne çıkması, ''yavaş şehirleri'' ve ''yavaş turizmi'' ortaya çıkarmıştır.
According to these findings, incentive travel was redefined. Bu seyahat türünde ilk göze çarpan özellik, seyahatin katılımcılarına, onlardan herhangi bir ücret talep edilmeksizin, sadece gösterdikleri performansa göre ilişkili bulundukları işletme tarafından, çeşitli amaçlar gözetilerek, hediye olarak sunulmasıdır.
Karşılayıcı seyahat acentaları tarafından yürütülen transfer, konaklama, gezi ve diğer yan turizm hizmetlerini içeren kavram.
Api kelimesi Latince'de bal arısı anlamına gelen Apis mellifera'dan türetildi ve bal toplayıcısı anlamına gelmektedir. Api-turizmi, geleneksel arı yetiştiriciliği ve arılardan elde edilen ürünlerle ilişkili bir turizm çeşididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri