11. Mezuniyet Denklik Belgesi nedir? Denkliği talep edilen mezuniyet belgesinin Türk yükseköğretim sisteminde hangi akademik alan ve dereceye eş değer olduğunu gösteren belgedir.
YÖK'ün tanıdığı ilgili kurumlardan mezun olduktan sonra ise denklik başvuru yapılması gerekir. Online başvuru yapmak mümkündür ve kişi isterse YÖK'ün resmi sitesinden, isterse de e-devlet üzerinden başvuruda bulunabilir. YÖK tarafından yürütülen inceleme süreçleri sonrasında ise Denklik belgesi alınır.
Yurt dışındaki üniversitelerinden ön lisans, lisans ya da yüksek lisans alanlarından mezun Türk vatandaşlarına denklik belgesi verilir. Bunun yanında yurt dışındaki üniversitelerin ilgili alanlarından mezun olmuş yabancı uyruklu kişilere de denklik belgesi verilir.
Aldığınız eğitimin Türkiye'de verilmiş eğitime denk olduğunu onaylar. Denklik belgesi olmadan Türkiye'de eğitim veren bir üniversiteye kayıt olamazsınız.
Diploma Denklik Belgesi, yurt dışından lisans, yüksek lisans ve ön lisans eşitliği bulunan yeterlilik belgesi sahibi olan kimselerin Türkiye'de Yükseköğretim Kurumu tarafınca eşdeğerlilik ve yeterliliklerinin benimsendiği ve bunun onaylandığını gösteren belgeye verilen isimdir.
İlgili 42 soru bulundu
YÖK Denkliğiniz olmazsa üniversite mezunu olmanızı gerektiren kamu görevlerine kabul edilmezsiniz. Erkek adaylar ise kısa dönem askerlik yapamazlar. Özel sektörde diplomanızın YÖK onaylı olmasının hiçbir önemi yoktur. Mesleğiniz, iş deneyiminiz, bireysel özellikleriniz dikkate alınmaktadır.
Türk Yüksek Öğretim sisteminde mezun olunan akademik alan ve dereceye eş değer olduğunu gösteren belgeye denklik belgesi denmektedir. Dolayısıyla denklik belgesini alabilmek için talep etmek gerekmektedir.
Denklik belgesi için online olarak başvuru yapılır. Bu başvuru e devlet ya da YÖK resmi internet adresinden yapılır. Kurum tarafından ön inceleme başvuru yapıldıktan sonra gerçekleşir. Ön incelemede diplomanın teyit edilmesi yer alır.
Kurulumuz tarafından istenilen bilgi ve belgeler hakkında verilen dilekçeler için ücret talep edilmemektedir.
Bu süreçten sonra inceleme işlemleri başlıyor. 14 üniversiteden 96 öğretim üyesinin oluşturduğu komisyon gerekli incelemelerden sonra bir rapor hazırlıyor. Denklik işlemlerinde son kararı ise Yükseköğretim Yürütme Kurulu veriyor. Tüm bu işlemler ise ortalama 65 günde sonuçlanıyor.
Denkliği talep edilen mezuniyet belgesinin Türk yükseköğretim sisteminde hangi akademik alan ve dereceye eş değer olduğunu gösteren belgedir. 12. Diploma Denklik Belgesi ile Mezuniyet Denklik Belgesi arasında fark var mıdır? Her iki belge aynı işlevi görmektedir ve geçerlilik durumlarında herhangi bir fark yoktur.
Denklik belgesi, Türkiye'de eğitim görmüş ve üniversite bitirmiş insanların diplomalarının diğer ülkelerde de mezun olunan akademik alan ve dereceye eş değer olduğunu gösteren bir belgedir. Yurt dışında yaşamak veya öğrenimini sürdürmek isteyen kişilerden istenmektedir.
Kimler Başvurabilir? Yurt içinde milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel öğretim kurumları ve büyükelçiliklerce açılmış okullar ile yurt içi ve yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim görenler başvurabilir.
İsim Denklik Belgesi başvurusu, geçerli nüfus cüzdanı ya da Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ibraz edilerek isim denklik belgesi talep edilen kişinin Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ile birlikte yerleşim yeri nüfus müdürlüklerine yapılır.
Bu kapsamda, yurtdışından mezun öğrenciler Türkiye'ye döndüklerinde YÖK'ten "Okul Tanıma Belgesi" almak için e-Devlet Kapısı'ndan başvuru yapabiliyor. Başvuru yapacaklar, "https://okultanima.yok.gov.tr" internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve e-Devlet şifreleri ile sisteme giriş yaparak sorgulayabiliyor.
Bir kişinin adının ve/veya soyadının neden ne nezaman değiştirilidğini, değişiklikten önceki isimleri ile değişiklikten sonraki isimlerini gösteren ve resmi kurumlar tarafından düzenlenmiş olan her belge İsim Denklik Belgesidir.
Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girerken, 20 Şubat 2016 tarihli ve 29630 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 'Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği' yürürlükten kaldırıldı.
Bununla birlikte özellikle kamuda çalışmak isteyen kişilerin mezun oldukları bölümler Mimarlık, Avukatlık, Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Mühendislik ve Öğretmenlik gibi bölümler biriyse, muhakkak denklik almaları gerekmektedir.
Bir bakıma da sınav zor diyebiliriz. Bu size bağlıdır. Sınavın ve sınav sonuçlarının geçerli sayılabilmesi için adayların bu kılavuzdaki tüm kurallara uyması zorunludur. Kurallara uymayan veya başvuru sürecinde etik dışı girişimde bulunan adayların sınavları geçersiz sayılabilir.
Mavi Diploma Diploma Eki, yükseköğretim kurumları tarafından Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler ve UNESCO tarafından kabul edilmektedir. Mavi diploma diploma eki sayesinde, üniversitede alınan eğitim tüm dünyada geçerlilik kazanır.
Yabancı bir ülkeden alınan üniversite diplomasının Türkiye'de geçerli olabilmesi için YÖK tarafından diploma denklik belgesi alınması gerekmektedir. Denklik başvurusunu online olarak denklik.yok.gov.tr sitesinden yapabilirsiniz.
Mesleki Denklik şu anlama gelmektedir:
Bu haberde mesleki yeterliliğinizin Almanya'da tanınıp tanınmadığı yazılıdır. Denklik işlemi daima Almanya'daki belli bir meslek, yani referans meslek için gerçekleşir. Almanya'da denklik prosedürü hakkına sahipsinizdir.
Mavi diploma belgesinin geçerli olduğu ülkeler şu şekildedir: İsveç, İtalya, Macaristan, Romanya, Çekya, Danimarka, Hırvatistan, Estonya, Letonya, Litvanya, Fransa, Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Belçika, Malta, Polonya, Portekiz, Hollanda, İrlanda, İspanya, Lüksemburg, Finlandiya.
Mavi Diploma, Avrupa Birliği veya AB üyesi olmamalarına rağmen Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi tarafından akredite edilen üniversiteler tarafından verilen diplomalara ek niteliğindedir. Öğrencinin aldığı eğitimin ve diplomanın AB ülkelerinde geçerli olduğunu gösterir.
2023 Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2023-TUS 1. Dönem) ile 2023 Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı (2023-STS Tıp Doktorluğu 1. Dönem), 26 Mart 2023 tarihinde uygulanacaktır. Sınavlara başvurular, 27 Ocak-6 Şubat 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri