Yönetmeliğe göre, özel öğrencilik imkanından bir program süresince en fazla iki dönem yararlanılabilecek. Bu süre ancak belli şartlar dahilinde uzatılabilecek.
1-Özel öğrencilik statüsü
Yurt dışında ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora öğrenimleri süresince her türlü masrafları kendi imkanları, öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumu veya özel kurum ve kuruluşlar tarafından karşılanan öğrenciler özel öğrenci olarak tanımlanmaktadır.
Yukarıda değinildiği gibi herhangi bir üniversitede kayıtlıyken sağlık, adli, ailevi vd. sebeplerden dolayı bir diğer üniversitede eğitime devam etme hakkı sunan ve karşılıklı Senato onaylarıyla gerçekleşen özel öğrencilik söz konusudur. Yönergede geçen “özel öğrenci” hususu bu tanımlamaya dayanmaktadır.
(9) Özel öğrencilik hakkından vazgeçmek isteyen öğrenci ilgili birime başvuru yaparak iptal isteyebilir. İlgili Birimin üst yazısı ile Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından iptal işlemi yapılır.
Üniversitenin herhangi bir diploma programında kayıtlı olmayan kişiler, başka bir yükseköğretim kurumu öğrencisi olmak koşuluyla, ilgili fakülte/yüksekokul/enstitü yönetim kurulu kararı ile açılan derslere özel öğrenci statüsünde katılabilirler.
İlgili 29 soru bulundu
Yönetmeliğe göre, özel öğrencilik imkanından bir program süresince en fazla iki dönem yararlanılabilecek. Bu süre ancak belli şartlar dahilinde uzatılabilecek.
ÖZEL ÖĞRENCİ KİME DENİR ? Yurt dışında kendi imkânlarıyla ön lisans, lisans veya lisansüstü (mastır, doktora) örgün öğrenim yapmak isteyenler, özel öğrencidir.
MADDE 10- (1) (Değişik: SK-18/03/2020-535/04 Özel öğrenci statüsünde öğrenim görmekte olan öğrenciler, katkı payı/öğrenim ücretlerini kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumuna öderler.
Bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olup belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyenler anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilir.
Kaydını sildirmek isteyen öğrenciler, bir dilekçe ile öğrenim gördüğü akademik birime başvuruda bulunur. Öğrenci ilişik kesme belgesini, ilgili birimlere imzalattırır, bu belge ile öğrenci kimliğini akademik birime teslim eder ve lise diplomasını alır. Kaydını sildiren öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
(1) Özel öğrenci statüsünde toplamda en fazla iki yarıyıl ders alınabilir. (2) Özel öğrenciler bir yarıyılda kredili en fazla iki ders, toplamda ise kredili en fazla dört ders alabilir.
MADDE 5- (1) Özel öğrencilik başvurusu öğrencinin dilekçesi ile kayıtlı olduğu birim yönetim kuruluna yapılır. Birim yönetim kurulu uygun gördüğü başvuruları Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına gönderir. Özel öğrencilik, üniversite senatosunun kabulü ile gerçekleşir.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, yapılan mevzuat değişikliği sonrası 2019-2020 bahar döneminden itibaren özel öğrenci alımı yapılamayacağını açıkladı!
Azami süreler ise öğrencinin kayıt yaptırdığı dönemden başlamak üzere önlisans programları için 8 yarıyıl, lisans programları için 14 yarıyıldır. Öğrenci, azami süreler boyunca öğrencilik haklarından yararlanır. Öğrenci, kayıt yenilemediği dönemlerde öğrencilik haklarından yararlanamaz.
ÜNİVERSİTELER ARASI GEÇİŞ MÜMKÜN
Üniversite öğrencilerine, kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumundaki eğitimlerini isteğe bağlı olarak veya zorunlu sebeplerle “belli bir süre dahilinde” başka bir yükseköğretim kurumunda “özel öğrenci” sıfatıyla sürdürme imkânı tanınıyor.
Misafir öğrenci, Üniversitemizin herhangi bir diploma programına kayıtlı olmaksızın, belirli şartlarla ve sınırlı sürelerle Üniversitede ders almalarına izin verilen öğrencidir. Misafir öğrenci kabul kararı en fazla iki yarıyıl için alınabilir.
Cevap :Mezun olduğunuz okulun öğrenci işleri bürosundan alabilirsiniz. Soru : Diploma Ekini nereden alabilirim?
1) Lisans düzeyinde bir öğretim programından mezun olup belirli konularda bilgilerini arttırmak isteyenler, enstitü anabilim dalı başkanlığının olumlu görüşü üzerine enstitü yönetim kurulu kararı ile bazı lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilirler.
Üniversite öğrencileri özellikle büyük şehirlerde özel ders bulma noktasında küçük şehirdeki üniversitelilere göre daha avantajlı olsalar da, teknolojinin gelişmesiyle özel dersler artık online şekilde de yapılabiliyor ve bu da mekandan bağımsız özel ders verebilme yolunu herkese açıyor.
Özel Öğrencilik Statüsü Nedir? Yurt dışında ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora öğrenimleri süresince her türlü masrafları kendi imkanları, öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumu veya özel kurum ve kuruluşlar tarafından karşılanan öğrenciler özel öğrenci olarak tanımlanmaktadır.
Üniversiteye kayıt olurken para verilir mi? Öğrencilerden, yeni kayıt ve kayıt yenileme sırasında katkı payı ve öğrenim ücreti dışında, açık öğretim ve uzaktan öğretim materyal ücreti hariç, her ne ad altında olursa olsun ücret alınmayacak.
2 ayda bir ödenen bu yardımlar için aylık miktarlar kız ve erkek öğrencilere göre değişiyor. İlköğretimde okuyan erkek öğrenci aylık 90 lira, kız öğrenci aylık 100 lira yardım alabiliyor. Ortaöğretimde okuyan erkek öğrenci aylık 130 lira, kız öğrenci ayık 150 lira yardımdan faydalanabiliyor.
Başkanlığın görevleri; Özel okul öğrencilerinin sınav, ücret, burs, diploma ve benzeri iş ve işlemlerini yürütmek. Özel okul öğrencilerine dağıtılacak ücretsiz ders kitaplarıyla ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
Özel öğrenci olma şartlarını taşıyan ve başvurusu kabul edilen öğrenciler kendi üniversitelerinde okumuş sayılacak ve başarıları kendi üniversite sistemlerinde kayıt altına alınacak. Özel öğrencilik için ayrıca bir ücret ödenmeyecek.
10- Özel öğrencilik statüsünde öğrenim gören öğrencilere, dönem sonunda, aldıkları teorik/uygulamalı derslere ilişkin AKTS kredileri ve sınav sonuçları gibi kazanımları gösteren onaylı bir belge verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri