derin dondurucunun vazgeçilmezidir portakal saklama. portakal ve limonun hazır mevsimindeyken yıkayıp poşetleyerek dondurucuya kaldırıp ramazanda ve yazın sıcak günlerinde hazırlayabileceğiniz doğal bir meyve suyu.
Portakal soğuk hava ile depolanması
Fakat en emniyetli depolama sıcaklığı 6/8 °C'dir. Bağıl nem %85-90 olmalıdır. Bu koşullarda depolama süresi 5 ay kadardır. Ancak portakallar özellikle Penicillium bulaşmasına uğradığından, bir fungisitle muamele edilmelidir.
Yıkanan portakalların kabuklarını rendeliyoruz. Elinizden geldiğince beyaz kısımlarını almayın acı oluyor. Rendelenen kabukların üzerine şeker ekleyip biraz bekleyin. Karıştırıp poşete veya küçük kutucuklara doldurduktan sonra buzluğa atın.
Portakalı Koroplast Kilitli Poşet'e koyun. Poşetin havasını alarak kilidini kapatın ve derin dondurucunun en derin kısmına yerleştirin. Böylelikle portakalları 6 aya kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
İlgili 33 soru bulundu
Yazlık portakal (Valensiya), esasında İspanyol kökenli bir portakal türüdür. Yıllardır bahçelerimizde yetiştirir, bölge halkı olarak tüketiriz. Finike'de halk arasında 'yaz portakalı' olarak da bilinir. Nisan ayında olgunlaşmaya başlar, Haziran ayına kadar hasat edilebilir.
Dayanıklılık oranları azdan çoğa doğru aşağıdaki gibidir. Limon -8 ºC'de, Portakal -9 ºC'de, Mandarin ağaçları ise-12 ºC'de tamamen ölebilir.
Portakalın içinde sitrik asit olduğu için, kurdun yaşama olasılığı yoktur. Portakalın içinde sitrik asit olduğu için, kurdun yaşama olasılığı yoktur.
Katı meyve sıkacağında, her türlü narenciye sıkılabilir. Ancak portakal, mandalina gibi meyvelerin, sıkmadan önce kabuklarının soyulması önerilir. Çünkü kabuğun iç kısmında bulunan beyaz ince kısımlar genellikle acı bir tada sahiptir ve sıkıldığı takdirde meyve suyunun tadını bozabilir.
İlk öncelikle portakalı yıkıyoruz. Eğer portakalınızın kabuğu kalınsa turuncu kısmına ince soyup kabuğunun beyaz kısmını atın acı oluyor yoksa ama portakalınız ince kabuklu ise kabuğuyla beraber doğrayıp buzdolabı poşetlerine koyunuz, buzluğa atın.
Güneşte Kurutma:
Yıkanan ve doğranan kabukları bir tepsiye dizin. Tepsiyi ise gün içinde güneş alan bir noktaya bırakın. Güneş ışığı sayesinde portakal kabuklarının kuruması daha hızlı olacaktır.
Portakalları sıkmadan önce kabuklarını soyarak başlamalısınız. Çünkü kabuktaki kimyasallar, portakal suyuna geçebilir. Bunun yanı sıra portakalın üzerindeki beyaz ve ince kabuk, sıkacağınız portakal suyunda acı bir tat bırakabilir. Meyve suyunun tadının bozulmaması için kabukların soyulmasında faydalı olacaktır.
Kabuğu ve kabuğun içindeki hava kabarcıkları olmayınca portakal, büyüklüğüne göre ağır hale gelir. Yani kabuklu portakalın yoğunluğu, kabuksuz portakalın yoğunluğundan azdır. Bu nedenle kabuklu portakal yoğunluğu az olduğu için yüzerken, kabuğu soyulan portakal yoğunluğu fazla olduğu için batar.
derin dondurucunun vazgeçilmezidir portakal saklama. portakal ve limonun hazır mevsimindeyken yıkayıp poşetleyerek dondurucuya kaldırıp ramazanda ve yazın sıcak günlerinde hazırlayabileceğiniz doğal bir meyve suyu.
içi biraz daha fazla sulu, çok hassas, melek gibi bir portakal. yatak portakalı olarak da adlandırılır genelde direkt olarak yatak malı denilir. yatak denmesinin nedeni de ilaçlı kağıda sarılarak özel depolarda muhafaza edilmesidir.
Sinbo meyve sıkacağı modelleri dört mevsim boyunca her mevsimin meyvesini rahatlıkla sıkabilecek bir tasarıma sahiptir. Portakal, greyfurt, limon, mandalina ve nar gibi narenciyeleri sıkan narenciye sıkacakları, küçük ve büyük boyutlu meyveler için iki ayrı sıkma başlığına sahiptir.
Portakal kurusu, taze ürünün gerekli ön işlemlerden geçirilerek kurutulması ile üretilmiştir. Kurutma esnasında kurutulan üründeki özsuyun buharlaşması ile ürünün özü kalır ve doğal portakal kurusu içindeki besin değerleri, vitaminler, etken maddeler, taze doğal haline oranla çok artmıştır.
Portakalların kabuğu ince ve parlak renkte olanları seçilmeli. Portakal alırken onları hafifçe sıkmaktan çekinmeyin. Büyüklüklerine göre ağır olan portakalların iyi çıkma olasılığı çok büyük. Kuru ve hafif gözüküyorlarsa ise yeterince sulu olmamaları muhtemel.
Tam bir vitamin bombası olan portakal bağışıklığı güçlendirerek kalp sağlığını korur; kolesterol seviyesini düşürür; solunum yolu hastalıklarına, bazı kanser türlerine, romatizmalı eklem yangısına, ülsere ve böbrek taşlarına karşı da etkilidir.
Sindirim sistemi ve diyabet hastalarının yanı sıra kan sulandırıcı, tansiyon, kolesterol ve parazit ilaçları kullananların özellikle portakal suyunu dikkatli tüketmesi gerekiyor. Bununla birlikte alerji riskinden dolayı bir yaş altı çocuklarda portakal ve yan ürünlerinin kullanımı önerilmiyor.
Portakal asit oranı en yüksek meyvelerden biridir. Aşırı tüketildiğinde mide kramplarına ve yanmaya neden olabilir. Çok fazla portakal tüketmek mide bulantısına ve karın şişliğine yol açar. Beslenme uzmanlarına göre akşam yemeğinden hemen sonra meyve yemek sindirim sistemini olumsuz etkiler.
Portakallar suptropik orjinli ve soğuğa hassas meyvelerdir. Genç ağaçlar -4 derecenin altındaki düşük sıcaklıklardan zarar görmektedir. Türkiye'de sıcaklığın –2 derecenin altına ve neredeyse hiç –3 derecenin altına düşmediği alanlarda yetiştirilebilmektedir.
Bilimsel ismi citrus sinensis olan portakal düşük sıcaklıkların ortaya çıktığı bölgeler için çok uygun bir meyve değildir. Düşük sıcaklıklar don olaylarının yaşanmasına ve portakal ağaçlarının zarar görmesine sebep olur. Sıcaklıklar -2 °C seviyesinin altına inmeye başladığında portakallar zarar görecektir.
Elma, ayva, portakal, mandalina, nar gibi raf ömrü uzun olan meyveleri buzdolabında saklayabilirsiniz. Eğer buzdolabınızda yer yoksa ve kısa zaman içinde tüketileceklerse oda sıcaklığında da kalabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri