YÖK'ün düzenlemesinde, özel öğrencilik ve değişim programındaki öğrencilerin öğrenim ücreti veya katkı paylarına ilişkin maddeye de yeni hüküm eklendi. Buna göre, özel öğrencilik ve değişim programındaki öğrenciler öğrenim ücreti veya katkı payını kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumuna ödeyecek.
- Özel öğrenci olarak alınacak dersler ücretli olup, özel öğrenciler kayıt olduğu her ders için, kredi başına belirlenen öğrenim ücretini öderler.
Soru : Özel Öğrenci olmak için kimler başvurabilir? Cevap: Ön lisans programlarının en az bir yarıyılını, lisans programlarının en az iki yarıyılını tamamlayan öğrenciler özel öğrenci olarak başvurabilir.
Bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olup belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyenler anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Özel öğrenci statüsünde ders alanlar öğrencilik haklarından yararlanamazlar.
Yukarıda değinildiği gibi herhangi bir üniversitede kayıtlıyken sağlık, adli, ailevi vd. sebeplerden dolayı bir diğer üniversitede eğitime devam etme hakkı sunan ve karşılıklı Senato onaylarıyla gerçekleşen özel öğrencilik söz konusudur. Yönergede geçen “özel öğrenci” hususu bu tanımlamaya dayanmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Yönetmeliğe göre, özel öğrencilik imkanından bir program süresince en fazla iki dönem yararlanılabilecek. Bu süre ancak belli şartlar dahilinde uzatılabilecek.
MADDE 5- (1) Özel öğrencilik başvurusu öğrencinin dilekçesi ile kayıtlı olduğu birim yönetim kuruluna yapılır. Birim yönetim kurulu uygun gördüğü başvuruları Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına gönderir. Özel öğrencilik, üniversite senatosunun kabulü ile gerçekleşir.
2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi özel öğrenci başvuruları 21-29 Eylül 2023 tarihleri arasında (güncel) alınacaktır.
(1) Özel öğrenci statüsünde toplamda en fazla iki yarıyıl ders alınabilir. (2) Özel öğrenciler bir yarıyılda kredili en fazla iki ders, toplamda ise kredili en fazla dört ders alabilir. (3) Özel öğrenciler dersten çekilme işlemi yapamaz.
Üniversitenin herhangi bir diploma programında kayıtlı olmayan kişiler, başka bir yükseköğretim kurumu öğrencisi olmak koşuluyla, ilgili fakülte/yüksekokul/enstitü yönetim kurulu kararı ile açılan derslere özel öğrenci statüsünde katılabilirler.
1. Özel Öğrencilik Statüsü Nedir? Yurt dışında ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora öğrenimleri süresince her türlü masrafları kendi imkanları, öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumu veya özel kurum ve kuruluşlar tarafından karşılanan öğrenciler özel öğrenci olarak tanımlanmaktadır.
6) Özel öğrencilere hiçbir diploma ve unvan verilmez. Ancak kendilerine izledikleri dersleri ve bu derslerde aldıkları notları gösteren birer belge verilir.
Özel öğrencilere ders aldıkları kurum tarafından diploma ve derece verilmez, öğrencilik haklarından yararlanamaz, sadece aldıkları dersleri ve notları gösterir başarı durum belgesi verilir (transkript)
Misafir öğrenciler, BİLGİ'ye bir akademik yarıyıl süresince gelen ve bir derece programına kayıt olmadan öğrenim gören öğrencilerdir.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, yapılan mevzuat değişikliği sonrası 2019-2020 bahar döneminden itibaren özel öğrenci alımı yapılamayacağını açıkladı!
Misafir Öğrenci Sistemi Nedir? Misafir Öğrenci Sistemi, 10 ilimizde yaşanan iki ayrı depremden etkilenen öğrencilerin, 2022-2023 eğitim yılının ikinci döneminde tam burslu (eğitim, yemek, kitap) olarak öğrenim görebilmelerini sağlamak için oluşturulmuştur.
f) (Değişik - Senato-27/05/2014-07/07) Öğrencilerin Özel öğrenci statüsündeki öğrenim süreleri, olağanüstü durumlarda ilgili üniversitelerin yetkili kurul kararları ile mezuniyete kadar uzatılabilir.
-Öğrenci Belgesi (E-Devlet Üzerinden alınan), -Transkript Belgesi (E-Devlet Üzerinden alınan) (doğrulanabilir), [email protected] adresine e-posta yoluyla iletebileceklerdir. Ayrıca isteyen öğrenciler KMÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına yüz yüze başvurabilecektir.
ÜNİVERSİTELER ARASI GEÇİŞ MÜMKÜN
Üniversite öğrencilerine, kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumundaki eğitimlerini isteğe bağlı olarak veya zorunlu sebeplerle “belli bir süre dahilinde” başka bir yükseköğretim kurumunda “özel öğrenci” sıfatıyla sürdürme imkânı tanınıyor.
Özel öğrenci statüsü, 2023- 2024 eğitim ve öğretim yılına mahsus olmak üzere öğrencilere dilediği okula geçici geçiş yapmasını sağlıyor.
Özel öğrencilik başvuruları ilgili Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulu/ Enstitülere yapılacaktır. Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulu/ Enstitülere son başvuru tarihi 22 Eylül 2023'tür.
MADDE 21 – (1) Öğrencinin yandal programındaki başarı durumu, anadal programındaki mezuniyetini etkilemez. (2) Yandal öğrencisi, öğrenim sürecinin herhangi bir yarıyılında programı kendi isteğiyle bırakabilir. Yandal programından kayıt sildiren öğrenci, aynı yandal programına tekrar kayıt yaptıramaz.
Özel orta öğretim okulları arasındaki nakillerde başvuru, veli tarafından öğrencinin okuduğu okula yapılır. Okul müdürlüğü öğrencinin mazeretini gösteren belge ile birlikte, davranış notunu ve yıl sonu başarı ortalamasını nakletmek istediği okul müdürlüğüne gönderir.
Bir yükseköğretim kurumunun son sınıfında özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumuna giden öğrencilerin mezuniyet işlemi ve diploma basımı kayıtlı bulunduğu yükseköğretim kurumu tarafından yapılır.
öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri