Özel eğitime ihtiyacı olan bireyler için hazırlanmış olan "37-78 Ay Okul Öncesi Özel Eğitim Öğretim Programı", gelişimsel geriliği/yetersizliği ya da riski bulunan 37-78 aylık çocukların gelişimlerinin desteklenmesini sağlayacak bir öğretim programı olma özelliğini taşımaktadır.
Okul öncesi eğitim; isteğe bağlı olarak zorunlu ilköğretim çağına gelmemiş 36–72 ay grubundaki çocukların eğitimini kapsar. Okul öncesi eğitim kurumları, bağımsız anaokulları fiziki kapasitesi uygun örgün ve yaygın eğitim kurumları bünyesinde ana sınıfları olarak açılmaktadır (1).
Okul öncesi dönemde özel eğitim 37-72 ay arasını kapsayan risk altında ki çocuklarla gelişim geriliği ya da tanılanmış özel gereksinimli çocuklara ve ailelerine sağlanan eğitim hizmetlerini kapsamaktadır.
Özel eğitimde erken çocukluk ve okul öncesi dönemi eğitimi, bireyin eğitimi ve bireyin eğitimine katkı sağlamak amacıyla ailenin bilgilendirilmesi ve desteklenmesi yoluyla yapılır. Erken çocukluk ve okul öncesi dönemi eğitimi hizmetleri okul ve kurumlarda veya gerektiğinde evde yürütülür.
Hafif düzey olanlar kaynaştırma, özel eğitim sınıfı ve özel eğitim meslek okullarına ; orta- ağır düzeyde engeli olanlar ise durumuna göre özel eğitim uygulama okullarına, özel eğitim sınıflarına gidebilir. Eğer okula gidemeyecek durumda ise evde eğitim alabilir veya evde bakım kararı verilebilir.
İlgili 42 soru bulundu
36 ayını tamamlayan ve 66 ayını doldurmayan çocuklar için özel eğitim anaokulu açılabileceği gibi bu çocuklar için, ilkokul kademesinde eğitim veren özel eğitim okulları, bağımsız anaokulları ve diğer ilkokullar bünyesinde özel eğitim anasınıfları da açılır.
Okul öncesi eğitim, resmî kurumlarda ücretsiz
Artık veliler, 2023-2024 eğitim öğretim yılında resmi okul öncesi eğitim kurumlarımızın tamamında aidat alınmayacak.
MADDE 30 – (1) 36 ayını tamamlayan ve 66 ayını doldurmayan çocuklar için özel eğitim anaokulu açılabileceği gibi bu çocuklar için, ilkokul kademesinde eğitim veren özel eğitim okulları, bağımsız anaokulları ve diğer ilkokullar bünyesinde özel eğitim anasınıfları da açılır.
f) Özel eğitim sınıflarının mevcudu en fazla; okul öncesi eğitimde ve ilköğretimde 10, ortaöğretim ve yaygın eğitimde 15 öğrenciden oluşur. Ancak, otistik çocuklar için her tür ve kademede açılan özel eğitim sınıflarında ise sınıf mevcudu en fazla 4 öğrencidir.
2) Eğitim hizmetlerinin yürütülmesinde aşağıdaki hususlar dikkate alınır: e) Özel eğitim anaokulu ile özel eğitim anasınıflarında günde 50'şer dakikalık 6 etkinlik saati süre ile eğitim verilir.
“(1) 37-66 ay arasındaki özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin okul öncesi eğitimi zorunludur. Ancak, bu bireyler için okul öncesi eğitim Özel Eğitim Değerlendirme Kurul Raporu ile velisinin yazılı onayı doğrultusunda eylül ayı sonu esas alınarak 78 aya kadar uzatılabilir.
Madde 6 - Erken çocukluk dönemindeki özel eğitim hizmetleri ailenin bilgilendirilmesi ve desteklenmesi temeline dayalı olarak evlerde ve kurumlarda sürdürülür. Madde 7 - Tanısı konulmuş özel eğitim gerektiren çocuklar için okul öncesi eğitimi zorunludur.
Çocukların gelişim dönemlerinde ve gelişim alanlarına uygun plan ve programlar dâhilinde hizmet veren özel okul öncesi eğitim kurumları ve çocuk kulüpleri arasında, eğitsel kültürel, yasal ve ekonomik alanlarda; eşgüdüm, etkileşim ve dayanışmanın sağlanması amacı ile kurulmuştur.
Okul öncesi Eğitimi bölümü mezunları, Kreş, gündüz bakımevi, anaokulu, Çocuk kulübü gibi resmi ve özel eğitim kurumlarında eğitimci ve yönetici olarak çalışabilirler. Bunun yanı sıra Özel bir ana okulu açıp işletebilirler.
Devlet okulları genellikle yüksek kaliteli olarak kabul edilir ve ücretsizdir; özel okullar ise daha kişiselleştirilmiş bir eğitim deneyimi sunar ve genellikle daha fazla kaynağa ve ders dışı etkinliklere sahiptir. Öğrenim ücreti, özel okulların önemli bir dezavantajıdır çünkü tüm aileler için uygun olmayabilir.
- Yönetmelikte belirtilen ilk zorunluluk kurucunun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasıdır. - Buna ek olarak kurucu ilkokul mezunu olmalıdır. - Ayrıca kurucunun bir yıldan fazla bir suçla ceza almamış olması da şarttır. Bu suçlara ek olarak devlete karşı suçlar da anaokulu kurucusu olmaya engeldir.
d) Kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim yapılan özel eğitim okullarında sınıf mevcutları 5'i özel eğitim ihtiyacı olan birey olmak üzere okul öncesi eğitimde en fazla 14; diğer kademelerde 15 öğrenci olacak şekilde oluşturulur.
Yaş sınırlaması yoktur. g) Bireysel eğitim ve iyileştirme (rehabilitasyon) eğitim programına; okul öncesi, ilköğretim ve orta öğretim programlarına devam edemeyen özel eğitim gerektiren bireylerin kaydı yapılır. Yaş sınırlaması yoktur.
Bireysel Eğitim uygun görülen öğrenciler haftada 2 saat, grup eğitimi uygun görülen öğrenciler haftada 1 saat, hem bireysel hem grup eğitimi uy- gun görülen öğrenciler haftada 3 saat Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde ücretsiz eğitim ala- bilirler.
Yarım gün 50 lira-100 lira. Tam gün eğitim veren kreşlerde ise 400 lira, 500 lira gibi. Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğine dayalı olarak bu ücretler tahakkuk ediliyordu. 2023-2024 eğitim-öğretim yılı içerisinde bu ücretlerin tamamını kaldırıyoruz.
Türkiye'de adrese dayalı nüfus kayıt sisitemiyle bu yıl 66-72 ay arası 600 bin çocuk okula kaydedildi. Ailelerin, 60-66 ay arası çocukları okula göndemek istemezse dilekçe vermesi yeterli. Ancak, 66 aydan sonra çocuğunu okula göndermek istemeyen veli 'okula başlayamaz' raporu almak zorunda.
b) Özürsüz olarak aralıksız 10 gün okula devam etmeyen çocuğun velisi okul müdürlüğünce yazı ile uyarılır. Bu uyarıya rağmen özürsüz olarak aralıksız 30 gün okula devam etmeyen ve devam ettiği hâlde üst üste iki aylık ücreti yatırılmayan çocukların kaydı silinir. Bu durum veliye yazılı olarak bildirilir.
T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı | T.C.
Ülkemizde ana sınıfına başlama yaşı çocuğun doğum yılına göre kademeli olarak değişiyor ve zorunlu olmadığı için sadece isteyen veliler çocuklarını anaokuluna gönderiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri