Özel plaka sahipleri, yılda iki kez özel plaka vergisi ödemekle yükümlüdür. Ödeyeceğiniz yıllık vergi tutarı yaklaşık 5.000 ile 15.000 arasında değişiklik göstermektedir. Bunun yanı sıra özel plaka vergisi sabit olmamakla birlikte araç sahibinin yıllık gelirine göre değişiklik göstermektedir.
06 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar" gereğince %18 ibaresi %20 şeklinde değiştirildiğinden özel plaka ücreti 61.175.52TL olarak yeniden hesaplanmıştır.
Standart olarak uygulanan ile göre vergi miktarı özel plakalarda geçerli değildir. Özel plaka vergisinde öncelikli kıstas plaka sahibin gelirine göre hesaplanır ve yılda iki defa ödenmektedir. Bu sebeple özel plaka içi net bir ücret bulunmamaktadır.
Şirketlerin özel plaka için vermesi gereken özel plaka vergisi 5 ile 15 bin TL arasında değişmektedir. Şahsi olarak özel plaka almak istiyorsanız da kimlik belgesi yeterlidir.
Özel plaka almak için yapılması gerekenler arasında vergi ve bağış ödemek yer alır. Aynı zamanda plakayı almak için notere gidilmesi gerekir. Notere eski plakalarınızı teslim ettikten sonra Şoförler Odası'na başvurmalısınız. Noterden özel plakaya dair belgeleri almalısınız.
İlgili 32 soru bulundu
Plaka seçmek isteyen araç sahipleri www.ankara.pol.tr adresindeki plaka tahsis kısmına girerek plaka seçebilirler. Seçtikleri plakaları almak üzere, şubemizdeki 36 numaralı plaka tahsis bankosundan plaka fişlerini aldıktan sonra müracaat etmeleri gerekmektedir.
Araç alım satımı sırasında noter görevlisinin “Plaka değiştirilecek mi?” sorusuna “Evet” demeniz gerekir. Satış belgesi düzenlendikten sonra yeni plaka numarası belirlenir. Eski plaka noter tarafından teslim alınır.
Sms ile boş plaka sorgulaması yapılması da mümkündür. Mesajlar bölümüne girdikten sonra “Detay (boşluk) Plaka” yazarak 5664 numarasına mesaj atılması gerekmektedir. Sorgulama yapmak istediğiniz plakanın boşta olması veya kullanılmaması durumunda size bir bilgilendirme mesajı gelmeyecektir.
2022 Plaka Değiştirme Ücreti Ne Kadar? Plaka değiştirme ücreti, noter masrafı ile birlikte 2022 yılı için 457 TL'dir. Ayrıca sonrasında tek plaka basımı için gittiğiniz Şoförler Odasına da 37,5 TL'lik bir ödeme yapmak gerekir. Yani plaka değiştirme maliyeti, 2022 yılında toplamda 532 TL'dir.
Plaka değişikliği için öncelikle gerekli belgeleri toplamalısın. Sonrasında en yakın notere giderek eski plakayı yenileme talebinde bulunabilirsin. Verilen plaka basım belgesi ve araç ruhsatın ile Şoförler Odası'na gitmen gerekir. Burada plaka basımı ücretini ödeyerek plakanı yeniletebilirsin.
Kimler özel plaka alabilir, dediğimizde bağış veya vergisini ödeyen herkesin alabileceği yanıtını veririz. Alınacak plakanın sahibi olup olmadığına Emniyet Müdürlüğünden veya siteden bakılabilir.
Plakanın türüne ve talebine göre miktar değişebilir. Eğer takım kısaltması, 3 harfli isimler gibi hemen hemen herkesin istediği bir plaka türünü çıkarttırmak istiyorsanız hem sıraya girmeli hem de yüksek meblağlalar ödemelisiniz. Kısaca bir plakaya talep ne kadar fazlaysa, ödemeniz gereken miktar da o kadar artacaktır.
Şahsi olarak özel plaka almak istiyorsanız da kimlik belgesi yeterlidir. Şahsınız için alacağınız özel plaka için vermeniz gereken özel plaka vergisi de yine şirketlerde olduğu gibi 5 ile 15 bin TL arasında değişmektedir. Bazı plakalar için 250 bin TL'ye kadar istenen rakamlar olabiliyor.
Gib.gov.tr sayfasından TC kimlik numaranız ve plaka bilgisi ile borç sorguladıktan sonra gelen ödeme ekranında kart bilgilerinizi girmeden, üstte yer alan Mobil Ödemeler başlığına tıklamalısınız. Mobil Ödemeler sayfasında yer alan kutucuk içinden Maximum Mobil seçeneğini seçip Öde butonunu tıklamalısınız.
Motorlu Taşıtlar Vergisi MTV, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir.
34 plaka kodu İstanbul'a aittir.
SMS ile boş plaka sorgulamak için yapılması gereken 5664 servisine “Detay (boşluk) Plaka” yazıp göndermektir. Daha öncesinde sorguladığınız plakaya dair bir kayıt bulunmakta ise telefonunuza plakaya dair tüm bilgiler iletilecektir. Sorgulama yaptığınız plaka kullanılmıyor ve boşta ise herhangi bir mesaj gelmeyecektir.
4.2.1 - I, O ve Q harfleri veya tireler, asteriks ve diğer özel işaretler yasaktır.
Plaka değişikliğinin zorunlu bir işlem olmadığını belirtebiliriz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, yaşadığınız şehirden taşındığınızda ya da farklı bir yerden araç aldığınızda plakayı değiştirebilirsiniz. Onun dışında bir zorunluluğu bulunmamaktadır.
Plaka değiştirme işlemlerinin tamamlanması için tanınan resmi süre 30 gün yani 1 aydır. Bu süre boyunca işlemlerin tamamlanıp ilgili yerlere iletilmesi gerekir.
Plakayı elde tutmak gibi bir uygulama yok maalesef. Öncelikle aracı alacak kişinin noterde plaka değişikliği yapmak istediğini belirtmesi gerek. Satışın akabinde sizin plakanız tekrardan bağlı olduğu trafik şubesine verilir.
Tanım 2- “Özel Tahsisli Plâka” Özel veya tüzel kişiliği haiz motorlu araç sahiplerinin, kendi isim veya soyadları veya şahısları adına tescil edilmiş unvanları ihtiva eden motorlu araç tescil plâkalarını anlatır.
Evrak incelemesi yapıldıktan sonra aracın plakaları noter tarafından alınarak plaka kodunun yazılı olduğu sarı belge eriliyor. Bu belge ile şoförler odasına plaka basım ücretini yatırarak plakanızı kısa sürede bastırabilirsiniz. Plaka kodunu sistem belirliyor plaka seçme hakkınız bulunmuyor.
Bunun için Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sitesini ziyaret edebilir, Trafik Tescil İşlemlerini telefonla arayabilir veya 5664'e "DETAY PLAKA" yazıp gönderebilirsiniz. 2020 yılı itibariyle e-Devlet'ten boş plaka sorgulama işlemi yapılamamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri