Kalorifer tesisatı su basıncının 1.5-2 bar arasında tutulması tavsiye edilmektedir. kombiler kalorifer tesisatında yeterli su olmadığı zaman cihazınızın zarar görmemesi amacıyla devreye girmemektedir.
Kombinin verimli şekilde çalışması, ısınma ve ısıtma işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesi için kombi bar (su) seviyesinin 1.5 olması gerekmektedir. Seviye olarak 1'in altında ya da 2'nin üstündeki bar seviyeleri kombinin ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
Kombinin manometresindeki (basınç değeri göstergesi) basınç değeri 1 ile 2 bar arasında olmalıdır. Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir.
Ancak kombi basıncı 2,5 – 3 bar üzerine yükseliyorsa ise işte bu durumda bir arıza olduğunu söylemek mümkündür ve müdahale edilmesi de doğru olacaktır. Basınç 3 barı geçtikten sonra kombi basıncı düşmesi için cihaz, fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır.
Su seviyesi 1-1,5 bar arasında olmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Kombi basıncı 1 bar değerinin altına indiğinde bar seviyesi 1.5 olana kadar su takviyesi yapmalısınız. Zira kombide 1.5 ya da 2.0 bar gibi yeterli seviyede su bulunmadığında eşanjörün ısınması oldukça tehlikelidir. Çünkü suyun az olması kombinin devir daim yapamamasına neden olabilir.
Kalorifer tesisatında su kaçağı olması kombi su basıncının düşmesi anlamına gelir. Bununla birlikte peteklerin hava yapması da kombi su basıncının düşmesine neden olur. Kombi su basıncı düşerse kalorifer tesisatı ve kombiye herhangi bir şekilde zarar gelmez.
Kombi su vanasını kullanarak kombi suyu boşaltma: Her kombinin genellikle iki adet filtresi, bir doldurma vanası, bir de boşaltma vanası bulunmaktadır. Kombi suyunu boşaltırken kombinin altında yer alan boşaltma vanasındaki musluğu saat yönünün tersine çevirmeniz gerekir.
Kombi ısındıkça içerisindeki su genleşir ve bu da basıncın artmasına sebep olur. Peki basınç yükseldiğinde ilk olarak ne yapabilirsiniz? Kombi basıncınız yükseliyorsa aklınıza gelebilecek ilk sebep doldurma musluğu olmalıdır. Kombinin doldurma musluğunu açık bırakıp bırakmadığınızı kontrol etmeniz gerekir.
Kombinin ideal bir şekilde çalışması için kombi basıncının bir buçuk (1,5) bar seviyesinde olması gerekir. Bu seviye ise normal kabul edilir. Kombi basıncı gereğinden çok yükselirse yani 2,5 barın üstüne çıkarsa kombinin güvenlik sistemi devreye girer.
Kış aylarında ideal kombi basıncı 1.2 ve 1.5 bar arasında olmalıdır. Kombi basıncı kaç olmalı öğrendikten sonra kombinizin basıncını kontrol edebiliri bir sorun varsa yetkili servisle görüşebilirsiniz. Kombi basıncını kontrol ettikten sonra bir gariplik olduğunu düşünüyorsanız kombinizi tamir ettirebilirsiniz.
Kombiye kaç günde bir su basılması gerekir? Kombinin su seviyesini arttırmak için belli bir gün aralığı yoktur. Ortalama bir kombinin su basıncı 2-3 ayda bir düşme eğilimi gösterir. Bu durumda basınç arttırmak için kombiye su verilmesi gerekir.
Basınç düşmesi daha sık oluyorsa, bu durumda tesisat sisteminin bir yerinde su sızıntısı olabilir. Tesisatta ufak bir çatlak dahi olsa kombi su basıncı düşer. Isıtma sistemindeki basınç, temiz su basıncından çok düşük olduğu için bunu fark edemeyiz. Fark etmenin tek yolu kombideki bar göstergesinin düşmesidir.
Bölge regülatöründen 4 bar olarak gelen doğal gaz son kullanıcıya servis kutuları ile ulaştırılır. Kullanıcının ihtiyacına göre doğal gaz basıncı burada 21 mbar ve 300 mbar seviyelerine düşürülerek tesisata verilir.
Kombi içerisinde sürekli ısınıp soğuyan su genleşebilir. Genleştikçe de basınçta yükselmeler olabilir. Bu gibi durumlarda basıncın ne kadar yükseldiğine dikkat etmek gerekir. Örneğin; sıcak su kullanımında ya da petek sistemi açık olduğunda kombi su basıncı yükselebilir.
Kalorifer tesisatında hava var ise kombi içerisindeki otomatik hava alma purjör ü devreye girer ve havayı atar böylece kombi basıncı düşer kombi basıncını 1,5 bar a ayarlayarak yeniden çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Genleşme tanklarına üretim sırasında 4 bar civarında hava basılır ama kullanım yerinde tanktaki basıncın binanın koşullarına göre ayarlanması gerekir.
Şebeke suları standart basıncı 5-6 bardır (Cürebal T., 2016).
Kombiye fazla su basıldığında da kombi su akıtabilir. Kombinizin altında bulunan su doldurma vanası arızalanmışsa da kombi su akıtabilir. Eğer su, kombi altındaki borulardan akıyorsa bu durum büyük olasılıkla tesisatla alakalıdır. Bu sorunla ilgili bir tesisatçıdan yardım almanız gerekir.
Eca kombi su doldurma vanası nerede, Kombinin altında sağ tarafta beyaz büyük bir vana bulunur. Bu vanayı açarak eca kombi su basma işlemini gerçekleştirmiş olursunuz.
Başta da söylediğimiz gibi kombi petek ısıtma tesisatı kapalı sitem çalışırlar. Bu sebepten yazın suyu boşaltılıp, Kışın tekrar doldurulması ve tesisatın içinin hava ile doldurulması paslanma ve kirece sebep olacağından zorunlu olmadıkça yapılmaması gereken bir durumdur.
Eca proteus plus kombinin su basıncını ayarlamak için alttakı siyah doldurma musluğundan videoda gösterdiğim yöne doğru ayarlayabilirsiniz.Su basıncı 1.5 ile 2.0 arası olması gerkemektedir.
Eca confeo plus kombi panelinde açma kapama on – off düğmesinin hemen üzerinde yer alan R ( Reset ) düğmesi eca kombi arızası durumunda kırmızı yanar. Kombiyi resetlemek için “R” tuşuna bir kez basmanız yeterlidir. Resetleme işleminden sonra kombiniz resetlenip yeniden açılacaktır.
Cevap: Kombinin 0 barda çalışması demek kritik değer olan 1 ve 3 aralığında olmaması anlamına gelir. Dolayısıyla bu durum basınç ya da bar düşüklüğü olarak tanımlanabilir. Kombinizdeki su basıncının düşmesi ile cihazınıza ya da kalorifer tesisatına zarar gelmez ancak kombi muhtemelen çalışmayı durdurur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri