Sözleşmelerde ücret ödeme zamanının belirtilmediği veya düzenlenen bir iş sözleşmesi bulunmadığı durumda ise, ücret çalışılan ayın son günü ya da en geç takip eden ayın ilk iş günü ödenmelidir. Borçlar Kanununda ücret ödeme zamanı, aksine bir hüküm bulunmadıkça her ayın sonu olarak belirlenmiştir.
Göreve başladığı tarihten sonra aybaşında (15'inde) maaşı peşin ödenir. (657 S. DMK-Madde 164) (Ücretsiz izin dönüşü göreve başlayan personel için de aynı işlem uygulanır.) peşin maaş ve 14 günlük kısıt maaş hak eder. çalışmadığı günlere ilişkin olarak hak edilmeyen ücretler için kişi borcu işlemi yapılır.
4857 sayılı İş Kanunu uyarınca, çalışanların maaşları her 30 günde bir ödenmek zorundadır. Bu süre sözleşmeyle değiştirilerek 1 aydan 1 haftaya kadar düşürülebilirse de, Maaş ödemeleri için 1 aydan uzun süre belirlenemeyecektir. İşçilerin ücret ve maaşları, sözleşmede belirtilen ödeme tarihinde ödenmek zorundadır.
Ücreti, ödeme gününden itibaren 20 gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. İlgili maddede geçen ücret kavramı geniş yorumlanmakta olup, diğer sosyal hakları 20 gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi de işten kaçınma hakkını kullanabilir.
Bulunulan yerde herhangi bir banka yoksa ücret PTT aracılığı ile de ödenebilir. Her iki seçeneğin de mevcut olmadığı durumlarda ise yasada kolaylık sağlamak adına bir hüküm bulunmamaktadır. Yani işçinin ücreti her ne koşulda olursa olsun bir banka ya da PTT hesabı aracılığı ile ödenmeli, kayıtlara geçmelidir.
İlgili 26 soru bulundu
Borçlar Kanununda ücret ödeme zamanı, aksine bir hüküm bulunmadıkça her ayın sonu olarak belirlenmiştir. Yani işçi ücretleri çalışılan ayın son günü ya da en geç takip eden ayın ilk günü ödenmesi gerekir.
İlgili kanunun 34. Maddesinde açıkça; ''işveren ücret, ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir nedenler dışında ödemesi gerekir'' diyerek belirtmiştir. Nitekim Yargıtay 7.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete kararına göre, kamuda çalışan işçilere 2024 yılı ilave tediye ödemelerinin birinci yarısı bugün, ikinci yarısı ise 5 Nisan'da yapılacak. Yeraltı maden işçilerine ise bu yıl ayrıca yapılacak ilave tediyenin tamamı 23 Aralık 2024 tarihinde ödenecek.
Maaşı ödenmeyen işçi işverene karşı dava açabilir. Dava açılmasının koşulu arabuluculuk müessesesine gidilmesidir. İşçi haklı bir nedenle iş sözleşmesini feshetmiş olacağından kıdem tazminatı ve diğer ücret alacaklarını talep edebilir. Kanunda sayılan koşullar çerçevesinde de istifa etmeden çalışmayı bırakabilir.
Yargıtay, emsal olacak bu kararda bir kereliğine dahi olsa işçinin ücretinin geç ödenmesi durumunda, işçinin iş sözleşmesini haklı fesih yoluyla sona erdirebileceğine karar vermiştir. İşçinin ücretinin kanun veya sözleşme hükümlerine göre ödenmemesi işçiye 'haklı fesih' imkanı verir.
Yasal Olarak Maaş Kaç Gün Gecikebilir? 4857 sayılı İş Kanunu m.34 uyarınca mücbir neden olmaksızın işveren en geç 20 gün içerisinde işçinin maaşını ödemelidir. Yani işveren yasal olarak maaş ödemesini en geç 20 gün geciktirebilir.
Buna göre, aksi bireysel ya da toplu iş sözleşmesinde kararlaştırılmadığı sürece işçinin ücreti bir ay çalışıldıktan sora ödenmelidir. Ücreti ödenmeyen işçinin, bu ücretini işverenden dava ya da icra takibi gibi yasal yollardan talep etmesi mümkündür.
Emekli maaşı gece 12 den sonra yatar mı? Memur maaşları ayın 14'ünü 15'ine bağlayan gece saat 12'yi geçtikten sonra hesaplara yatırılıyor.
SSK emeklileri, tahsis numaralarının son hanesine göre maaş alır. Son rakamı 9 olanlar her ayın 17'sinde; 7 olanlar 18'inde; 5 olanlar 19'unda; 3 olanlar 20'sinde ve 1 olanlar ise her ayın 21'inde maaş almaya hak kazanır.
Bu yüzden temmuz maaşları zamlı yatırılacak. Ödenekler de temmuz ayı ile birlikte zamlı olarak verilecek. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ayın 17'sinden 25'ine kadar olan maaş günlerinde zamlı maaşı alacaklar. Memurlar ise ayın 15'inde zamlı olarak maaşlarını hesaplarında görecekler.
Asgari ücret aylık değil günlük olarak ilan edilmiştir. Bu demektir ki, 30 gün çeken aylarda 30 günlük ücret, 31 gün çeken günlerde ise 31 günlük ücret ödenecektir. Bunun istisnası şubat ayı 28 ya da 29 gün çekse bile 30 gün kabul edilir. Asgari ücretin 30 günlük brüt tutarı 333,60 TL X 30 gün= 10.008,00 TL'dir.
Yargıtay ise emsal sayılacak karar verdi. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, maaşın geciktirilmesi ve fazla mesâi ücreti ödenmemesinin işçiye haklı fesih imkânı sağlayacağına hükmetti. Yüksek mahkeme, maaşını geç tahsil eden işçinin istifâsı hâlinde kıdem tazminatı ödenmesi gerektiğine karar verdi.
Çalışanlar işverenleri için, Çalışma Bakanlığı'na ALO 170 ve www.alo170.gov.tr internet sitesinden ihbar/ şikayet bildirimleri yapmaktadırlar. T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İletişim Merkezi 'ALO 170'e, ve www.alo170.gov.tr web sitesine geçen yıl toplam 20 milyondan fazla ihbar/şikayet geldi.
2024. Memur maaşlarının saat kaçta yatacağı, maaşların hangi banka üzerinden alındığına bağlı olarak değişmektedir. Genellikle, maaşlar bankalar tarafından gece 24:00 civarında işlenir ve sabah 05:00 - 06:00 gibi bir saatte hesaplara yatırılır.
Sosyal Güvenlik Kurumuna göre ay 30 gün olarak alınır. Buna göre de aylık çalışma süresi 30×7.5=225 saat olarak uygulanır. İşçinin aylık ücreti 30'a bölündükten sonra, çıkan sonuç 7,5'a tekrardan bölündüğü halde ise işçinin bir saatlik bulunabilir.
Buna göre; 01.01.2024 ila 31.12.2024 tarihleri arasında bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücret 666,75-TL olarak belirlenmiş, Ayrıca, 2024 yılı Ocak ila Aralık döneminde asgari ücret desteğinin 700,00-TL/Aylık olarak sürdürülmesi yönünde öneride bulunulmuştur.
Günlük ve saatlik maaş hesaplamaya örnek verecek olursak; 3500 TL maaşla çalışan bir kişinin saatlik ücreti 3500 / 30 / 7,5 = 15,55 TL'dir. Bu hesaplamaya göre; 3500 TL maaşla çalışan bir kişinin günlük ücreti: 15,55 X 7,5= 116,66 TL'dir. Bu rakam çalışma günü ile çarpıldığında ödenecek ücret ortaya çıkar.
Ancak ücretin ödenme zamanı ile ilgili olarak, taraflar tamamıyla bir serbest iradeye sahip değillerdir. İş Kanunu'nun 32/5.maddesi; ücretin en geç ayda bir ödeneceğini, iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile bu sürenin bir haftaya indirilebileceğini hüküm altına almıştır.
Hafta tatilinde işçi o gün çalışmasa bile ücretini hak eder. İşçi, ücretli hafta tatilini ister genel tatil günü olan pazar, isterse hafta içi herhangi bir gün kullansın bir günlük tutarındaki ücretin kendinse ödenmesi gerekir.
Başvuru bugün ALO 170 ile çözüm buldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri