Sosyal Güvenlik Kurumunun genelgesine göre 1 Ocak-31 Aralık zaman dilimini kapsayan bir yıl içerisinde işçiler, toplam 40 gün rapor alabilir. İlk etapta iş yeri hekiminden 2 gün istirahat raporu alan çalışanlar, doktor muayenesi sonrasında tek seferde 10 gün rapor alabilir.
Memur olarak çalışanlar, ayaktan tedavi kapsamında tek seferde 7 güne kadar olan raporlarında maaş kesintisiyle karşılaşmazlar. Ancak, ayaktan ve tek seferde alınan 8 gün ve üzeri raporlar durumunda, maaşlarının sadece tazminat ve zamlarında geçerli olmak üzere %25 oranında kesinti yapılır.
Bu Yönetmelikler gereği; memurlara tek hekim raporu ile bir defada en çok 10 gün rapor verilebilir. Raporda kontrol muayenesi öngörülmüş ise kontrol muayenesi sonrasında tek hekim tarafından en çok 10 gün daha rapor verilebilir. Bu şart altında memura tek hekim 10 + 10 = 20 gün rapor verebilmektedir.
Tek hekim raporu ile 10 güne kadar istirahat verilebilir. İstirahat sonrası kontrol muayenesi belirtilmişse -toplamda 20 günü geçmemek üzere- hekim istirahat raporunu uzatabilir. Ancak 20 günü aşan raporlar Sağlık Kurulu tarafından verilir. Özel hastanelerin Sağlık Kurulları da 20 günü aşan istirahat raporu verebilir.
Bu sorunun cevabı heyet raporu söz konusu olduğunda, sınırsız olduğu şeklindedir. Yani memur, bir sağlık kurulunca uygun görüldüğü müddetçe, yıl içinde dilediği kadar rapor alabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Çalışanın rapor hakkı 1 Ocak ile 31 Aralık tarihleri arasını kapsar. Yani bir çalışan bu süre içerisinde tek bir hekim imzası ile en fazla 40 gün rapor alabilir. 1 Ocak tarihinden itibaren bu 40 günlük rapor hakkı tekrar başlar. Önceki yıldan 40 güne tamamlanmamış olan rapor hakları yeni yıla devretmez.
Nitekim Yönetmeliğin devamı maddelerde de aynı şekilde tek hekimden bir defada en fazla 10 gün, bir takvim yılında da en fazla 40 gün istirahat raporu alınabileceği hükmüne yer verilmiştir.
özel hastaneden de rapor alabilirsin, işi resmiyete dökmüş olursun, sana karşı hiçbir hak talep edemezler, rapor en doğal hakkın...
Özel hastaneden alınan rapor geçerli olup, işverenin kabul etme zorunluluğu bulunuyor. SGK ile sözleşmesi olmayan özel bir hastanede Bakanlıkça yetkilendirilen hekimin verdiği rapor da geçerli.
40 günü aşan bir rapor varsa Sosyal Güvenlik Kurumu bu raporu inceleyerek gerekli görülmesi halinde işçiye iş görmezlik ödeneği verir ve bu süre zarfında işçi maaş almaz. Heyet raporları ise çalışanın çok daha ciddi ve iyileşme süresi daha uzun olan sağlık sorunlarında devreye girer.
Kişinin çalıştığı iş yerinde bulunan iş yerleri hekimi, ayda en fazla 2 gün istirahat rapor verme hakkına sahiptir. Aynı zamanda aile hekimleri de kişinin rahatsızlığına göre rapor verebilir. Ancak aile hekimleri de ayda en fazla 10 gün rapor verme hakkına sahiptir.
Bu duruma göre, aile hekimi tek seferde en fazla 10 gün olmak üzere toplamda en fazla 20 gün rapor verebiliyor. Bir işçi iş yeri hekimi ve aile hekimi dışındaki doktorlara muayene olması halinde ise, yine aile hekiminde olduğu gibi tek hekim, tek seferde en fazla 10 gün rapor verebiliyor.
İşçinin raporlu olduğu süre boyunca maaşı tam olarak ödenir, bununla birlikte SGK'ya tahsil edilecek sigorta primine karşılık SGK tarafından ödenecek Geçici İş Göremezlik ücretinin mahsup edilmesi sağlanır.
Devlet memurunun rapor alması durumunda maaş kesintisi söz konusu değildir. Devlet memuru polis, ebe, doktor ya da mühendis olabilir. Mesleklerin değişmesi rapor durumunda herhangi bir değişim oluşturmaz. Memur, kaza ya da hastalık sonucunda bir rapor aldığında maaşından bir kesinti yapılmaz.
Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri, hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır.
Tüm tahlil sonuçları özel veya devlet hastanesi fark etmeksizin e-nabız sistemine kaydedilir. Sadece devlet hastaneleri değil üniversite ve özel olarak hizmet sağlayan bütün sağlık tesisleri hastalarına vermiş oldukları bütün hizmetlere e-nabız portalına kaydetmelidirler.
Özel polikliniklere, özel hastanelere, özel tıp merkezlerine, aile hekimlerine ve devlet hastanelerine başvurarak sonrasında randevu alıp işlemi başlatmanız gereklidir. Ancak belirtmek gerekirse her sağlık kurumunun sağlık raporu verme yetkisi bulunmamaktadır.
Bunu güler yüzle ve makul bir bahane ile söylediğinizde rapor alma şansınız oldukça yüksektir. Doktorlar gerçekten yardımsever insanlardır ve canları bir şeye sıkılmamışsa sizi asla üzmezler. Rapor almanın yollarından biri hasta rolü yapmaktır, mesela karın ağrısından kıvranabilirsiniz, bayılma numarası yapabilirsiniz.
Sosyal Güvenlik Kurumunun genelgesine göre 1 Ocak-31 Aralık zaman dilimini kapsayan bir yıl içerisinde işçiler, toplam 40 gün rapor alabilir. İlk etapta iş yeri hekiminden 2 gün istirahat raporu alan çalışanlar, doktor muayenesi sonrasında tek seferde 10 gün rapor alabilir.
İş yeri hekimi sigortalı olan kişiye bir defada en fazla iki gün rapor verebilmektedir. Tek bir hekim raporu ile kişiler en fazla 10 günlük rapor izni kullanabilmektedir. Bunun yanında eğer kontrol muayenesi de raporda detaylı olarak belirtilmiş ise 20 günü geçmeyecek şekilde daha uzun kullanılabilir.
Mesai günü memuriyet mahalli dışından yani il dışından alınan hastalık raporlarının geçersiz olduğu ancak mevzuat gereği yalnızca geçici görev ve kanunî izinlerin kullanılması durumu ile acil vakalar durumunda il dışından rapor alınabileceği belirtilmekte ise de bu kural birçok memur tarafından bilinmemektedir.
Alınan rapor süreliyse, süreli engelli raporu geçerlilik süresi bir yıldır. Yılın son gününe kadar geçerlidir. "Engelli raporu süresi bitince ne olur?" sorusunun cevabı şöyledir: Eğer zamanında rapor yenilenmezse engellilik raporu düşer ve engelli haklarından yararlanamazsınız. Bu durumda raporun yenilenmesi gerekiyor.
Ayakta tedavi durumunda bu ödenek günlük brüt ücretin 3'te 2'si kadar olur. Bu durumda asgari ücretle çalışan birinin iş göremezlik raporu için alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 223.5 TL'dir. Yatarak tedavide ise 167.68 TL tutarındadır.
Sürekli engelli raporu diğer ismi ile bilinen süresiz rapor verilen raporlar yenilenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri