İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; a) 1 yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dâhil) olanlara 14 günden, b) 5 yıldan fazla 15yıldan az olanlara 20 günden, c) 15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olamaz.
Kanuna göre, çalışma süresi bir yıldan beş yıla kadar olanlara 14 gün; 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 gün; çalışması 15 yıl ve daha fazla olanlara 26 gün yıllık ücretli izin verilir.
3. Yıllık ücretli iznin uygulanması
Kural olarak yıllık izin süresi bölünemez ancak tarafların anlaşması ile bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere bölümler halinde kullanılabilir. Bu anlamda işçi en az 10 günlük bir dinlenmeden sonra kalan izinlerini 1,2 gün şeklinde de kullanabilir.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 60. Maddesi ve izin yönetmeliği hükümlerine göre izin isteğinin bir ay önceden işverene bildirilmesi, işverenin işin durumuna göre izin dönemini belirleyeceği, kısaca izin verilmesi ve kullandırılmasının işverenin yönetim hakkı kapsamında olduğu açıktır.
İşçilere verilecek olan bu izin süreleri şu şekildedir; bir yıldan beş yıla kadar çalışanlara 14 gün, beş yıldan on beş yıla kadar çalışanlara 20 gün, on beş yıl ve üzeri çalışanlara ise 26 günden az verilemez.
İlgili 28 soru bulundu
Mazeret izni, çalışanların beklenmedik veya acil bir durumda işlerine devam edememeleri durumunda alabilecekleri bir izin türüdür. Bu izin, çalışanların özel bir nedenle işe gitmelerinin mümkün olmadığı durumlarda kullanılabilir.
İşçinin iyi niyet kurallarına uygun hareket etmesi ve sadakat borcuna aykırı davranmaması kaydıyla istirahat raporlu olduğu -işçinin raporunda “sürekli yatarak istirahati gerekir” ya da “seyahat edemez” vb. ibare yoksa- sürede ikamet ettiği il sınırları veya yurt dışına çıkmasını engelleyen bir yasal düzenleme ...
İşçinin hafta tatilinin işveren tarafından kullandırılmaması yasal değildir. Bu durum yasaklanmış olsa bile bir şekilde hafta tatili yapmadan çalışan işçinin ücreti ödenmelidir. İşçi bu alacaklarını alamamış işe işverene dava açabilir. Bu alacaklar 5 yıllık zamanaşımına tabidir.
Ücretiz izin özel sektörde 3 aylık bir süreyi aşmamak kaydı ile verilmektedir. İşveren sahibi işçiyi ücretsiz izne ayırabilmekte iken işçi de ayrılabilmektedir.
İşveren, işyerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösterir izin kayıt belgesi tutmak zorundadır.
Kullanılmayan yıllık izinler yanmaz ve bir sonraki yıla sürekli olarak devredilir.
yani yıllık izne eklenir mi gün olarak. pazar günü tatil normalde? Pazar günü yıllık izin günü olarak hesaplamaya katılmamaktadır. Madde 53 – İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.
Eğer çalışanın iş sözleşmesinde ya da toplu iş sözleşmesinde cumartesi günü “hafta tatili” günü olarak belirlenmişse, çalışanların izin haklarında bu gün hafta tatili olarak değerlendirilecek. Yıllık izin süresi içine denk gelen Cumartesi günleri izin hakkında düşmeyecek, yıllık izin gününden sayılmayacak.
Bu nedenle işçinin izin süresi 14 gün olarak belirlenir. Günlük temel ücreti 100 TL olan işçiye 14*100=1.400 TL yıllık izin ücreti ödenmesi gerekir. Tabii ki bu tutardan gelir vergisi ve damga vergisi kesintileri yapıldıktan sonra net tutar işçiye ödenir.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 56. maddesinde ve Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği'nin 6. maddesinde yıllık ücretli iznin işveren tarafından bölünemeyeceği ifade edilmiş ve Kanunun 53. maddesinde yer alan izin sürelerinin -14, 20 ve 26 gün- işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunlu tutulmuştur.
Ücretsiz izin iş sözleşmesinin askıya alındığı durumlardan biri olarak kabul edilmektedir. Ücretsiz izne ayrılan işçinin iş sözleşmesi bu süre boyunca askıda kalır. Bu süre boyunca herhangi bir ücret tahakkuku yapılmaz ve sigorta primleri de beyan edilmez.
Hayır. İşçinin kendi isteğiyle ücretsiz izne çıkma imkanı bulunmaz. İşveren sanki rızası varmış gibi imza alıp işçiye ücretsiz izin kullandıramaz. Ücretsiz izin yalnızca kanunen öngörülen istisna hallerde söz konusu olur.
Ücretsiz izin esasen iş akdinin askıya alınması olarak da tanımlanabilir. İş akdi feshedilmez, çalışanın işyeri ile ilişiği kesilmez. Bu süreçte işverenin ücret ödeme yükümlülüğü, işçinin ise iş görme yükümlüğü de bulunmamaktadır.
İşçinin devamsızlığı sebebiyle işverenin derhal feshi de İş Kanunu'nun 25/II-g bendinde düzenlenmiştir. Bu durumda işverenin, devamsızlık sebebiyle fesih hakkını kullanırken kanunda düzenlenen 6 günlük süreye riayet etmesi gerektiği söylenebilir.
İşçi hafta tatilinde çalışmak zorunda değildir. Ancak işveren talep ederse işçi akdi tatil olan diğer günde çalışmakla yükümlüdür. Cumartesi-pazar günleri çalışılmayan işyerlerinde genellikle cumartesi günü akdi tatil, pazar günü ise hafta tatili olmaktadır.
İşçilerin aylık fazla mesai sınırı hakkında bir kural olmasa da, bir işçi günlük en fazla 11 saat ve haftanın 6 günü çalıştırılabilir. Yani bir işçi haftada 66 saat çalıştırılabilir ve böylece 21 saat fazla mesai yapabilir. Bu formülü aylık bazda hesaplarsak, bir çalışan 90 – 100 saat civarında fazla mesai yapabilir.
Evlenme durumunda 3 gün, Ölüm durumunda 3, Doğum hallerinde 5 gün, Bakımıyla mesul olduğu bir kişinin sağlık sorunları için ise toplamda 10 güne kadar işçi mazeret izni kullanabilmektedir.
İşçinin hastalanması sonucu viziteye çıkarak iş yerinden izin alıp tedavisi için belirli zaman aralıklarında işte bulunmaması sonucu işçi ücretli izinli sayılır. Toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanan işçiler için ücretinden kesinti yapılmaması esastır.
1: Ücretten Kesmek:İşçinin ay içinde aldığı ve işveren tarafından verilen izin saatleri toplanarak kaç saate denk geliyorsa o kadar tutarda ücreti kesilebilir. Bunun için iş sözleşmesinde veya işyeri uygulamalarında bu husus işçi tarafından bilinmelidir/işçiye tebliğ edilmelidir. Bu izin o halde ücretsiz olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri