Balata bittiğinde motosiklet sarsıntılı bir biçimde ilerler. Yokuş çıkarken motor çok zorlanır ve debriyajda kaçırmalar meydana gelir. Ayrıca vites geçişlerinde de problemler yaşanır. Bu yüzden düzenli aralıklarla debriyaj balatasının kontrol edilmesi gerekir.
Baskı balata değişmezse yolda kalmak yüksek olasılık taşımaktadır. Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur. Baskı balatanın bitmesi sürüş esnasında güvenliğin azalmasına neden olur.
Baskı Balata Biterse Ne Olur? Bitmiş baskı balata durumunda, debriyaj sistemi düzgün bir şekilde çalışmaz ve gücün tekerleklere aktarımı kesilir. Bu durumda, araç hareket etmez veya zorlanarak hareket eder.
Baskı balata bittiğinde motor güç üretir ve devir artar ancak hızlanma olmaz. Özellikle aracın içi dolu olduğunda hareket zorlaşır.
Bir motosiklette sürüş problemi yaşanmaması için debriyaj balatasının belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Motosikletin debriyaj balatasının ortalama ömrü ise 60-80 bin kilometre arasındadır.
İlgili 17 soru bulundu
Fren bölümünde yer alan pistonların gözükmeye başlaması, Fren merkezinin çok fazla görünmesi, Motosikletin frenlerinin tam olarak tutmaması gibi işaretlerde balataların bittiği düşünülmelidir.
Hatalı yapılan ayarlamalar sonucunda; Motorun tüm gücünü lastiğe aktarılamaz. Motosikletin balataları yıpranır ve sonunda balatalar yanar. Motosiklete bindiğiniz zaman; birinci viteste çalıştırdığınızda, motosiklete gaz vermeden önce rölantisi kesintili olur ve devamlı bir çekiş olmaz.
Aracınızın baskı balatasının bitip bitmediğini test etmek için bir diğer yöntemde, el freni çekikken aracı 5. vitese takıyor debriyajı hafif kaldırıp gaz vermeniz gerekiyor. Eğer araç stop ederse baskı balata sağlam, yok stop etmeyip gaz yemeye devam ederse baskı balata arızalı bitmeye yaklaşmış demektir.
100 TL - 3500 TL
Profesyonel ve güvenilir Baskı Balata Değişimi hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Baskı Balata Değişimi fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Araç içinde debriyaj pedalı ile başlayıp şanzımanda baskı balata ile sonlanan bir sistemden bahsediyoruz. Bu sistemin, halk arasında debriyaj seti diye tabir ettiği bir tamir kiti bulunmaktadır. Bu setin içinde aracın marka modeline göre parçalar bulunmaktadır.
Sürüş esnasında, baskı balatası, motor ve şanzıman arasındaki güç akışını sağlar. Debriyaja bağlı olan baskı balatası, debriyaj diskine baskı yapar. Güç şanzımana ve sonrasında tahrik mili ve tekerleklere aktarılır. Bu sayede aracın hareketi sağlanır.
Balataların ortalama ömrü ise 60-70 bin kilometre aralığında seyreder.
Aracın kullanım alanına ve süresine göre değişmekle birlikte debriyaj balatası ve baskı sistemi ortalama 80.000 kilometrede değiştirilmelidir.
Debriyajın sertleşmesi halinde, debriyaj telinin kontrol edilmesi gerekir. Eğer debriyaj teli, eskimiş veya kopmuşsa, sertleşme sorununa yol açar. Debriyaj pedalına basıldığında balatayı boşa çıkartan parça, baskı şemsiyesidir ve burada meydana gelen bir paslanma sonucu debriyaj sertleşir.
Sürücü debriyaj pedalına bastığı zaman, baskı balata, debriyaj plakası ve motor volanı arasında ayrılan (sürtünme basıncını ortadan kaldıran) birincil debriyaj plakasına basınç uygulamayı durdurur. Bu, motor gücünün iletimini keserek sürücünün kolayca vitese geçmesini ve vites değiştirmesini sağlar.
Debriyaj sisteminiz yağ banyolu ve çoklu balata sistemine sahiptir. Motordan alınan hareket debriyaj balataları yardımı ile vites dişlilerine aktarılır. Siz debriyaja bastığınızda balatalar üzerine yapılan baskı kalkar, ve motordan alınan hareket balataların birbirine dokunmaması nedeniyle vites dişlilerine iletilmez.
Balata değişimi çok uzun süren bir işlem değildir. “Balata değişimi ne kadar sürer?” sorusunun yanıtı genellikle 3-4 saat içerisinde değiştirildiği yönündedir.
Eskisi kadar frenlerin iyi tutmaması, fren balatasının bittiğini gösteren bir durumdur. Frenler her geçen gün zayıflıyorsa, baskı balatasının değişme zamanı gelmiş demektir. Fren pedallarında bazı durumlarda boşluk oluşabilir. Pedalda oluşan boşluklar aslında fren balatasının bittiğini işaret eder.
baskı balata yenilenince ses yapmaz rodajda sadece kalkış esnasına biraz ses yapar ya takılışında yanlışlık var yada teker bilyalarından veya şanzumandan geliyordur kullanmayın sorun büyüyebilir.
Debriyaj yumuşaması, debriyaj üst merkezi arızasından farklı olarak debriyajın çok kolay basılmaya başlaması anlamına gelir. Bu durumun nedeni genellikle sızdıran bir hortum olabilir. Debriyajın kaçırması da baskı ve balatalardaki bir yağlanma nedeniyle olabilir.
Diğer adı kavrama olan debriyaj, hareket eden parçaların hareketini başka bir noktaya iletmek ya da aradaki bağlantıyı kesmek üzere çalışır. Debriyaj Nerede Konumlanır? Motorla vites kutusu arasında krank mili ekseninde konumlanır.
Senin yazılarına bitiyorum çok rahat okunuyorlar Normali debriyajın 5/2 lik kısmında kavraması gerekiyor. Debriyajı çektiğinde kavramayı tamamen kesecek kadar yukarıda, bıraktığında kaçırmadan tam kavrama yapacak kadar aşağıda olmalıdır.
Debriyaja tam basılıyken debriyaj balatası yanmaz, zira baskı ile balatayı ayırmış oluyorsun debriyaja bastığında.. o balata sıyırması/yanması denilen şey arabayı ya da motoru yarım debriyajda tutmaktan oluyor..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri