Özel Sigorta Hukuku, sigorta şirketleri ile sigortalı kişi ve şirketler arasında sigorta sözleşmesinden kaynaklanan hukuki ihtilafları konu edinen bir hukuk dalıdır. Özel Sigortalar can sigortaları, mal sigortaları ve sorumluluk sigortaları diye üç ana başlık altında incelenir.
Sigortacı ve sigortalı arasındaki hukuki ilişkiyi ve sigortacılıkla uğraşan şirketlerin çalışmalarını düzenleyen hukuk kurallarının bütününe sigorta hukuku adı verilmektedir. Sigortacı, sigortalının ödediği prim karşılığında rizikonun tazminini üstlenmektedir.
Bu kategoride bulunan sigorta türleri başlıca; özel sağlık sigortası, grup hayat sigortası, ferdi kaza sigortası, ölüm hali sigortası, maluliyet sigortası ve özel durum sigortasıdır.
Beklenmedik bir kaza veya hastalık sonucu oluşacak sağlık giderlerinizin yanı sıra sağlığınız için ihtiyaç duyacağınız her türlü tanı ve tedavi işlemlerini, en seçkin sağlık kurumlarında en modern yöntemlerle ve mali kaygı duymadan karşılanması için hazırlanmış sigortalardır.
Sigortalayan ve sigorta ettiren arasındaki hukuki ilişkiyi düzenleyen hukuk kurallarının bütününe sigorta hukuku adı verilmektedir. Sigorta ettiren ve sigortalı arasındaki hukuki bağ sigorta sözleşmesi ile sağlanmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Sigorta hukuku, ya sosyal sigortalar bağlamında kamu hukuku kuralları ile oluşturulan ya da özel hukuk kurallarına tabi olarak yapılan bir sigorta sözleşmesi ile ortaya çıkan sigorta ilişkisini inceleyen ve düzenleyen hukuk dalıdır.
Yangın sigortası, hırsızlık sigortası, ziraat sigortası, kasko, taşıma sigortası gibi sigortalar mal sigortasına; mecburi trafik sigortası, istemli trafik sigortası, doktor mesleki sorumluluk sigortası da sorumluluk sigortasına örnek verilebilir.
Özel Sağlık Sigortası, devlet hastaneleri dâhil özel hastane ve üniversite hastanelerinde alacağın sağlık hizmetlerinin tümü karşılar. Üstelik, SGK ile anlaşmalı hastane şartı aranmaz Ayrıca özel sağlık sigortasından faydalanmak için SGK'lı olma zorunluluğu da yoktur.
Sigorta sözleşmesi, sigortacının sigorta güvencesini ve sigorta ettirenin de prim ödeme borcunu üstlendiği her iki tarafa borç yükleyen sözleşmedir. Sigorta sözleşmesi sigortacı ile sigorta ettirenin karşılıklı iradelerinin örtüşmesi ile kurulur.
Özel sağlık sigortasından yararlanmak için SGK'lı olmanıza gerek yoktur. Tamamlayıcı sağlık sigortasında ise geçerli ve devam eden bir SGK gerekir. Özel Sağlık Sigortasında seçeceğiniz teminatlara göre yurt dışında da sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası, Konut Sigortası, Trafik Sigortası, Kasko Sigortası, Özel Sağlık Sigortaları, Ferdi Kaza Sigortaları, Eşya Sigortaları, Sorumluluk Sigortaları, Seyahat Sağlık Sigortaları gibi sigortalar Hayat Dışı Sigortalar kategorisi altında yer alır.
Ülkemizde 12 adet zorunlu sigorta olduğunu biliyor musunuz?
Sahip olduğumuz ve maddi değere sahip olan varlıkları güvence altına alan, şirketi ile karşılıklı anlaşmaya dayalı belgeye "poliçe" adı veriliyor. Poliçenin içeriğini oluşturan maddeler, genel ve özel şartlar olarak iki gruba ayrılıyor. Genel şartlar, standart ve tüm poliçelerde aynı şartları içeren koşulları içeriyor.
Ticaret Hukuku kapsamına giren sigorta hukuku, ülkemizde sigortacılığın gelişmesi ile birlikte yaygınlaşmıştır. Sigortacı ve sigortalı arasındaki ilişkileri düzenleyen Sigorta Hukuku, kaza, ölüm ve ferdi sigorta türleri kapsamında sürecin yönetilmesini sağlamaktadır.
Hukuk sigortası, “hukuki himaye sigortası” veya “hukuksal koruma sigortası” olarak da adlandırılmaktadır. Avrupa ülkelerinde yıllardır uygulanmakta olan bu sigorta türü gerekli yasal düzenlemeler olmasına rağmen Türkiye'de yaygın olarak uygulanmamaktadır.
Bundan dolayı tüketici ile ilgili sigortalarda sigortalı ile sigorta şirketi arasındaki davalar tüketici mahkemelerinde görülür.
Özel Sigorta Primi Nedir? Sigortalıların kaza, hastalık, arıza gibi beklenmedik olaylara karşı kendilerini güvence altına almak ve sigorta şirketinin sunduğu hizmetlerden yararlanmak için ödedikleri bedele sigorta primi denir.
Özel şartlar tarafların pazarlıkla oluşturdukları ve dolayısıyla tarafların gerçek iradelerini gösterip sözleşmeye yansıttıkları şartlardır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta genel şartlara aykırı olan bir özel şart sigorta sözleşmesine eklendiğinde geçersiz olacaktır.
Teminat, kişilerin bir kaza, afet ya da diğer olumsuz olaylarla karşılaşmaları sonucunda oluşan kayıpların giderilmesini sağlayan bedel ve güvencelerdir.
Yurt dışı seyahat sigortası, Türkiye sınırları dışındaki seyahatlerde sağlık hizmeti ve maddi hasarlara karşı güvence sağlayan sigorta poliçesidir. Teminat kapsamları ürüne, sigortas şirketine ve gidilecek ülkeye göre değişiklik gösterebilir.
Özel sağlık sigortası teminatları ayakta ve yatarak tedavi şeklinde ikiye ayrılmıştır.
Özel sağlık sigortaları, genellikle isteğe bağlı gerçekleştirilen operasyonları ve bu operasyonlardan doğabilecek komplikasyonları karşılamıyor. Ek olarak poliçe tarihinden önceki durumlar ve anlaşmalı olmayan kurumlardan yaptırılan işlemler de yine kapsam dışı kalıyor.
Bağımsız avukatlar, bakmakla yükümlü kişileriyle birlikte genel sağlık sigortası kapsamına alınmıştır.
Sigorta hukuku, sigortacının zarar doğuran bir tehlike veya rizikonun meydana gelmesi halinde, bunun ekonomik sonuçlarına katlanmayı üstlendiği sözleşmeleri ve sigorta sözleşmelerinden doğan hak ve yükümlülüklerin yer aldığı bir hukuk dalıdır.
Daha sonra Sosyal Sigortalar Kanunu 86. maddesindeki düzenleme ile serbest meslek erbabı avukatlar “topluluk sigortası” ile sosyal güvence açısından SSK. kapsamına dahil edilmştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri