Bu sebeple birer emek mahsulü olarak internet ortamına geçirilmiş olan her türlü program, yazılım, kitap, müzik vb. ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmak caiz değildir.
İnternette bulunan ücretsiz kitapları indirmenin bir sakıncası yoktur. Bunları okumak kaydetmek veya basmak caizdir.
DİYANET İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, internetten program, yazılım, kitap, müzik indirme ve bunları kullanmanın dinen caiz olmadığını, bunun başkasının emeğini gasp anlamına geldiğini yineledi.
Aynı şekilde, sanal ortamda indirilen PDF kitaplar, eser sahibinin izni olmaksızın seslendirilip videoya dönüştürülerek umuma arz ediliyor. Bu tür uygulamalar da telif hakkı ihlali ve suç.
Değerli kardeşimiz, İslami hassasiyeti olmayan, muhtemelen İslam'a karşı faaliyeti arkasında gizleyen, bu yüzden asıl maksadı olan bozucu yayınların yanına bir kısım aldatıcı düzgün yayınlar da koyan dijital ortamlara üye olarak onları desteklemek caiz olmaz.
İlgili 22 soru bulundu
buyuruyor. Buradaki "yaklaşmayın" emrinden hareketle İslam fıkıh alimleri insanı zinaya götürebilecek her türlü amelin yasak olduğunu ifade etmişlerdir. Müstehcen resim veya görüntelere bakmayı da bu kategori içinde mütalaa edebiliriz. Bu sebeple bu tür resimlere bakmak caiz değildir.
Film ve sinema da aynı şekildedir. İçinde günah ve haram unsurlar yoksa, izlemekte bir sakınca yoktur.
Bu sebeple birer emek mahsulü olarak internet ortamına geçirilmiş olan her türlü program, yazılım, kitap, müzik vb. ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmak caiz değildir.
Ancak gönüllü olarak ücretsiz sunulan kitapları okumakta bir sakınca yok tabii. Baskısı olmayan kitapları ben de e-kitap veya PDF bulursam okuyorum. Ama baskısı olan kitaplarda tercihim kesinlikle basılı kitap.
E-kitap okumak için kullanılan PDF bilinenin aksine bir e-kitap formatı değildir. PDF belgeleri geçerli sayfaya, pencereye veya başka bir boyuta dinamik olarak uyum sağlamak yerine genellikle belirli bir boyuta ve düzene bağlıdır.
Sadece emek verilip basılmış bir kitabın aynen ya da tercüme edilerek basılması açık bir hak ihlali olur. Ondan kaçınmak gerekir. Artık insanlar, kitaplarını PDF şeklinde yayınlamakta sakınca görmüyorlar, bunu bir tür reklam gören de oluyor.
Akıllı telefon vb. ifadeleri kullanmakta bir sakınca yoktur.
Aklı olmayan eşyaya, akılı telefon, akıllı saat, yapay zeka, akıllı alet gibi ifadeler kullanmak, hakiki anlamda değil mecazi anlamdadır.
Konuyla ilgili vatandaşların soruları üzerine bir açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, birer emek mahsulü olarak internet ortamına geçirilmiş olan her türlü program, yazılım, kitap, müzik gibi ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmanın helal olmadığına hükmetti.
Cevap: Selamü aleyküm, hayırlı günler Satmamak ve ticaretini yapmamak kaydıyla kitapların fotokopilerini çekmenin ve internetten test ve kitap PDF'lerini indirmenin bir sakıncası yoktur.
Cinsel konular, Müslüman'ın okuması haram olan konular değildir. O konuların insanların ifsat edilmesine alet edilmeleri tehlikelidir. Kitabın ara cümlelerine sıkıştırılmış olsa bile ifsada sebep olan şeylerin bulunduğu kitapları almamak, bulundurmamak, onlarla ilgilenmemek gerekir.
Uzun süre e-kitap okumak göz hastalıklarına yol açar
Ancak uzun süre bu cihazları kullanmak belirli bir zaman sonra çeşitli göz rahatsızlıklarına neden oluyor. Bu nedenle seçtiğiniz e-kitap okuyucunun gözünüzü yormayacak bir ekran paneline sahip olması da oldukça önemli.
Akıllı telefon ve tabletler gibi elektronik cihazlar aracılığıyla e-kitap okunabilir. Dilediğiniz kitabı bulduktan sonra tıpkı elinizde basılı bir kitap varmış gibi dijital komutlar ile sayfaları çevirerek okuma yapabilirsiniz. Bir e-kitap, satın alınabileceği gibi ücretsiz olarak da edinilebilir.
Toparlayacak olursak düzenli kitap okumak; zihni dinlendirir, stresi azaltır, kelime dağarcığını genişletir, başarmayı, karar vermeyi, güzel konuşup, güzel düşünmeyi sağlar. Kitap okumak hayatı sevdirir, insanları daha iyi anlamanızı sağlar.
Bir şeyi yemek ya da kullanmak konularında "caiz değildir" sözü, haramdır ve helal değildir demektir. Örneğin "domuz etini yemek, içki içmek caiz değildir" derken, haramdır ve helal değildir, anlamında kullanılır. Mekruh olan bir şey için de "keraheten caiz" ifadesi kullanılır.
Câiz, genel olarak ruhsat verilmiştir, günah değildir mânâsındadır. Fakat câiz değildir denilen şeyi yapmamak daha iyidir. "Yapılması daha iyi" demektir. Yapılması tenzihen mekruh demektir.
Fotokopi şeklinde ya da kopyalanması talep edildiğinde kopyalanması caizdir.
İslam'a hizmet eden, insanlığa faydalı olan, ahlakî değerlere teşvik eden ve gayrimeşru unsurları barındırmayan dizileri yapmakta ve seyretmekte bir sakınca yoktur.
Bilgisayarla, günah olan işler yapılıyorsa, o zaman o bilgisayarı evde tutmak caiz olmaz. Radyo ve TV'de günah olan bir şey yapılmıyorsa, bunların da, evde bulunmasının mahzuru olmaz.
Kadın ve erkek açısından fark olmaz. İslam'ın sağlıklı ve etkili bir şekilde korunması ve yayılması için bu çeşit sanat faaliyeti zorunlu bulunursa, asgari tavizlerle caiz olabilir. Ama zaruri olduğuna bir heyetin karar vermesi gerekir. Kişi kendinde zaruri görürse yapar, sorumluluk da kendine ait olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri