Özellik Kayıt Çizelgeleri Öğrencilerin çeşitli alanlardaki özelliklerini gözleyip belirlemek ve o alandaki durumunu ortaya koyabilmek amacıyla geliştirilmiş araçlardır.
Öğrencilerin çeşitli alanlara ilişkin özelliklerinin sıralandığı ve bu özelliklerden hangisinin çocukta olup olmadığını belirlemeye yarayan gözleme dayalı araçlardır.
Öğrencilerin çeşitli alanlara ilişkin özelliklerinin sıralandığı ve bu özelliklerden hangisinin çocukta olup olmadığını belirlemeye yarayan gözleme dayalı araçlardır.
Testi'' ise; gözlemsel teknikler grubun- da yer alan bir gruptaki bireylerin hem kendilerini hem de birbirlerini nasıl algıladıklarını ortaya koyan sosyometrik bir grup tekniğidir.
İlgili 24 soru bulundu
Bu amaçlara bağlı olarak dört anlatım biçimi kullanılır:
Açıklayıcı Anlatım. Tartışmacı Anlatım. Betimleyici Anlatım. Öyküleyici Anlatım.
HEDEF KİTLE: Yazılı olarak kendini ifade edebilen tüm öğrencilere uygulanabilir . UYGULAMA SÜRECİ: Bireysel ya da grup olarak uygulanabilir. Uygulama süreci öncesinde öğrencilere yazılan- ların gizli tutulacağı ifade edilir.
Otobiyografi, sözlük anlamıyla öz yaşam öyküsü, bireyin kendisi yani hayatı ile ilgili yazılı olarak bilgi vermesine dayanan bir tekniktir. Bireyin kendisini anlaması ve yaşadığı çelişkili durumları değerlendirebilmesi için kendisiyle ilgili geri bildirime, bir bağlantıya ihtiyaçları vardır.
Ayna benlik, bireylerin benlik görüşlerinin başkalarının kendilerini nasıl gördüğü algısı yoluyla etkilendiği süreçlerdir. Ayna benlik hem "kişinin kendi hakkındaki görüşlerini" hem de "başkalarının kendisi ile ilgili görüşlerine yönelik algısını" kapsamaktadır.
Bu teknikte öğrencilerden, kendilerinin ve arkadaĢlarının toplumsal geliĢimlerine iliĢkin bilgi alınmaktadır. Öğrencilerin, birbirlerini ve kendilerini nasıl gördüklerini, gerçekçi bir Ģekilde değerlendirip değerlendirmediklerini ortaya çıkarmaktadır.
Vaka kaydı belli bir ortamda gözlenen öğrenci davranışlarının objektif bir yorumlanması olup hem yapısı hemde amacı bakımından diğer bireyi tanıma tekniklerinden ayrılır.
Sıklık / olay kaydı: davranışın belirlenen gözlem süresince kaç kez ortaya çıktığının kaydedilmesidir. Süre kaydı: davranışın ne kadar sürdüğünün kaydedilmesidir. Bekleme süresi kaydı: öğrencinin bir davranışı yapması istendikten ne kadar süre sonra o davranışı yapmaya başladığının ölçülüp kaydedilmesidir.
İnsan toplulukları arasında ki çeşitli ilişkileri ve değişik toplumsal konuları, öğretileri konu alan gurup çalışma yöntemidir. Sözcük kökeni; Socius-dramadır. Türkçe'de toplumla ilişkinin sahnelenmesi olarak karşılık bulmaktadır.
Bogardus sosyal mesafe ölçeği, bir sosyal mesafe ölçeği olarak tanımlanmaktadır. . Bu gruplar arasındaki sıcaklık, düşmanlık, ilgisizlik veya yakınlık derecelerini ölçer. Bir bireye veya bir katılımcıya, söz konusu grubun bir üyesine yönelik duygularını veya en yakın yakınlık derecesini sorar.
Arzu istek listesinin amacı nedir? Arzu (istek) listesi, ister soru cümleleriyle, ister tamamlanmamış cümlelerden oluşmuş olsun öğrencinin kendi istekleri doğrultusunda cevaplandırılması beklenir. Onun için liste bir güven ortamı hazırlandıktan sonra öğrencilere doldurtulmalıdır.
Otobiyografilerde yazar kendine ait sanat eserleri, düşünceleri ve yaptığı ya da katkısının olduğu önemli işleri okuyucuya aktarır. Bu yazılı anlatım türü aynı zamanda iyi bir belgeseldir. Bu alanda çalışacaklara ve yazarın yaşadığı dönemin özelliklerine kaynaklık eder.
Otobiyografi ve biyografi arasındaki fark otobiyografinin kendi hayatını kendisi yazması; biyografinin ise bir yazarın başka birinin hayatını yazması olmasıdır.
Gerçek bir kişinin kendi yaşamını geriye dönük olarak anlatma demek olan otobiyografi türünün en belirgin özelliği, pek çok edebî türden farklı olarak, gerçek insan olan yazarla, anlatının yazımını üstlenen anlatıcı ve baş kahraman arasında özdeşlik içermesidir.
GÖZLEM TEKNİĞİ
Öğrencilerin gerçek hayatta ya da yapay ortamdaki olayları, nesneleri bir plan dahilinde izleyip not almasıdır.
KULLANILIŞ AMACI: Kimdir Bu? Tekniği gibi öğrencilerin belirgin özelliklerini dolaylı yolla ortaya çıkarmaya yarayan bir tekniktir. Bu teknik aracılığıyla öğrenciler tanınmak istendiğinde, belli tiplerin tanınmasına yardımcı olacak bir oyun seçilmektedir.
Kendini tanıma, bir liderin kendi kişiliği, duygusal tepkileri, değerleri, güçlü ve zayıf yönleri hakkında farkındalık geliştirmesini içerir. Bu süreç, kişisel değerleri ve inançları anlamayı, duygusal zeka seviyelerini değerlendirmeyi ve öz eleştiri yapmayı içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri