Özgecilik (Altruism) : Süper egonun yani ahlak ve vicdanın yoğun olması durumlarında görülmektedir. Kişi sürekli bir başkasına yardım etme, bir başkası için kendini feda etme eğilimindedir.
Güdü kendi amacı dışında bir nesneye yöneltilmiştir. Özgecilik (Diğerkâmlık) (Alturism): Ben tutkusunun ve bencilliğin bastırılarak, ilgi, sevgi ve saygının başkalarına yönelmesidir. Bu tür işleyen savunma düzenlemesinde kişi sürekli olarak başkalarının sorunlarıyla ilgilenir.
En genel haliyle karşılık beklemeden yardım etme davranışı olarak tanımlanan diğerkâmlık (özgecilik) da bu literatürde önemli bir yere sahiptir. Söz konusu literatür incelendiğinde, diğerkâmlık ile yardım davranışı, fedakârlık, îsâr gibi farklı davranış türlerini birbirinin yerine kullanıldığı görülür.
Savunma mekanizmaları, insanların, onlara kötü hissettiren düşüncelerden, kişilerden veya olaylardan kaçınmak için geliştirdikleri davranışlardır. Freud bu davranışları, insanların büyük hüzünlerden, suçluluk, öfke ve utanç gibi duygulardan kaçınmak için bilinçli ve kontrollü bir şekilde yapmadığını söyler.
OKB'li bireyin sığındığı öbür savunma mekanizmaları olan yap-boz ve yer değiştirme ise temel olarak ilkel majik düşünceye dayanır. Korkutucu obsesif dürtü ya da düşüncelerden mantık dışı bir biçimde beklenen zarar, yine mantık dışı törenlerle önlenmeye ya da olay zinciri kırılmaya çalışılır.
İlgili 34 soru bulundu
Çocukluğunda kesici aletlerle oynamayı seven bir kişinin, ileriki zamanlarda cerrah olması da yüceltme savunma mekanizmasına örnek verilebilir; kesip biçme, katil olma gibi toplum tarafından kabul görülmeyen dürtüler, kişiyi toplum tarafından kabul görülen cerrahlığa yöneltmiş olabilir.
İnsanların duygularını farklı bir kişiye, hayvana veya nesneye aktarmasına psikolojide “yansıtma” adı verilir. Yansıtma, yaygın olarak kişinin kendinden kaçtığı ya da bir duyguyu kabul etmek istemediği anlarda görülür. Yansıtmanın temelinde kabullenmeme vardır.
Yüceltme: Toplumsal yönden kabul edilmeyen saldırgan veya cinsel eğilimler, yüceltme mekanizması aracılığıyla biçim değiştirerek toplumun kabul edebileceği şekle dönüşür. Örneğin, şiddet dürtüsü yoğun olan bir çocuğun bu dürtüyü doğal olarak yaşayabileceği aikido, tekvando gibi bir spor dalına yönelmesi.
Çarpıtma , bireyin içinde yaşadığı rahatsız edici durumu olduğu gibi değil , istediği gibi anlaması ve bu rahatsız edici durumları bu şekilde değerlendirmesi olarak tanımlanır. Dersten kalan öğrencinin 'hoca bana taktı ' ondan kaldım demesi çarpıtma mekanizmasına örnektir.
Psikodinamik kurama göre savunma mekanizmaları; bastırma, yansıtma, inkâr etme, sosyal açıdan kabul edilebilir hâle getirme gibi kişinin gerginliğini azaltmaya, benliğini korumaya ve sürdürmeye yönelik olarak geliştirdiği psikolojik stratejilerdir.
Özgeciliğin temelinde karşılıklı ve sosyal bir sorumluluk olduğu düşüncesi vardır. Bu noktada karşılıklı olma ilkesi “birisi bana yardım ediyorsa ben de ona yardım etmeliyim” şeklinde ortaya çıkar. Bunun dışında geçmişte yardım edildiyse ya da gelecekte bir yardım beklentisi varsa özgecilik davranışı ortaya çıkar.
Diğerkâmlık veya altruizm (özgecilik), bireyin herhangi bir çıkar gözetmeden, dışarıdan ödül beklemeden, hatta bazen de bir bedel ödeyerek diğer bireylerin veya toplumun iyiliği uğruna fedakârlıkta bulunmasını prensip edinen bir tutumdur.
Özgecilik (Altruism) :
Kişi sürekli bir başkasına yardım etme, bir başkası için kendini feda etme eğilimindedir.
Özgecilik; yardım etme, sorumluluk üstlenme, bağışta bulunma gibi birçok olumlu sosyal davranışı içermektedir. Özgecilik, herhangi bir biçimde ödül bek- lentisi (başkalarına olumlu bir şey yapmış olmanın verdiği hoş duygu dışında) olmaksızın bir yardım etme davranışıdır.
Liderlik özellikleri ve davranışları bakımından izleyenlerinin iyiliği için karşılıksız yardımda bulunan, kendi çıkarına ters düşse bile yardım etmekten geri kalmayan, her türlü fedakârlığı yaparak izleyenlerini mutlu eden kişinin özgeci lider olduğu söylenebilir.
Kişilerin istemedikleri, kendilerine yakıştıramadığı duygu ve düşünceleri bir başkasında varmış gibi göstermesi, çevresindeki insanlara yansıtma olarak tanımlanmaktadır. Bu savunma mekanizmasını kullanan bireyler deneyimledikleri his ve düşüncelerin başkalarına ait olduğunu düşünürler.
Bastırma (represyon ve supresyon): Tehlike arz eden dürtüleri durdurup, onları bilinçdışına bastırmak en temel savunma düzeneğidir. Bilince gelen dürtünün geri gönderilmesi, dürtünün bilinçdışında tutulması ve reel olarak yaşanan travmanın bilinçdışına gömülmesi bastırma mekanizması ile yapılır.
Özdeşim kurmaya şu örnekler verilebilir: Bireylerin başkalarının çeşitli özelliklerini özenerek onlar gibi olmaya çalışması, bireylerin başkalarının başarısıyla sanki kendi başarısıymış gibi övünmesi.
örneğin: futbolda başarılı olamayan bir bireyin boksta kendini ispatlamaya çalışması, derslerinde başarısız bir öğrencinin espirileriyle arkadaşlarının dikkatini üzerine çekerek tatmin olması..
Savunma mekanizmalarının farklı kaynaklarda, birincil (ilkel) ve ikincil (üst düzey) savunma mekanizmaları olarak gruplandırıldığını görmekteyiz (McWilliams, 2013). Buna göre bu yazıda, ilkel ve ikincil olmak üzere savunma mekanizmaları kendi deneyimlerimle bütünlenerek açıklanması planlanmıştır.
Kendinden ayrışma (İngilizce: dissociation) zihinsel savunma mekanizmalarıyla ilgili zihinsel bir süreçtir. Bu mekanizmanın işleyişinin bir sonucu olarak kişi, başına gelen olayı kendisi değil, başka biri yaşıyor olarak algılar. Böyle bir "yabancılaşma" konumu, bir kişiyi aşırı ve dayanılmaz duygulardan korur.
Özellikle, önemli şizoid veya obsesyonel kişilik eğilimli kişilerde, bir akıl savunma mekanizması olarak görülebilir. Bir yer değiştirme biçimi olup, kişi bu mekanizma sayesinde acı veren, ama önemli impulslardan kaçarak, bir entellektüel kavramlar ve sözcükler dünyasına sığınır.
Yer değiştirme savunma mekanizması, halk içerisinde anlamı neredeyse hiç çarpıtılmadan yerleşmiş olan nadir savunma mekanizmalarından birisidir. Patronu tarafından azarlanan babanın eve gelip, eşine bağırması, eşinin çocuğuna, çocuğun da evdeki kediye bağırdığı karikatürize görüntü yer değiştirmenin ta kendisidir.
Özdeşim Kurma (Özdeşleşme): Bir kişinin kendisine ait bir özelliğini beğenmediği zaman başka birindeki beğendiği özellikleri taklit etmesi ve karşıdakinin duygu ve düşüncelerine kendisine aitmiş gibi görmesidir. Örnek: Kendi konuşma tarzından hoşlanmayan birinin beğendiği bir sanatçı gibi konuşmasıdır.
Örneğin bir kişi kendi içinde öfke veya kıskançlık duyguları taşıyorsa bu duyguları başkalarında varmış gibi algılayabilir ve onları öfkeli veya kıskanç olarak nitelendirebilir. Yansıtma yapan kişi, kendi duygularını başkalarına yüklemesiyle kendisini bu duygulardan arınmış hisseder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri