Psikolojik açıdan kişinin özgüvenini kaybetmesi ya da özgüven eksikliği yaşaması durumunda, bu alanda uzman olan bir Psikologdan yardım alması gerekmektedir.
Bu konuda çalışan uzmanlar psikolog, psikolojik danışmanlar ve psikoterapistlerdir. Özgüven eksikliği tedavi yöntemleri arasında en etkili olan ve en çok kullanılanları BDT (bilişsel davranışçı terapi) ve EMDR terapisidir.
Seans sayısı yaşadığınız duruma ve kişiden kişiye göre değişmektedir. 1-2 seansta sonuç almak zordur. Çünkü ilk seanslarımız değerlendirme görüşmeleri şeklinde geçmektedir. Değerlendirme seansları danışan hakkında gerekli bilgiyi alıp görüşmelerin daha hızlı ve yapıcı ilerlemesinde en önemli etkendir.
İlgili 45 soru bulundu
Çoğu birey özgüvenin doğuştan kazanıldığını düşünür. Ancak bu yanlış bir düşüncedir. Özgüven, diğer becerilerimiz gibi sonradan öğrenilebilir ve geliştirilebilir bir yetenektir.
Özgüven eksikliği, temel olarak beyindeki serotonin ve dopamin hormonları ile alakalı olduğu bilinmektedir. Beyinde salgılanan bu hormonlar, kişinin kendini mutlu ve huzurlu hissetmesine yaramaktadır.
Özgüven Eksikliği Belirtileri
Fikrini söyleyememe, söylerse onaylanmayacağı ya da küçük düşeceğine inanma. Utanç, suçluluk, sevilmeme hissi. Eleştirilere karşı hassas olma.Bazı depresyon belirtileri sergileme, karamsarlık. İçe kapanma, asosyal olma.Kendini yetersiz, başarısız, değersiz, beceriksiz olarak değerlendirme.
Uzmanlar tarafından dört farklı ana neden olduğu saptanmıştır. Bunlar sırası ile kişilerin genetik yapıları, etkilenilen kültürel ve toplumsal arka plan, çocukluk deneyimleri ve yetişkinlikteki yaşam koşulları olarak sıralanabilir. Bu dört etken özgüven kaybının temel nedenleridir.
Kendiyle ilgili olumsuz düşünceler, kendini suçlama gibi öz güven eksikliği belirtileri depresyona yatkınlığı arttırabiliyor. Öz güven eksikliği; toplumdan kendini soyutlama, rezil olacağım korkusu ile fikrini belirtememe gibi semptomlarla eşleşerek zamanla sosyal fobiye yol açabiliyor.
Hayat boyunca yeterli sıcaklık, sevgi ve destek görmemek de özgüveni düşüren sebeplerdendir. İnsan sevdiği kişiler tarafından desteklenir, sevilir ve inanç görürse özgüveni gelişir. Özgüven çocukken gelişen ve ailenin davranışlarından birebir etkilenen bir kavramdır.
Özgüven, bir bireyin kendi yetenekleri, değeri ve potansiyeli hakkında olumlu bir inanç geliştirmesi anlamına gelir. Özgüven, kişinin kendine olan güveninin bir yansımasıdır ve duygusal bir durum olarak tanımlanabilir.
Özgüvenin en temel koşulu, benlik saygısıdır. Özgüveni yaşam boyu besleyen içsel ve dışsal kaynaklar vardır; bunların içinde kişinin başarılarının ve başarısızlıkların yeri büyüktür. Koşullar kişinin benlik algısını; dolayısıyla, özgüvenini etkilemektedir.
Özgüven eksikliği ile baş etmenin en gerçekçi yolu; psikolojik destek ve psikoterapi desteği almaktır. Çocuk-ergen psikiyatristleri, psikologlar özgüven eksikliği vakalarıyla sıklıkla karşılaşmakta ve sorunun tedavisinde çeşitli psikolojik teknikler kullanarak oldukça olumlu sonuçlar almaktadırlar.
Her ne olursa olsun çocuğunuzu sevdiğinizi ve daima seveceğinizi söyleyin. Aile içinde birbirinize değer verin. Eşler hem birbirlerine hem de çocuğa değerli olduklarını hissettirecek bir ilişkide olmalıdır. Çocuğunuza seçme hakkı verin, kendini ifade etmesine imkan tanıyın.
Özgüven eksikliği yaşayanlara maya, patates, karnabahar, portakal ve yumurtayı öneren Gizem Şeber, "Bu gıdalar thiamin yani B1 vitamini içeriyor. B1 eksikliği olan kişilerde sosyal problemler daha sık gözleniyor. Özgüven eksikliğine rastlanıyor" dedi.
B1 Vitamini (Tiamin): Eksikliği bitkinlik, depresyon, asabiyet, anksiyete ve hatta intihar düşüncesi oluşur. B1 vitamini eksikliği ayrıca hafıza problemlerine, iştah kaybına, uykusuzluğa ve sindirim bozukluklarına yol açabilir.
Beyin Nörotransmitterleri ve Psikoloji
Beyinde sinirler arası iletişimi sağlayan ve iyi olma hissini veren başlıca hormon yapısındaki nörotransmitterler serotonin, dopamin, noradrenalindir. Bunlardaki azalma veya çoğalma psikolojik problemlerin oluşmasına neden olur.
Bu nedenle, özgüven problemi yaşayan kişiler hedef karşısında başarısız olma korkusu yaşar. Gittikçe artan korku, kişiyi geri çekilmeye ve hatta depresyona iten semptomların ortaya çıkmasına neden olur. Sonuç olarak hayat kalitesi ciddi düzeyde olumsuz etkilenir.
Kişinin kendini geliştirmesi ve kendini değerli hissetmesi özgüven kazanılmasını sağlayan en önemli faktördür. Kendisi ile barışık olan kişiler özgüvenlerini yükseltebilirler. Çeşitli başarılar kazanmak ve hayata doğru açıdan bakmak özgüven kazanılmasını sağlar.
özgüven, kendimizi ne sandığımızla kendimizin ne olduğu arasındaki farkın sıfıra yakınsaması durumunda ortaya çıkan algısal öz bütünlüğüdür. ego ise; kendimizi ne sandığımız ya da bizi ne sansınlar istediğimiz ile ilgilidir ki, aslında ne olduğumuzdan ne kadar uzak veya ayrık olması önemsizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri