Özgüven; kişinin kendisine yönelik olumlu yargılarının olması, kendisini sevmesi, değerinin farkına varması, kendisiyle barışık olması, kendisi olmasıdır. Ego ise kişinin başkalarının gözünden kendine biçtiği değerdir. Özgüven içten gelir, ego ise dışa bağımlıdır.
özgüven, kendimizi ne sandığımızla kendimizin ne olduğu arasındaki farkın sıfıra yakınsaması durumunda ortaya çıkan algısal öz bütünlüğüdür. EGO ise; kendimizi ne sandığımız ya da bizi ne sansınlar istediğimiz ile ilgilidir ki, aslında ne olduğumuzdan ne kadar uzak veya ayrık olması önemsizdir.
Ego sahibi insanların sürekli olarak anlatacakları bir şey vardır. Kendilerini kanıtlama dürtüsü taşır ancak kendilerini kanıtlamaya aslında hiç de ihtiyaçları yokmuş gibi davranırlar. Özgüvende ise durumlar farklıdır. Özgüven sahibi kişi, kendini anlattıklarıyla değil yaptıklarıyla göstermek ister.
Egolu insan ne demek? Egoist kişilerin en belirgin özelliklerinden biri kibirli, ukala ve öfkeli oluşlarıdır. Bu davranış şekli kişinin kendi öz değerleriyle halen yeterli ve dengeli bir şekilde barışık olmadığı anlamına gelir. Egolu bir insanla karşılaştığınızda her cümlesine genellikle “ben” kelimesi ile başlar.
Kibirli biri, egosunu tatmin edecek şeylerin arayışındadır. Aşırı özgüvenli davranır ve bu, ona normal gelmeye başlar. Birkaç örnekle açıklayacak daha olursam; özgüven, susmanın büyüklük olduğunu bilmektir. Ego, susmanın aşağılık bir duygu olduğunu sanmaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Egoist olarak adlandırabileceğimiz kişiler kibirli, öfkeli ve kindardırlar. Çoğunlukla 'ben' diyen bu kişiler ego dengesi sağlayamadığında bu durum çevreleri tarafından fark edilir. Çünkü ID ile süperego arasında denge kuramadıkları için aşırı davranışlar sergilerler.
Zayıf bir kişi ise dengesiz, zayıf ve özeleştirel bir self hissine sahiptir. Bu açıdan çekingen bir kişi zayıf egoya sahiptir. Ama kibirli, narsistik bir kişide zayıf egoludur.
Gelin birlikte göz atalım... Aslan burcu: Abartıları seven ve kendisi söz konusu olduğunda kimseye söz hakkı tanımayan Aslan burcu ego denilince akla ilk gelen burçlardan biri.
Şizoid kişilik bozukluğu, insan ilişkilerine ilgi eksikliği, yalıtılmış bir yaşam tarzı, yalnız yapılan eylem ve etkinlikleri tercih, içe dönüklük, duygusal soğukluk, davranış ve ilişkilerin mekanik ve tekdüze olması ile karakterize kişilik bozukluğudur.
Egoist kişiler kendini beğenmiş yani ukala, öfkeli, kibirli ve kindar olan kişilerdir. Cümlelerine genellikle "ben" kelimesi ile başlarlar. Kendilerini benzersiz bir insan olarak tanımlarlar. Kendilerini her daim en iyisine layık görür, hatalarını kabullenmezler.
Özgüven Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Özgüven eksikliğinin belirtileri arasında kişinin fiziksel, sosyal ve zihinsel olarak kendine güven duymaması, kendini yetersiz, başarısız ve değersiz hissetmeleri, karar vermekte ve sorumluluk almaktan kaçınmaları, başkalarına hayır diyememeleri sıralanabilir.
Kişinin kendini geliştirmesi ve kendini değerli hissetmesi özgüven kazanılmasını sağlayan en önemli faktördür. Kendisi ile barışık olan kişiler özgüvenlerini yükseltebilirler. Çeşitli başarılar kazanmak ve hayata doğru açıdan bakmak özgüven kazanılmasını sağlar.
Özgüven her şeyden önce her koşulda yaşayabilmek, talep etmeyi bırakabilmektir. Hayata korkuyla değil, güvenle bakabilmektir. Kendine yetmek, olanla yetinebilmektir. Ben baş edebilirim, her koşulda ayakta kalabilirim, yaşayabilirim demektir.
Özgüveni yüksek kişi, içinde güçlü bir motivasyon, umut ve gelişimcilik duygusu hisseder, işinden ve hayattan zevk alır, dengeli bir şekilde işini geliştirir. Öz güven, arabanın motoru gibidir, motor ne kadar güçlü ise verimde o kadar artar, kişide özgüven ne denli yüksekse, başarıda o ölçüde gelir.
Özgüven eksikliği kişinin kendini değersiz hissetmesi, kendine güvensizlik, başarısızlık korkusu, düşük öz benlik saygısı gibi problemlere neden olabilir. Bunlar kişinin öğrenme yeteneğini, hayal etme yeteneğini, insanlarla iletişim kurma yeteneğini ve karar verme yeteneğini olumsuz etkileyebilir.
Özgüveni yüksek birey, kendisiyle ilgili bazı beklentileri gerçekleşmese bile kendini kabul etmeyi ve kendisiyle ilgili olumlu düşünmeyi sürdürebilendir. İçgörüsü yüksek, yeteneklerinin ve sınırlarının farkındadır.
EGOİST İNSAN KENDİNİ BELLİ EDER
Fazlasıyla öfkeli, kindar ve kibirli olan egoistlerin konuşmaları genellikle “ben” kelimesi ile başlar. “ben istiyorum, ben yapıyorum, ben iyiyim, ben böyle düşünüyorum” cümlelerinin ardı arkası gelmez. Egoist bireyler, olabildiğince gururlu, öfkeli, kindar ve kibirlidirler.
Ego insanoğlunun dış dünya ile uyum içerisinde yaşamasını sağlayan zihinsel işlevler bütünüdür. Yani gerçeklik kuralı egoda hakimdir (gerçeklik-reality- ilkesi). Ego dış dünyanın gerçekleri ve iç dünyanın haz arayışı arasında dengeyi sağlayan araçtır. Bu dengenin sağlanması için ego bazı yetilerle donanmıştır.
Yay burcu, özgürlükçü ve enerjik yaşam tarzı ile dikkat çeker.
Terazi burcu insanları, adaletin ve doğruluğun insanları oldukları için vicdan ve merhamet duyguları en çok gelişmiş insanlardır.
Ego, kişilerin duygularında, düşüncelerinde ve davranışlarında kendini gösterdiğine göre bunun zararları da çoğunlukla sosyal hayatı etkilemektedir. Öncelikle kişinin kendisine zarar verir. Kendini diğer insanlardan üstün görmek, şüphesiz kişiyi yalnızlığa itecektir.
Bir kişinin benlik algısının (ego'sunun) “şişik” olduğunun birtakım göstergeleri vardır: Her zaman haklı olmak ya da haklı çıkmak istiyordur. Hiçbir koşulda esnek düşünmüyor, görüşlerini değiştirmiyordur. Başkalarını dinlemiyor, başkalarına söz hakkı tanımıyordur.
Ego-durumları (Benliğin üç hali)
İşte, Transaksiyonel Analiz, Eric Berne tarafından “Ebeveyn”, “Yetişkin” ve “Çocuk” olarak adlandırılan üç farklı “ego- durumu” (bazı kaynaklarda benlik durumu olarak da geçebilir) üzerine inşaa edilmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri