Özdeyiş, vecize, aforizma ya da özlü söz; düşünce, duygu ya da ilkeleri kısa ve öz bir biçimde anlatan sözlerdir. Kimi zaman motto, kelamıkibar ve ülger olarak da anılırlar. Özdeyişlerin söyleyeni genellikle bellidir; ancak bazı sloganlaşmış özdeyişlerin kim tarafından yaratıldığı bilinmeyebilir.
Özdeyiş derin anlamı olan geniş duygu ve anlatıların tek ve sloganımsı cümle şeklini almış halidir. Yani, derin duygu tasvirleri ve onlarca kelimeyle ifade edilmeye çalışılanın tek solukta çıkmasıdır. Damarlarımdaki kan gibisin, varlığını her an hissetmiyorum ama yokluğunda yaşayamam.
Kökeni Eski Yunancaya kadar dayanan Aforizma kelimesi, Türkçeye Fransızca üzerinden girmiş bir sözcüktür. TDK için bu kelimenin Türkçedeki karşılığı, 'özlü söz ya da özdeyiş' biçiminde anlatılıyor. Herhangi bir duygu ya da düşünceyi daha etkin hale getirebilmek için kullanılan sözcükler ya da cümleler topluluğudur.
Bir düşünce, duygu ya da ilkeleri kısa ve öz bir biçimde anlatan sözlere özlü söz deriz. Kimi zaman bir mottoy, kimi zaman hayatın bir parçasını, kimi zaman da duygularımızı tanımlar bu özlü sözler.
Edebi eserlerin içinde de alıntılanan bu sözler genellikle bir ya da iki cümleden oluşur. Özdeyiş Nedir? Sevgi, barış, insanlık, dostluk gibi evrensel konular hakkında söylenen özlü sözlere özdeyiş denir.
İlgili 38 soru bulundu
- Atasözleri yargı bulunduran cümle şeklindedir. Deyimler ise çoğunlukla mastar hâldedir. Kimi zaman atasözlü ile karıştırılan özdeyiş (vecize) ise söyleyeni çoğu zaman belli olan, derin anlamlara sahip özlü sözlerdir. 9 Özdeyişler derin anlamı olan ve tek bir cümle ile anlatılan ifade olarak da tanımlanabilir.
Atasözleri, kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmediğinden anonimdir. Bu sözler topluma mâl olmuş, toplum tarafından benimsenmiş ve yüzyılların düşünce ve mantık isteminden geçerek günümüze ulaşmış kısa ve özlü sözlerdir.
Sözlükte Özdeyiş Ne Anlam İfade Eder? Sözlük anlamıyla özdeyişler yani vecizeler bir duyguyu, bir düşünceyi, bir ilkeyi kısa ve özgün bir şekilde anlatmaktır. Genel olarak kim tarafından söylediği belli olan özlü sözler vecize, kelamıkibar, ülger, motto, aforizm ve aforizma olarak adlandırılmaktadır.
Atasözleri adı üzerinde, atalarımızdan günümüze kadar ulaşan, belli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir.
Paradigma (isim ([paɾadi'gma]) Helenceden gelir) Türk Dil Kurumu sözlüğü anlam karşılığı ; "Değerler dizisi" olarak tanımlanmıştır. 1960'lardan beri paradigma kelimesi bilimsel disiplinlere veya başka epistemolojik içerikteki düşünce kalıplarına göndermede bulunur.
Özgünlük orijinal kelimesinin Türkçesidir. Başka hiçbir yazarın üslubuna benzemeyen, tamamen yeni bir tarzda kaleme alınmış olan eserler özgün olarak tanımlanır. Özlülükte ise anlaşılması zor tamlamaların yerine kısa ve özlü sözler kullanılır.
Öz. Bir dilin söz varlığını, sözcükler, deyimler, atasözleri, kalıplaşmaya uğramış sözler ve terimler oluşturmaktadır.
Vecize kelimesi aynı zamanda özdeyiş olarak karşılık bulduğu için, bu konuda özdeyiş üzerinden değişik örnekler vermek mümkün. ''Ne mutlu Türküm diyene!''
Özdeyiş 6 Harfli Yanıtları
Veciz kelimesinden türetilmiş olan vecize, nükteli ve hikmetli söz anlamına gelir. Vecizelerin de kim tarafından söylendiği belli olduğu için özdeyiş kelimesinin yerine kullanılabilir.
3- Özdeyişler:
Ünlü yazarların, düşünce adamlarının ve kanaat önderlerinin söylediği ya da kaleme aldığı veciz sözlerdir. 'Batı edebiyatında ''Aforizma'' adıyla da bilinir.
Atasözleri geçmiş dönemde yaşamış insanların tecrübelerini, deneme yargılarını, bilgece düşünülerek öğüt niteliği kazandırılmış cümlelerin, özlü sözler şeklinde ifade ediliş biçimidir. Kısacası atasözü öğüt verici niteliği taşıyan özlü sözlerdir.
1- Özdeyişler:
Devlet adamlarının, yazarların ve bilim adamlarının söylediği / yazdığı özlü sözlere özdeyiş denir. Mustafa Kemal Atatürk - Yurtta Sulh Cihanda Sulh: Atatürk'ün dış politikasında da önemli bir yer tutan bu sözü, barışın tüm dünya ülkelerinde olması gerektiğini belirtir.
Sert sözler, her ne kadar kısa olsa da anlamı büyük olan sözlerdir. Bu sözler, kısa sürede büyük anlam ifade etmesi için kullanılır.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Atasözleri geniş halk kitlelerinin yüzyıllar boyunca yaşadıkları tecrübeleri ve bunlardan doğan bilgileri aktaran, yol gösterici bir nitelik kazanmış, öğüt ve uyarı özellikleri taşıyan kısa ve özlü sözlerdir.
- Deyim ve atasözleri kısa ve özlü sözlerdir. Az sözle çok şey anlatılır.
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri