İlaca bağlı özofagus hasarı olan olguların pek çoğu, birkaç gün içinde her hangi bir müdahaleye gerek olmaksızın iyileşir. Tedavinin en önemli yanı, ilaçla tekrar zedelenmenin devamının önlenmesi için doğru tanının konulmasıdır. Mümkünse kostik potansiyele sahip oral tedaviler kesilmelidir.
Çoğu olguda 7-10 gün içinde gerilemekle birlikte, bazılarında ilaç kesildikten haftalar sonra bile devam edebilir (10). Olgumuz yutkunma sırasında retrosternal ağrı yakınması ile başvurdu ve semptomatik tedavi ile 10 gün içinde düzeldi.
Tetrasikline başlı özofajit, göşüs aşrısı ve yutma güçlüşü tarifleyen, özellikle genç-orta yaşlı kadınlarda akla gelmelidir. Teşhis konulduktan sonra ilacın kesilmesi ve semptomatik tedavi yeterli olmaktadır.
Özofajitte ağrı sıklıkla ani başlangıçlıdır ve saatlerce sürer. Ağrılar uykudan uyandırır, antiasit ve yiyeceklerle hafifler, gıda ve öğünlerle ilişkilidir, sırt üstü yatma ve öne eğilmede hissedilir. Yüzde 50 olguda yanma, ağza yiyecek-içeceklerin gelmesi ve yutma güçlüğü gibi semptomlar eşlik eder.
Medikal Tedavi :
Mide asit salgının özaltin ve yemek borusu alt uç kontrolünü güçlendiren ilaçlar yanısıra gereğinde antibiyotik ve steroid türevi ilaçlar kullanılabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Özofajitin Komplikasyonları
Tedavi edilmezse tahriş olan bölge yavaş yavaş kanayabilir. Kanama miktarının fazla olması anemiye ya da kan değerlerinde düşüklüğe sebep olur. Alt özofagusun hasarı mukozanın yaralanmasına da sebep olur. Mukozada meydana gelecek olan skar bu bölgenin daralması ile sonuçlanabilir.
İlacı ortalama 6-8 hafta süreyle veriyoruz. Reflü tedavisinde önemli nokta; tedavi kesildikten sonra hastaların büyük çoğunluğunda şikayetler tekrarlamaktadır.Hastaların %50'inde ilk 3 ay içinde, %80'inde 6 ay içinde şikayetler tekrar ortaya çıkmaktadır.Bu nedenle hastalarda tedaviyi uzun süre vermek gerekmektedir.
Genetik, çevresel faktörler ve immün sistem faktörleri ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Besinlere bağlı ve daha az sıklıkta havada bulunan alerjenlerin yutulmasına bağlı; yemek borusunda enflamasyon dediğimiz iltihaplanmasının olması sonucu gelişmektedir.
İlaçla tedavi yapıldığında, yanmaya neden olan etkenleri ortadan kaldırmak için antibiyotik verilebilir. Mide asitlerinin dengelenmesi için serum yahut proton pompa tedavisi başlatılabilir. Yemek borusunun iltihabından kaynaklanan şikayetlerde ise iltihap giderici ilaçlar verilir.
Mide asidinin yakıcı etkisiyle oluşan şiddetli erozyon ve ülserler ağrıya ve kanamaya neden olabilmektedir. Zamanla yemek borusunun alt kısmını döşeyen dokuda hücresel değişim başlayabilmekte (Barret's özofagus) ve bu durum kansere zemin hazırlamaktadır. Tedavisiz kalan hastalarda kanser riski sürekli devam eder.
Özofagusun iç döşeyici tabakasından gelişen kötü huylu tümörleridir. Organın iç tabakasından gelişen tümör, yemek borusunun içinde aşağıya, yukarıya ve içeriden dışarı doğru yayılım yapar. Aynı zamanda lenf ve kan damarları yoluyla da vücudun diğer alanlarına sıçrayabilir.
Özofagus, krikoid kıkırdak alt kenarından başlayıp, servikal ve torakal vertebralar önünden seyrederek midenin kardiya bölgesinde sona eren, erişkinlerde 23-25 cm uzunluğundaki bir kanaldır (1).
Yemek borusu iltihabı, yani özofajit dediğimiz şeyin 1-2 sebebi var. İlki reflü, asit yemek borusunu yaktığı için mikropsuz iltihaba sebep oluyor, buna da özofajit diyoruz. İkinci sebebi ise iltihabi durum, bazen kemoterapi alırken immün sistemimiz çok baskılanıyor.
Yemek borusu kanseri, en sık görülen kanserler arasında 7.sırada yer alır. Kilo kaybı, zor yutkunma ve ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkan yemek borusu kanseri, özofagus olarak da bilinmektedir.
Boğaz reflüsü olan kişilerin aşırı baharatlı besinlerden, salçadan, soğanlı ve yağlı yemeklerden uzak durması gerekir. Bunun yanında hazmı kolaylaştıran ve mide asidini azaltan kekik, kimyon, zerdeçal ve zencefil gibi besinlerden yararlanmaları önerilir.
Toplumda oldukça sık görülen ve hayat kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkileyen gastro özofajial reflü hastalığı zamanın etkili şekilde tedavi edilmediği takdirde, yemek borusunda doku bozuklukları, Barret özofagusu veya yemek borusu kanseri gibi hayatı tehdit edici çeşitli komplikasyonlarla sonuçlanabilir.
Bol su içmek, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Su, mide asidini nötralize edebilir ve sindirimi kolaylaştırabilir. Doğru beslenme, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Aşırı yağlı, baharatlı veya asitli yiyeceklerden kaçınmak, mide yanmasını önleyebilir.
Reflü hastalığının bugün için uzak dönem sonuçları bilinen kalıcı tek tedavi yöntemi Laparoskopik cerrahidir.Hastalarda yemek borusunda yara açıldığında, mide fıtığı endoskopi ile teşhis edildiğinde ve kapak yetmezliği vakalarında hastanın ömür boyu ilaç içmesi gerekebilir.
Gastroözofagial reflü tanısı alan kişilerin pek çoğu ilaç kullanımına dahi gerek kalmadan, yaşam tarzını değiştirerek reflüyü kontrol altında tutabilir. Bazı hastalarda yaşam tarzının değişiminin yanı sıra ilaçlı tedavi, bazılarında ise cerrahi girişim uygulanması gerekebilir.
Badem. Düşük asit seviyesine sahip kuruyemişlerden biridir. Badem, reflü semptomlarını hafifletebilir. Alerjiniz olmadığı sürece faydalı bir gıda olması sebebiyle denemenin herhangi bir zararı yoktur.
Yapılan bilimsel çalışmalarda maden suyu tüketiminin. reflü ve hazımsızlığın azalttığı yaşam kalitesini artırdığı görülmüştür.
Yağlı yiyeceklerin midede kalma süresi uzadıkça sindirilmesi için daha fazla sindirim enzimi salgılanıyor. Yağ ve yağlı besinler (kaymak, krema, yağlı soslar, margarin, kuyruk yağ, tereyağ), koyu çay, kahve, çikolata, nane, soğan gibi besinlerin tüketimini azaltın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri