İlaca bağlı özofagus hasarı olan olguların pek çoğu, birkaç gün içinde her hangi bir müdahaleye gerek olmaksızın iyileşir.
İlacı ortalama 6-8 hafta süreyle veriyoruz. Reflü tedavisinde önemli nokta; tedavi kesildikten sonra hastaların büyük çoğunluğunda şikayetler tekrarlamaktadır.Hastaların %50'inde ilk 3 ay içinde, %80'inde 6 ay içinde şikayetler tekrar ortaya çıkmaktadır.Bu nedenle hastalarda tedaviyi uzun süre vermek gerekmektedir.
Özofajitte ağrı sıklıkla ani başlangıçlıdır ve saatlerce sürer. Ağrılar uykudan uyandırır, antiasit ve yiyeceklerle hafifler, gıda ve öğünlerle ilişkilidir, sırt üstü yatma ve öne eğilmede hissedilir.
Çoğu hasta tanı almadan kendiliğinden iyileşir (7). İlaca bağlı özofajite neden olan 70'den fazla ilaç bildirilmiştir.
İlgili 31 soru bulundu
Lifli gıdalar hem mide asidini azaltır hem de sindirimi kolaylaştırır. Dolayısıyla tüm sebzeler, yulaf ezmesi, meyveler, kuru meyveler lif bakımından zengin besinlerdir. Ayrıca hindi, tavuk ve balık eti mide asidini azaltır. Elma, armut, muz, kavun gibi asidik olmayan meyveler tercih edilmelidir.
Bol su içmek, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Su, mide asidini nötralize edebilir ve sindirimi kolaylaştırabilir. Doğru beslenme, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Aşırı yağlı, baharatlı veya asitli yiyeceklerden kaçınmak, mide yanmasını önleyebilir.
Özofajitin Komplikasyonları
Tedavi edilmezse tahriş olan bölge yavaş yavaş kanayabilir. Kanama miktarının fazla olması anemiye ya da kan değerlerinde düşüklüğe sebep olur. Alt özofagusun hasarı mukozanın yaralanmasına da sebep olur. Mukozada meydana gelecek olan skar bu bölgenin daralması ile sonuçlanabilir.
Yemek borusunda yanmaya neden olan tüm faktörleri, elma sirkesi ile yok edebilirsiniz. Bunun için gün içinde bir fincan sirkeli su içmeniz gerekecek. Elma sirkesi midedeki yanmalar için hızlı sonuçlar gösterecektir. Kısa süreli yemek borusu yanma durumunda da elma sirkesi ile su karışımını içmeniz önerilir.
Medikal Tedavi :
Mide asit salgının özaltin ve yemek borusu alt uç kontrolünü güçlendiren ilaçlar yanısıra gereğinde antibiyotik ve steroid türevi ilaçlar kullanılabilir.
Genetik, çevresel faktörler ve immün sistem faktörleri ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Besinlere bağlı ve daha az sıklıkta havada bulunan alerjenlerin yutulmasına bağlı; yemek borusunda enflamasyon dediğimiz iltihaplanmasının olması sonucu gelişmektedir.
Eozinofilik özafajit tanısı endoskopi ve biyopsi alınması ile konabilir. Yemek borusu mukozasının görünümü ve alınan biyopsi örneklerinde eozinofil birikiminin görülmesi tanı koydurucudur.
Az az sık sık beslenilmeli, uzun süre aç kalmaktan kaçınılmalıdır. Yemek yerken sıvı alımı azaltılmalı, sıvı öğün aralarında alınmalıdır. Çok sıcak veya çok soğuk besinler tüketilmemelidir. Kaymak, krema, mayonez, tereyağı, margarin gibi yağlı besinlerden kaçınılmalıdır.
Reflü tedavisinde en az 4-8 hafta ilaç kullanmak gerekir. Endoskopik uygulanan tedavi yöntemleri de vardır.
Reflü hastalığının bugün için uzak dönem sonuçları bilinen kalıcı tek tedavi yöntemi Laparoskopik cerrahidir.Hastalarda yemek borusunda yara açıldığında, mide fıtığı endoskopi ile teşhis edildiğinde ve kapak yetmezliği vakalarında hastanın ömür boyu ilaç içmesi gerekebilir.
Özellikle ekinezya, ıhlamur, nane çayı, yeşil çay ve papatya çayı boğaz yanmasına iyi gelen bitki çayları arasında sayılabilir. Benzer mekanizmayla, dondurma gibi soğuk gıdaların tüketilmesi, ödemin çözülmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, soğuk gıdaların sık ve çok miktarda tüketilmemesi gerekir.
Yaralanmalar çok geniş ve derin değil ise genellikle kendiliğinden ve herhangi bir sekel bırakmadan iyileşir. Ancak bazı durumlarda yemek borusunda darlıklar oluşur. İleri dönemlerde bu darlıklara endoskopik yöntemlerle genişletilebilir (dilatasyon). Dilatasyon başarısız olursa hastanın ameliyat olması gerekir.
Yemek borusu – soluk borusu arası deliklerin teşhisi nasıldır? Yemek borusu ile soluk borusu arasındaki deliklerin teşhisi genellikle ışıklı bir boru ile muayene olarak adlandırılacak bronkoskopi ile yapılır. Bazı hastalarda endoskopi ile yemek borusu – soluk borusu arası delikler teşhis edilir.
Yemek borusu kanseri, en sık görülen kanserler arasında 7.sırada yer alır. Kilo kaybı, zor yutkunma ve ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkan yemek borusu kanseri, özofagus olarak da bilinmektedir.
Mide asidinin yakıcı etkisiyle oluşan şiddetli erozyon ve ülserler ağrıya ve kanamaya neden olabilmektedir. Zamanla yemek borusunun alt kısmını döşeyen dokuda hücresel değişim başlayabilmekte (Barret's özofagus) ve bu durum kansere zemin hazırlamaktadır. Tedavisiz kalan hastalarda kanser riski sürekli devam eder.
Reflü hastalığı kanser yapar mı? Sıkça sorulan bir soru. Reflü hastalığının sadece dediğimiz yemek borusunun hücresel değişikliklerinin olduğu durumlarda kanser riski vardır. Onun dışında reflü hastalığı direkt kansere yol açmaz.
Çay her ne kadar bağırsak sağlığına faydalı olsa da, özellikle aç karnına tüketilmesi bazı insanlarda bulantıya ve mide yanmasına neden olabilmektedir.
Yapılan bilimsel çalışmalarda maden suyu tüketiminin. reflü ve hazımsızlığın azalttığı yaşam kalitesini artırdığı görülmüştür.
Doğru: Aksine maden suyu midede asit oluşumunu engelleyen bikarbonat içeriğine sahiptir. Özellikle mide yanması ve ekşimesi problemlerinde, mideyi rahatlatmak için maden suyu tercih edilmelidir. Diğer içeceklerin içerisinde yer alan asitten farklı olarak maden suyu sadece şişelenirken karbondioksit gazı eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri