Birleşmiş Milletler ve NASA'nın öngörülerine göre, Kuzey yarımküre ve orta enlemdeki ozon tabakasının 2030 yılına kadar, Güney yarımküredeki ozon tabakasının 2050 yılına kadar ve kutuplardaki ozon tabakasının da 2060 yılına kadar tamamen iyileşmesi bekleniyor.
Evet, ozon tabakası tüm canlılar ve dünyamız için önemlidir fakat son yıllarda özellikle de kloroflorokarbon dediğimiz kimyasalın 1987 de kullanımının yasaklanması ile, ozon tabakasının incelmesinin durduğu hatta tabakanın kendi kendini tamir ettiği ve kalınlaştığı gözlenmiştir.
BM tarafından yayınlanan yeni bir bilimsel rapora göre, Dünya'nın koruyucusu ozon tabakası, Antarktika üzerindeki deliği 43 yıl içinde tamamen onaracak bir hızda iyileşiyor.
CFC ve HCFC içeren spreyleri kesinlikle kullanmayın. Ozon tabakasına zarar veren kimyasal maddeleri içermeyen ozon dostu ürünler satın alın. Bir tüketici olarak gücünüzü kullanın. Buzdolaplarını, klimaları ve diğer ekipmanları sorumlu bir şekilde kullanarak ozon tabakasını ve iklimi korumaya da yardımcı olursunuz.
Bilim insanlarının Antarktika üzerindeki ozon tabakasının kendi kendini onarması için başlattıkları çalışma sonuç verdi, ozon tabakasındaki deliğin kendi kendine küçüldüğü tespit edildi. Antarktika üzerindeki ozon tabakasını onarma çabaları sonuç vermeye başladı.
İlgili 45 soru bulundu
Ozon Bu tabaka, dünyayı zararlı ultraviyole radyasyondan korumaktadır. Özellikle CFC( kloro floro karbonlu gazlar) ozon tabakasını inceltmektedir. Ozon tabakası son 25 yıldır giderek incelmektedir. Antartika üzerindeki ozon tabakası ciddi derecede zarar görmüş olup delik giderek büyümektedir.
Ozon tabakasının incelmesi, dünyaya düşen UV ışınlarının artmasına neden olur ve bu da deri kanseri başta olmak üzere, katarakt ve birtakım bağışıklık sistemi hastalıklarına neden olabilir. Sadece insanlar üzerinde değil hayvan ve bitki gibi canlı türlerine da doğrudan zararı olur.
Ozonlu su boş mideye soğuk olarak içilmeli, yemeklerle içilmemelidir.
Mevcut politikaların sürdürülmesi halinde, tabakanın; Antarktika üzerinde 2066'da, Kuzey Kutbu üzerinde 2045'te, diğer yerlerde ise yaklaşık 20 yıl içinde 1980 yılı değerlerine dönmesi bekleniyor. Güneş'ten gelen ultraviyole radyasyonun çoğunu emen ozon tabakası, 1970'lerde incelmeye başlamıştı.
Ozon deliğinin ana sonucu yeryüzüne daha fazla UV ışınının (özellikle çok tehlikeli olan UV-C) ulaşmasıdır. UV ışınları güneş yanıklarına, deri kanserine sebep olabilir, gözlere zarar verebilir (katarakt) ve insanlarda bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir.
Enfeksiyondan cilt hastalıklarına, diyabetten hepatite kadar farklı hastalıkların tedavisinde kullanılabilen ozon, çeşitli yöntemlerle uygulamaktadır. Önemli bir yardımcı tedavi olan ozon terapisinin yan etkilerinin ise yok denecek kadar az olması da bu yöntemin uygulanmasında önemli etkenlerden biridir.
Ozon terapisi, aralarında kanserin de bulunduğu çeşitli hastalıklar için işlevselliği kanıtlanmamış ticari bir tedavi olarak uygulanmaktadır. Bilim insanları, özellikle kansere yönelik uygulamaları "şarlatanlık" olarak nitelendirmektedir. Ozon terapisi, ciddi yan etkilere ve ölüme yol açabilir.
Ozon deliği, 1970'lerin sonundan beri kutuplar üzerindeki stratosferde (ozon tabakası) ilkbaharda görülen ozon hacmi düşüşünü ifade eder. Antarktika üzerinde şu ana kadar görülen en büyük ozon deliğinin haritası (Eylül 2006). Stratosferdeki bu olay dışında yine ilkbaharda troposferde de ozon delinmesi gözlenmektedir.
Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından insan bulunan ortamlarda ozon miktarınının 0,05 ppm' i aşmaması tavsiye edilmektedir. Bu miktarın üzerinde ozona maruz kalındığında üst solunum yollarında tahrişe rastlanabilir. 0,05 ppm zaman süreli verilirse zararlı etkisi yoktur.
Sabah güneşin ilk ışıkları atmosferden geçerken de havada ozon oluşur. Sabah havanın kokusu onun için daha güzeldir. Onun için erken kalkmak ve havadaki ozonu solumak çok önemlidir.
Bununla birlikte, farklı konsantrasyonlardaki ozon molekülleri yerden yaklaşık 50 km yüksekliğe kadar uzanan mesafede bulunmakta ve bu aralıktaki toplam ozon miktarı ise genellikle ozon tabakası olarak adlandırılmaktadır.
Yaklaşık 600 milyon yıl önce, yaşamı UV radyasyonunun zararlı dalga boylarından (200-300 nm dalga boyları) koruyabilen ince bir ozon tabakası oluştu.
BREZİLYA'NIN 3 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE. ESA tarafından yapılan açıklamada, "Copernicus Sentinel-5P uydusundan" alınan ölçümlerin, 16 Eylül itibariyle "ozon tabakasının inceldiği alanın" 26 milyon kilometrekareye ulaştığını gösterdiği, yani kabaca "Brezilya'nın üç katı büyüklüğünde" olduğu belirtildi.
Ozon (O3), Güneş'ten gelen morötesi (UV) dalga boyundaki ışınların oksijen molekülü (O2) ile tepkimeye girmesi sonucu oluşan, soluk mavi renkte bir gazdır. Atmosferin stratosfer katmanında doğal olarak bulunur. Yapısında üç oksijen atomu vardır.
Yaşlanmayla birlikte oluşabilen sarkma, leke, kırışma gibi pek çok değişimler ozonlu suyun düzenli kullanımıyla engellenebilir. Ozon, kan dolaşımını artırır. Ozonlu su ile cildin temizlenmesiyle; cildin nem oranında artış, deride gerginleşme, gözeneklerde küçülme meydana gelir.
Temel gıda besinimiz olan suyun, ozonsuz su olması da büyük risk taşımaktadır. Bunun başlıca sebebi ise suyun içerisinde bulundurmuş olduğu klorun insan sağlığına karşı büyük ölçüde zararı bulunmasıdır.
Ozon tedavisi, cinsel fonksiyon bozukluklarında altta yatan sebepleri de tamamen ortadan kaldıracağı için oldukça etkili ve başarı oranı yüksek bir tedavidir.
Deodorant, buzdolabı, strafor, klima gibi her gün kullandığımız şeyler içinde bulunan kloroflorokarbonlar o dönemde ozon tabakasının erimesinde en büyük etken olarak görülmüştü. 1985 yılında bilim insanları ozon tabakasında genişleyen bir delik olduğunu fark etti.
- Kloroflorokarbon gazlarının tüm dünyada kullanılmasının ardından 2000'li yıllarda ozon tabakasında ozon molekülünün oluştuğu ve kalınlığının artmaya başladığı tespit edildi. Bu çok olumlu bir gelişme… Yapılan çalışmalar da 2060 yılına kadar ozon tabakasında iyileşmelerin tamamen gerçekleşeceğini gösteriyor.
Ozon, yanıcı bir gaz değildir.
Kararsız bir gaz olarak normal koşullarda oksijene ayrışan ozon; demir, bakır, krom gibi elementlerin bulunduğu bir ortamda yüksek sıcaklıkta patlayıcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri