Aktive edilmiş oksijen olarak da bilinen ozonun hammaddesi oksijendir (O2) ve üç oksijen atomundan (O3) oluşur. Etkisi oldukça güçlü ve doğal bir dezenfektandır. Antibakteriyel ve antiviral olarak da kullanılmakla birlikte organik maddelerden kaynaklanan kötü kokuları da gidermektedir.
Doğada; Güneşten gelen mor ötesi ışınların atmosferdeki oksijeni parçalayarak ozon moleküllerini çevirmesi sonucu oluşur. Teknolojik olarak ise; Elektrik enerjisi yardımıyla havada bulunan oksijenin parçalanması yoluyla ya da saf oksijenden elde edilir. Ozon gazı ticari kullanımı olan doğal tek dezenfektandır.
Ozon üç oksijen atomundan oluşan bir moleküldür. Doğada stratosfer tabakasında bulunur ve güneşin UV ışınlarının geçişini engeller. Oda sıcaklığında renksiz ama karakteristik kokusu olan bir gazdır.
3 oksijen atomunun bir araya gelerek oluşturduğu moleküle ozon denir. Ozon, koklamak anlamına gelen Yunanca kökenli bir kelimedir. Gerçekten de ağır ve rahatsız edici kokan ve solunum yollarını tahrip eden bir gazdır.
Ozon gazı (O3), 3 oksijen atomundan oluşan molekülleriyle renksiz bir gazdır ve atmosferin üst katmanlarında yer alır. Aksi belirtilmediği sürece madde verileri, Standart sıcaklık ve basınç koşullarında belirtilir (25 °C [77 °F], 100 kPa).
İlgili 33 soru bulundu
Ozon (O3), Güneş'ten gelen morötesi (UV) dalga boyundaki ışınların oksijen molekülü (O2) ile tepkimeye girmesi sonucu oluşan, soluk mavi renkte bir gazdır. Atmosferin stratosfer katmanında doğal olarak bulunur.
OZON normalde de doğada bulunan, delinmesi ile ilgili bir çok kez haberlerde de duyduğumuz bir gaz aslında.Ozonun güçlü dezenfeksiyon özelliğinden dolayı bazı illerimizde çamaşır suyu kelimesi yerinede kullanılır.
Ozonlu su özellikle ağız ve diş sağlığı ve sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Buna bağlı olarak diş hekimliğinde de ozon uygulamalarını görebiliriz. Çürüklerde, diş eti hastalıklarında antimikrobiyal ajan görevini gören ozon, ağız içi bölgelerin steril hale gelmesine yardımcı olur.
Ozon gazı temas ettiği alandaki biyolojik membranları (özellikle bakteri, virüs ve mantar gibi mikroorganizmaların hücre zarları) oksitleyerek parçaladığı için uzun yıllar dezenfektan olarak kullanılmıştır. Ozonun, yeni kesilmiş çim kokusunu andıran kendine özgü keskin bir kokusu vardır.
Ozonlu su, ¾ ü dolu olan cam bir kapta, ozon gazının suyun içine baloncuklar halinde verilmesiyle elde edilir. En az 0.4 g/h ozon üretimi olan bir ozon jeneratörü ile ozonlu su yapımı için uygundur. Ozonlu su ozonun yarılanma süresi kısa olması sebebiyle üretildikten sonra kısa bir süre içerisinde türetilmelidir.
Ozonlu su boş mideye soğuk olarak içilmeli, yemeklerle içilmemelidir.
Ozon, güçlü okside edici özelliğinden dolayı mikroorganizmaları öldürmenin yanında tüm toksinleri de (fenolleri, pestisidleri, deterjanları, kimyasal atıkları ve aromatik bileşikleri de) nötralize edebilir. Yaşa bağlı olarak reaktif oksijen türleri hücrelerde oksidatif hasara neden olurlar.
Oksijenin kararsız bir formu olan ozon (O3), atmosferde bulunan renksiz ve kokulu bir gazdır. Oksitleme özelliğinin yüksek olması sayesinde mikroorganizmaları ve toksinleri yok ederek günümüzde sterilizasyon ve filtreleme işlemlerinde kullanılan ozon gazından tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak da faydalanılmaktadır.
Ozon tedavisi cildi sıkılaştırır; cildin bağışıklık, su tutma ve yenilenme görevlerini düzenler; cildin kırışmasına neden olan etmenleri ortadan kaldırarak cildin sağlıklı bir hal almasını sağlar.
Ozon, protein kaplamasından nükleik asit çekirdeğine nüfuz ederek virüsleri yok ederek viral RNA'ya zarar verir. Daha yüksek konsantrasyonlarda kullanılan ozon ise, kapsid veya dış protein kabuğunu oksidasyonla yok eder.
İlk başta bunun elektriğin bir çeşit kokusu olabileceğini düşünmüşlerdi. Ozon gazı, kimyasal olarak ilk kez İsviçre'de yaşayan Alman kimyacı Christian Friedrich Schönbein (1799 - 1868) tarafından 1840 yılında kanıtlandı ve ne olduğu belirlendi.
Antioksidan etkisi: Ozon, serbest radikallerle savaşarak oksidatif stresi azaltabilir ve hücrelere antioksidan koruma sağlayabilir. Antiinflamatuar etkisi: Ozon, inflamasyonu azaltabilir ve inflamatuvar hastalıkların tedavisine yardımcı olabilir.
Yaraları iyileştirebilen, enfeksiyonla savaşabilen ozon,dermatolojik ve dental endikasyonların yanı sıra vücudun sistemlerini etkileyen kronik enfeksiyon için kullanılır. Viral, bakteriyel ve fungal hastalıklar ozonun antimikrobiyal özellikleri ile tedavi edilebilir.
Ozonla Atık Suların Dezenfeksiyonu
Ozon bu tip sular için bir yandan etkili dezenfeksiyon sağlarken diğer taraftan da rengi ve bulanıklığı giderir, kimyasal oksijen ihtiyacını azaltır.
O3'ün O2'ye göre çok güçlü antioksidan etkisi vardır. Ozon keskin kokulu, solunumu tehlikeli ve mavi renklidir. Çok güçlü okside etme ve çok etkili dezenfekte etme özelliği sayesinde içme suyu sağlayan tesislerde bakteri, küf, maya, mantar ve virüs öldürücü olarak kullanılır.
Ozon tedavisi sırasında ortaya çıkabilecek yan etkiler arasında baş ağrısı, bulantı, kusma, baş dönmesi, uyku bozuklukları, iştahsızlık ve mide rahatsızlıkları bulunabilir. Ozon tedavisi sırasında ortaya çıkan yüksek doz ozon, solunum yolu tahrişi, göz ve cildin tahrişi gibi zararlı etkilere neden olabilir.
Ozon kaç seans uygulanır: Ozon yaklaşık 8-10 seans sürer . Etki oluşabilmesi için en az 5 seans ve üzeri uygulama yapmak gerekir. Haftada 1 kez ya da haftada iki kez uygulanabilir.
Ozon Holdings PLC kısaca OZON Rusya'nın ilk internet mağazasıdır ve günümüzde Rusya'daki pazarın en önde gelen şirketlerinden biridir. Günümüz itibari ile OZON Pazar yerinde 9 milyonun üzerinde markanın ticareti aktif olarak yapılmaktadır.
Ozon sudaki kokun, demir ve mangan gibi inorganik maddelerin yanı sıra herhangi bir sebeple suya karışan organik maddeleri, ilaç kalıntılarını ve pestisitleri etkin şekilde yükseltgeyerek ortamdan uzaklaştırır. Ozon, uygun şekilde ve doğru miktarlarda kullanıldığında etkin bir kimyasal ve mikrobiyolojik dezenfektandır.
Başta astım gibi solunum sorunlarına sebep olur. Çamaşır suyu ve tuz ruhu karıştırılarak kullanıldığında ortaya çıkan klor gazları, solunum depresyonu yaparak ölüme bile neden olabilecek zehirlenmelerine neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri