◼️Kişilik haklarının ihlali nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi kararını vermeye görevli mahkeme, Sulh Ceza Hâkimliği'dir. ◼️Kişilik haklarının ihlali nedeniyle erişimin engellenmesi kararı vermeye yetkili Sulh Ceza Hâkimlikleri mağdurun yerleşim yeri veya oturduğu yer Sulh Ceza Hâkimliği'dir.
Özel hayatının gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle, internet yayınına erişimin engellenmesine için BTK'ya başvuran kimse, talebi takiben yirmi dört saat içinde Sulh Ceza Hâkiminin kararına sunmalıdır. Hâkim, özel hayatın gizliliğinin ihlal edilip edilmediği konusunda kırk sekiz saat içerisinde karar verir.
İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) bizzat kendileri veya avukatları vasıtasıyla doğrudan başvurarak içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebilir.
Hakimin verdiği içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararları doğrudan Erişim Sağlayıcıları Birliğine gönderilir. Hakim yapılan başvuruyu en geç yirmi dört saat içinde duruşma yapmaksızın karara bağlar. Bu karara karşı 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz yoluna gidilebilir.
5651 sayılı kanunun “Erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi” başlıklı8. maddesinde, tahdidi olarak sayılan suçların internet ortamında yapılan yayınlar vasıtasıyla işlendiğine ilişkin yeterli şüphe bulunması halinde soruşturma evresinde Sulh ceza hakimliği, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından ...
İlgili 36 soru bulundu
İnternetten içerik kaldırma; ilgili siteye erişimin engellenmesi ile mümkündür. İlgili kararı vermekle görevli mahkeme sulh ceza mahkemesidir. Kanun koyucu erişimin engellenmesinin talep edilebilmesi için bir takım şartlar öngörmüştür.
Sulh ceza hâkimi, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatın gizliliğinin ihlal edilip edilmediğini değerlendirerek vereceği kararını en geç kırk sekiz saat içinde açıklar ve doğrudan BTK' ya gönderir. Aksi hâlde, erişimin engellenmesi tedbiri kendiliğinden kalkacaktır.
Erişim engelleme, 5651 sayılı Kanunda belirtilen durumlarda kişilerin hak ve menfaatlerini koruyan bir tedbirdir. Bu doğrultuda erişim engeli ,herhangi bir internet sitesinin belirli bir sayfasına veya tamamına kullanıcılarının erişiminin önüne geçmek için uygulanan bir tedbirdir.
Örneğin, 1 yıl gibi kısa bir süre yayında kalan içerik için unutulma hakkı kapsamında internetten çıkarma veya erişimin engellenmesi istenemez. Ancak, 5 yıl süreyle yayında kalan bir içeriğin kaldırılması istenebilir.
İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar içerik kaldırılması ve erişim engellenmesi talebinde bulunabilir.
Söz konusu kararların uygulanmasını sağlamak hususunda yetki, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndadır.
Soruşturma sonucunda kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiği takdirde erişim engeli kararı hükümsüz kalır ve KYOK kararını veren Cumhuriyet savcısı bu kararın bir örneğini ile erişim engelinin kaldırılması talebini ESB/TİB'e gönderir. Bu sayede erişim engeli kaldırılır.
5651 sayılı kanun bu kapsamda, yalan haber ve içeriklere karşı kişilerin kişilik haklarını koruma kapsamında, internetten haber – içerik kaldırma yolunu açmıştır. Söz konusu yalan ve abartılı haberlerin internet ortamından kaldırılması için, gerekli mahkemelere dava açılması yeterli olmaktadır.
İnternet sağlayıcı kurum ve kuruluşlar kendi ağları içerisinde dağıtılan IP adres bilgilerini, kullanıma başlama ve bitiş saatlerini ve kullanılan IP adreslerine bağlanan bilgisayarların MAC adreslerini elektronik ortamda kayıt altına almak zorunda.
Alttaki veya simgesine dokunun. Engellemek/engellemesini kaldırmak istediğiniz kişiyle aranızdaki sohbete dokunun. Sağ üstteki simgesine dokunun. Engelle/Engellemeyi kaldır'a dokunun ve sonra onaylamak için tekrar dokunun.
İnternet Kısıtlamalarının Amacı
Diğer yandan siber saldırıların artması, virüs ve benzeri zararlı yazılımların her an internette karşımıza çıkabilmesi ve büyük maddi kayıplar yaşanması da giderek artan risklere karşı internet filtrelemenin ve kısıtlamaların kullanılmasını zorunlu kılmıştır.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 4 Haziran 2011 tarihinde İnternet Erişiminin “Temel bir İnsan Hakkı” olduğu vurgulanmıştı. Bu İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde de “Üçüncü Kuşak İnsan Hakkı” olarak da dahil edildi.
Instagram takip etme engelini kaldırmak için ''Bizimle paylaş'' kısmına sorunun doğru bir şekilde iletilmesi gerekmektedir. Bu talep olumlu bir şekilde karşılanırsa engelleme kaldırılacaktır. Ancak ilk defa engelleme alınıyorsa hiçbir şey yapılmasa dahi sorun 24 saat içinde kendiliğinden çözülmüş olmaktadır.
İnternet sansür, sansürün en yeni türlerinden biridir. Devlet, hükûmet organları, İnternet sağlayıcı ve interneti kontrol etme imkânı olan şirket ve kurumların kullanıcıların İnternetteki faaliyetine kontrol veya yasaklar koyması demektir.
İnternete erişim hakkı, tüm insanların ifade ve düşünce özgürlüğü ile diğer temel insan haklarını kullanmak ve bunlardan yararlanmak için İnternet'e erişebilmesi gerektiğini belirten bir görüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri