Türk inanç sisteminde güneş, koruyucu vasfi itibariyle gök, ay ve yıldız gibi bir iye mevkiindedir. Hunlar güneşi "kün" diye adlandırmışlardır. Bu kelime günümüzde gün anlamında kullandığımız kelimenin eski şeklidir.
güneş - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe küneş “güneş” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *küne- “gün ışımak, aydınlanmak” biçiminden Türkiye Türkçesi +Iş ekiyle türetilmiştir. Bu biçim Eski Türkçe kün “gün” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +(g)A- ekiyle türetilmiştir.
Işık: Aydınlık demektir.
Eski Türkçe āy “gök cismi ve süre birimi” sözcüğünden evrilmiştir. “ilgi, kaygı, dilek, üzüntü ünlemi” ünlemidir.
büyük amca, öz amca, baba tarafından dedenin büyük kardeşinin oğlu, dedenin kardeşi, babanın öz amcası, büyük dedenin kardeşi”³¹~Kom. abaġa "Onkel, auunculus" 32 ~Tel.
İlgili 39 soru bulundu
Yalnık (Türkçe): İnsan (Arapça)
fransızca "honneur" sözcüğünden dilimize geçen, şeref sözcüğünün yerini almaya başlayan sözcük. bazı etimologlar tarafından, öztürkçe'deki "onmak" sözcüğünden türediği savlanan, nefis isim.
Baba, bab, evliya, aziz, sultan, ata kelimeleriyle sıfatlanan şahsi- yetler evliya anlamında kullanılmaktadır.
Eski Türkçe yultuz veya yulduz “yıldız” sözcüğünden evrilmiştir. Daha fazla bilgi için yalım maddesine bakınız. Karş. Eski Türkçe yula, Moğolca zula "ışık, kandil".
Çok fazla bilinmeyen ancak kökeni Türkçe olan güzel isimlerden biri Artun olarak öne çıkıyor.
1. Orhan İsminin Anlamı: Orhan, Türkçe kökenli bir isim olup, "büyük lider" veya "üstün han" gibi anlamlara gelir.
Çünkü “Öztürkçe” diye bir dil yoktur, Türkçe vardır. “Öz” nitelemesi, yabancı sözcüklerden arındırılmış Türkçeyi vurgulamak için kullanılan bir sıfattır. Dolayısıyla sözcüğün doğru yazım biçimi “Öztürkçe” değil, “öz Türkçe”dir.
Aynı zamanda oldukça uzun kelimeler ve en çok kullanılan kelime çeşitleri de yer almaktadır. Türkçede Kaç Kelime var? En merak edilen konular arasında Türkçede kaç kelime olduğu geliyor. Türk Dil Kurumu (TDK) üzerinden bakıldığı zaman güncel sözlük açısından şu an 616.767 kelime bulunuyor.
Ayana: Eski bir Türk tanrıçasının isimidir ve aynı zamanda saygı anlamına gelir. Ayçıl: Ay ışığı demektir.
da vezirin simgesi olarak kullanılır. Genel anlamda İslam tasavvuf düşüncesinde sıklıkla tanrının veya peygamberin,6 aydınlığının simgesi olarak Güneş ile özdeşliğinden söz etmek gerekir.
Güneş kelimesi, Orta Türkçede yer alan ve aynı anlama gelen küneş sözcüğünden evrilmiştir. Bu kelime ise Eski Türkçede yer aldığı tahmin edilen ancak yazılı örneği bulunmayan, "gün ışımak, aydınlanmak" anlamındaki *küne- sözüne +Iş ekinin eklenmesiyle türetilmiştir.
Ülker veya Süreyya (M45, Pleiades, Peren veya Pervin), bir açık yıldız kümesidir. Boğa takımyıldızında (Taurus) bulunur.
"Yıldızı Parlamak" deyimi, bir kişinin başarılı olduğu, toplum içinde tanındığı, şansının açıldığı veya dikkat çektiği anları tanımlamak için kullanılır.
Kemerin altında sıralanmış “üç” yıldız ise Avcı'nın kılıcına işaret eder. Bu üç yıldızı görebilmek için daha karanlık gökyüzüne ihtiyacınız olacak, şehir ışıklarında kılıcı seçemeyebilirsiniz. Kılıcın ortasındaki “yıldız” aslında bir yıldız değil, galaksimizdeki yıldız doğumevlerinden birisi olan Orion Bulutsusu.
XI. yüzyıldan sonra Türkler babaya “ata” demeye başladılar. Eski Türkler de bugün bizim ana-baba söyleyişimiz gibi, anayı öne alarak “öğ ve kang” diyorlardı. Anadolu'da babaya “ece, izi, ede, eye” denilmektedir. Bu Anadolu sözleri de en eski Türklerdeki ”eşi, içi, ige” gibi deyişlerden başka bir şey değildir.
Bu durum başta, Türk aile sisteminde kullanılan aile fert isimlerine yansımıştır. "ağabey" sözcüğü de bunlardan sadece biridir. ◾ Eski Türkçeyi teşkil eden dönemde Göktürk (Orhun) Yazıtlarında aile fertlerinden bahsedilir. Eski Türkçede "ağabey, abi" kelimesini "aka" sözcüğü karşılamaktadır.
bir üstte belirtildiği gibi japoncadaki okasa ile kökdeştir ve okasa türkçedeki gibi anne anlamına gelir. japonca kelimeyi ok(a) köküne indirirsek, iki sözcük kökdeş, anlamdaş ve eşsesli olur.
Öz Türkçe ya da Öztürkçe; yabancı sözcüklerden arındırılmış, arı durumdaki Türkçedir. Öztürkçecilik ise kullanımdaki dil içerisinden yabancı kökenli sözcüklerin atılarak yerine Türkçe kökenli sözcüklerin kullanıma sokulmasını amaçlayan bir yaklaşımdır.
Onur ismi, Türkçe kökenli bir isim olup, genellikle bir kişinin kendine ve toplumuna karşı taşıdığı ahlaki değerler ve dik duruşu simgeleyen bir karakter özelliğidir.
TDK sözlüğü İdil için iki ayrı kelime manasına yer vermektedir. Bu kapsamda özel isim olarak kabul edilen İdil, Fransızca kökenden gelmektedir. Bu kökene göre ismin manası, kırsal yaşamda aşk konuları barındıran kısa şiirlerdir. Türk Dil Kurumu tarafınca verilen ikinci açıklama ise bir yer ismi belirtmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri