Özünü Bulma / Tekrarlama Kuramı Çocuk evrimsel bir süreç içinde özünü sürdürmek amacıyla oyun oynar; oyunlarında atalarının kalıtımla geçen tarihini, yani kendi türünün tarih öncesi yaşamını ve ilkel insanın ilgi ve uğraşlarını oyunda tekrar yaşar; kendi ırkına özgü yaşam deneyimlerini tekrarlar.
Fakat buna rağmen bisiklete binmeyi ister ve bu davranışı tekrarlar. Bu durum, çocuğun içten gelen uyarılma durumudur (MEB, 2007b). Berlyne'nin geliştirmiş olduğu bu kurama göre oyun, uyarılma durumları ile keşfetme davranışlarının dengelenmesidir. Oyunda görülen uyarılma mekanizması şu şekilde açıklanır.
Özünü Yineleme Kuramı
Geçmişte atalarının yaptığı olayları çocuk oyun dünyası içerisinde tekrar eder. Yani çocuğun oyunlarının içerisindeki bir şeyler elde etme koşma vurma sığınma gibi davranışlar atalarının geçmişte yaptığı avlanma, savaşma, sığınaklar kurma gibi işlerin tekrar edilmesidir.
2. a. İçten Uyarılma Kuramı (Berlyne)
Berlyne'e göre birey asla durağan bir kimliğe sahip değildir. Birey sürekli olarak aktif bir şekilde çevresindeki sosyal ortam ve nesnelerle etkileşmekte ve uyarılmaktadır. Bu durumun kaynağı olarak ise “heyecan arama” gösterilmektedir.
İletişim ile oyun arasında bağlantı kuran ilk kuramcılardan biri Gregori Bateson'dur. Bateson oyun oynayan su samurlarını gözlemleyerek ortaya attığı Üstbilişsel Kuramına göre oyun oynayan bütün canlılar eylem'in gerçek olup olmadığına dair gönderilen sinyalleri anlar.
İlgili 41 soru bulundu
Bruner oyunun uyarlanabilirlik ve kullanılabilirlik özelliklerini vurgulayarak, çocukların davranış pratikleri yaptıklarını ve bu pratiklerin de onların davranış repertuvarlarını, problem çözme becerilerini ve esnek davranma becerilerini geliştirdiğini belirtmiştir.
Piaget, Çocuklukta Oyun, Düşler ve Taklit'te geçici anlaşmalara dayalı kendiliğinden kurallı oyunlara odaklanmaktadır. Piaget, kendiliğinden kurallı oyunları, hem saf alıştırma oyunlarının hem de zaman zaman sembolik oyunların toplumsallaşmasının sonucu olarak değerlendirmektedir.
Helanko Sistem Kuramı: Helenko, oyunu bireyle çevre arasındaki ilişki olarak ele alır. Helenko'ya göre kişi ile çevresi bir sistem oluştururlar. Ona göre kişi sistemin bir kutbunu (özne), çevre ise nesnel kutbunu oluşturur ve çevre iki kutuplu bir sistemdir.
Bu kuram organizmanın belirli bir uyarılma düzeyinde kalmak istediğini varsayar. Bu uyarılma düzeyine optimal uyarılma düzeyi adı verilir. Bu uyarılma düzeyinin altına düştüğünde organizma çevresinde daha çok uyarılma arar. Organizma optimal uyarılma düzeyinin üstünde bir uyarılma halindeyse, daha sakin bir çevre arar.
Huizinga teorisine göre, oyun çeşitli kültürlerden ortaya çıkma olmayıp, bu kültürlerin oluşmasında en önemli özelliktir. Huizinga'ya göre oyun bir tepki ya da içgüdü değil belli bir işleve sahiptir. Oyun istekle yapılan gönüllü bir eylemdir.
Haz Kuramı
Charlotte Bühler tarafından geliştirilen bu kuram, oyun sürecinde yaşanan mutluluk ve hazzı, oyunun yarattığı olumlu duyguları vurgular, yani oyunun temel özelliklerinden biri eğlenceli olmasıdır.
Sutton-Smith oyun sırasındaki “mış gibi” davranışa odaklanmıştır. Çocuk, kendini başkasıymış gibi, nesneleri başka nesnelermiş gibi düşünür. Oyun oynamanın tersi çalışmak değil, depresyondur. Sutton-Smith oyun anlayışının geçmişten bugüne başkalarıyla oynamaktan, şeylerle oynamaya dönüştüğünü vurgulamıştır.
Oyun davranışı (Hughes - 1999)
Gerçek yada gerçeği yakın insana özgü durumların çocuk tarafından canlandırıldığı oyun türüdür. Sosyal sorumluluk için kurallarıyla oynama olarak tanımlanır. Olabilecek pek çok olası sonuç veya cevaba imkan sağlayan oyun türüdür.
Fazla enerji tüketimi kuramının karşıtı olan rahatlama ve eğlenme kuramında; oyunun amacı iş sırasında harcanan enerjinin yenilenmesi olarak vurgulanmaktadır. Alman şair Moritz Lazarus'a göre; çalışmak, insanın enerjisini tüketir ve böylelikle ortaya enerji açığı çıkar.
Parten, oyunu çocuğun sosyal gelişimi açısından incelemektedir. Parten'e göre çocuğun sosyal oyun gelişimi, katılımsız davranıştan kooperatif/işbirlikçi oyuna doğru bir sıra izlemektedir. Parten oyun gelişimini altı evrede ele almaktadır.
kuramı bilişsel gelişim konusuna açıklık getiren, çocuk ve ergenlerin zihinsel süreçlerini tanımlayan oldukça etkileyici bir kuramdır. Piaget'ye göre çocuk, çevresini inceleyen aktif bir araştırmacı gibidir. Çocuğun gözlediği her şey, her uyaran zihninde bir şema oluşturur.
Güdülenme kuramına ilişkin en önemli kavram David McClelland tarafından ileri sürülmüştür.”Başarı güdüsü” kavramı da bireyin içinde olan güçlere dayanmaktadır.
Dürtü kuramı, Freud'un çalışmalarında en çok yer verilen kavram olmuş; insanı ve insanın içsel yaşamını dürtüler üzerine kurmuştur. Bu sebeple de Dürtü kavramı Freud'un çalışmalarının temeli haline gelmiştir. Çalışmasının başında Freud, libidinal yani yaşam dürtülerini tanımlar.
Güdü (veya Motivasyon), insanların ve diğer hayvanların belirli bir zamanda bir davranışı başlatmasının, sürdürmesinin veya sonlandırmasının nedenidir. Güdü durumları genellikle, hedefe yönelik davranışta bulunma eğilimini yaratan, failin içinde hareket eden güçler olarak anlaşılır.
Kapalı sistemler, çevrelerinden etkilenmeyen, diğer bir deyişle girdi almayan sistemlerdir. Açık sistemler ise, sürekli olarak çevrelerinden girdi almakta ve dinamik bir denge içinde faaliyette bulunmakta; çevrelerinde oluşan değişmelere göre iç bünyelerinde de değişiklikler yaparak dengelerini korumaktadırlar.
Bu teori, özellikle rekabete dayanan ve aktif olarak oynanan oyunun, depolanmış saldırgan duyguların güvenli bir şeklide açığa çıkması için “emniyet supabı” işlevi gördüğünü ileri sürer. Bu bağlamda rekreasyon bireye birikmiş negatif duygularını deşarj edebilmesi için güvenli ortam yaratmaktadır.
Dinamik sistemler kuramı sinir kas sisteminin dinamik özellikleri ile çevresel bilgilerin fiziksel özelliklerinin kaynaşması ile meydana gelir. İnsanların hareketleri nasıl kontrol ettiğini açıklamamıza yarar. Bu bakış açısı hareket ve kontrolün gelişimsel olarak nasıl ortaya çıktığını anlamamızda yardımcı olmaktadır.
Vygotsky, zihinsel gelişimin ilk önce ve en çok bireyin kendi içinde başladı- ğını savunmak yerine zihinsel sürecin zihinler arası bir düzlemde insanlar arasında gerçekleştiğini vurgular. Zihinsel gelişim, toplumsal sürecin içselleş- tirilmesi ve üstün hale gelmesiyle ortaya çıkmaktadır.
Dinlenme Teorisi: Bu kuramın savunucularından olan Lazarus (1883) ve Patrick (1916) oyunun; fazla enerji tüketiminin aksine, harcanan enerjiyi kazanmak yani enerji açığını kapatmak amacıyla oynandığını savunurlar.
2.1.2. Eğlence Kuramı (Recreation Theory): Fazla enerji kuramının karşıtı olarak Alman şair Lazarus (1824– 1909) tarafından ortaya atılmış bir kuramdır. Fazla enerji kuramı enerjinin depolanmasını içerirken, eğlence kuramı tüketilmesine dayanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri