Özür dilemek “yaptığım hatanın seni incittiğinin, kırdığının farkındayım” demektir, özür dilemek, özür dilediğimiz kişinin varlığına saygı duymaktır. Tam dersi özür dilememek de 'senin düşüncelerinin, varlığının, duygularının benim için zerre kadar önemi yok”demektir.
1. Yaptığı bir yanlıştan ötürü affedilmesini istemek. 2. Özrünü ileri sürerek yapılması kendinden istenen işi yapmamak, bundan bağışlanmasını istemek.
Özür dilemek bozulan güveni tazelemek için bir ilk adım olabilir. İncinmiş duyguları iyileştirebilir ve zarar görmüş ilişkiler için can suyu olabilir. Özür dileme davranışı kibarlık ya da erdem olmasından öte araştırmalara göre hata yapan kişiyi ve hata yapılan kişiyi olumlu yönde etkiliyor.
Onu affedersen özrü kabul et.
“Teşekkürler, seni affediyorum.” gibi bir şey söyle. Veya, “Sorun yok. Yeter ki bir daha yapma, lütfen.”
İlgili 25 soru bulundu
Özür dilerken söz konusu olanın kendi davranışlarınız olduğundan emin olun. Gerçek bir özür aşırıya kaçmaz. Özür dilerken karşı tarafın hissettiklerine odaklanmaya özen gösterin. Kendi pişmanlık ve üzüntünüzle karşınızdaki kişinin hislerini gölgelememeye dikkat edin.
Müslümanın özrünü reddetmek mekruhtur. Özrü kabul etmek ve kusurları affetmek, Allah Teâlâ'nın sıfatlarındandır. Böyle özrü de kabul etmeyene, Allah Teâlâ azap ve gazap eder.
Yalan söylediğini bilerek özrünü kabul etmek, o kimseyi affetmek olur. Yalan söyleyerek özür dileyen böyle bir kimseyi affetmek vacip değil, müstehaptır.
Özür dilemek, bir acizlik, bir geri adım atma değil; büyük bir erdemdir. Özür dilemek, toplumun huzuruna, insanların iç dünyalarının onarılmasına katkıdır. Özür dilemek, karşımızdaki kişiyi rahatsız eden tutum ve davranışımızın farkına vardığımızı ifade etmek ve onu, bu duygunun ortağı yapmaktır.
Özür ise kişinin yaptığı bir davranışın olumsuz sonuçlandığı veya algılandığı ve bu algının kişi tarafından da kabul edildiği durumda dilenir ve özürün temel amacı ilişkiyi düzeltmektir. Eğer karşıdaki kişi için önemliyse o zaman özür dilenir. Eğer önemli değilse insanlar özür dilemeye gerek duymazlar.
özür - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁḏr kökünden gelen ˁuḏr عذر “bağışlama” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ˁaḏara عذر “bağışladı, mazur gördü” fiilinin fuˁl vezninde masdarıdır. Özür dileme eyleminde özür "bağışlama, af" anlamında iken, Türkçe kullanımda sözcük "özür dileme" eyleminin adı olarak algılanmıştır.
Özür Dilemenin Etkileri
Özür dilemenin bize, karşımızdaki kişiye ve aramızdaki ilişkiye birçok olumlu etkisi oluyor. Hatalı davranış sergilediğimiz kişiden özür dilemek ve yaşananların onun değil, bizim suçumuz olduğunu söylemek karşımızdakinin duyulduğunu hissetmesine ve duygusal anlamda iyileşmesine yardımcı oluyor.
Samimi bir özür, kimsenin onurunun kırılmamasını ve yapılan hatanın onarılmasını sağlar. Böyle bir özür dileme; çatışmayı kavga etmeden bitirme, daha fazla iletişime teşvik etme,öz saygıyı tekrar kazanma, zarar gören ilişkileri onarma, suçluluk, utanç ve öfke gibi olumsuz duyguları iyileştirme gücüne sahiptir.
“Nasıl davrandıkları için özür dilemek yerine, nasıl tepki gösterdiğin için özür dilemeni bekleyen insanlar tanıyacaksın. Bu insanlardan uzaklaş.”
Ağrı: Kırılma sırasında hasta bazen ciddi bir penis ağrısı hisseder. Ereksiyonun sonlanması: Kırılmayı takiben ereksiyon kısa sürede sona erer. Siyahımsı morarma: Penil fraktür veya tunika albuginea yırtılması sonucu kavernöz cisimler içindekikan cilt altına çıkar ve bunun sonucu penis cildinde morarma şişme görülür.
Bu sendromda hasta aynı kalp krizindeki gibi ani başlangıçlı göğüs ağrısı hissederler. Kırık kalp sendromunda, kalbin belli bir alanının geçici olarak kasılması bozulur. Ancak diğer bölgelerin daha fazla çalışması ile kalbin pompa fonksiyonları normale yakın olarak sürdürülür.
*Gıybetin yol açtığı en büyük günahlardan biri de, kalb kırmaktır. Küfürden sonra en büyük günah, kalb kırmaktır. Kâbe'yi yıkmaktan daha büyük günahtır. Kalbi kırılan bir müminden, onun bedduasından çok korkmalıdır.
İstiğfar, Yüce Yaratıcıdan af dilemek, mağfiret talebinde bulunmaktır. Bir başka ifadeyle, her şeyin sahibi, zerreden kürreye her şeye hâkim olan Allah'a (cc) karşı yapılan isyandan, saygısızlıktan ve cürümden dolayı özür dilemektir.
Evet, büyükler, özür dileyecek durumlara düşmeyenlerdir; ama düşmüşlerse de özür dileyenlerdir.
Özür; kavgacı dile ve duygusal hareket etmeye karşı kendi eylemlerimiz için samimi bir kişisel pişmanlık ifadesidir. Ancak öte yandan özür dileyen bir kişi, "gerçek" anlamda bunu yapmıyor olabilir, hatta iğneleme yolunu kullanarak özürden kaçınmanın bir ifadesi olarak bunu söyleyebilir.
Empati eksikliği, özür dilemekte zorlanmamızın en temel sebeplerinden biri olabiliyor çünkü doğru bir şekilde özür dileyebilmek için davranışımızın karşımızdaki kişiyi nasıl etkilediğini görebilmemiz gerekiyor. Karşımızdaki kişiyi kıracak bir davranış sergilediğimizde yaptığımız ilk savunmalardan biri “...
“Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü't-tevbete ve'l-mağfirete ve'l-hidâyete lenâ, innehû, hüve't-tevvâbü'r-rahîm.”
"Kim istiğfar okumaya devam eder, Allah'tan af dilemeyi dilinden düşürmezse, Allah Teâlâ ona her türlü darlıktan bir çıkış kapısı açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri