Adaçayını sade şekilde içebileceğiniz gibi bir miktar hibiskus ve zencefille karıştırarak da tüketebilirsiniz. Eğer ses kısıklığından şikayetçiyseniz sesinizi yumuşatmak için adaçayı ve bal karışımından hazırlanan bitki çayını içerek sesinizi daha yumuşak tonda kullanabilirsiniz.
Evlerde tuz ve ılık suyla kolaylıkla gargara yapılabilir. Bir su bardağı ılık su ve yarım çay kaşığı tuzla hemen gargara yapılabilir. Çocuğun ses kısıklığına ne iyi gelir sorusu da bitkisel çözümlerle cevaplanabilir. Zencefil ve bal karışımı hem çocuklar hem de yetişkinler için rahatlatıcı bir etki sunar.
Ses kısıklığını gidermek için küçük bir bardak suya 2 çorba kaşığı sirke ve bir çay kaşığı bal ekleyip tüketebilirsiniz. Papatya, zencefil gibi rahatlatıcı çaylar boğaz ağrınızın dinmesine vesile olup, sizi rahatlatacaktır. 1 tatlı kaşığı bala 4-5 damla limon damlatıp gargara yapıp tüketmek boğazınızı yatıştırır.
İlgili 24 soru bulundu
Bal ve limon ses kısıklığına, ses tellerinin kurumasına ve zedelenmeye iyi gelen iyileştirici bir yapıya sahiptir.
Konuşmak için doğru nefes, diyafram nefesidir. Diyafram nefesini kullanabilmek için de doğru postür yani dik durmak önemlidir. Sık ve şiddetli boğaz temizleme, sık ve şiddetli öksürük ses tellerini tahriş edeceğinden bu davranışlardan kaçınmak gerekiyor.
Çünkü fısıldamak ses tellerinin daha da zorlanmasına neden olur. Bol sıvı tüketmek: İçecekler boğazın nemli kalmasını ve ses kısıklığı sorununun hafiflemesini sağlayabilir. Alkol ve kafeinden uzak durmak: Alkol ve kafein, boğazı kurutarak ses probleminin daha da kötüleşmesine yol açabilir.
Ses kısıklığı için pastil kullanmak boğazı nemlendirilmesini ve ağrının yatıştırılmasına yardımcı olur. Sakız çiğnemek tükürük üretimini artırdığı için boğazın nemli kalmasını ve ses tellerinin rahatlamasına yardımcı olur. Tuzlu su gargarası bakterilerle savaşarak ses kısıklığının iyileşmesine fayda sağlar.
6. Ilık bir bardak sütün içine bir çay kaşığı bal ve yarım çay kaşığı karabiber ekleyin. İyice karıştırın. Karabiberli ballı sütü sevmeseniz de dayanın ve için. Bu süt de sesinizi açmaya yardım edecektir.
Hava zaten soğuk diyerek su tüketmeyen kişilerin ses tellerinde oluşan kuruluk ses kısılmasına yol açıyor. Ses telleri nemli tutulduğunda ses daha sağlıklı oluyor. Ihlamur, zencefil, bal gibi bitki çayları aşırıya kaçılmadığı sürece faydalı olabiliyor. Burada özellikle etken madde sıcak su ve buhar.
Tiroplasti Tip 3: Ses kalınlaştırmak için yaygın olarak kullanılan bu yöntem, ses kalınlaştırma ameliyatı olarak da isimlendirilir. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen bu yöntemde ilk olarak boynun ön tarafından küçük bir kesi yapılır. Bu kesiden ses tellerine ulaşılarak ses telleri gevşetilir.
Özellikle limon, portakal, çilek gibi C vitamini açısından zengin taze meyveler, ses tellerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, demir, çinko ve magnezyum gibi mineraller de ses tellerinin sağlıklı kalması için önemlidir.
Ses kısıklığı yaşadığınızda ve boğaz yolunun tahriş olması durumunda karadut pekmezini hatırlayabilirsiniz. Karadut pekmezini kaşıkla yiyerek veya ılık sütle karıştırarak solunumu rahatlatabilirsiniz. Doğal bir soğuk algınlığı ilacı olan bu pekmez, ses tellerini yumuşatır.
Ses kısıklığı probleminizi yatmadan önce şöyle ılık, zerdeçallı bir bardak süt içerek iyileştirebilirsiniz. Eski zamanlardan beri ses açma özelliği ile bilinen bıldırcın yumurtasını sesinizin kısık olduğu zamanlarda sabah aç karnına çiğ olarak içebilir ve sesinizin açılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Çiğ domates, kereviz ve salatalık, ayrıca elma, üzüm, şeftali gibi gıdalar yorulmuş ses tellerine faydalı olacaktır. A vitamini yumuşak dokuların, cildin ve mukoza zarlarının sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Boğazda da bulunan mukoza zarlarının sağlıklı olması, genel olarak bölgenin daha iyi durumda olmasını sağlar.
Kafein (kahve, çay, çikolata) ve alkol, ses tellerini kurutarak ses teli hasarını artırır.
Soğuk algınlığı gibi birkaç günle sınırlı iyileşme süresi olabileceği gibi daha uzun süreli problemlerle de karşımıza çıkabilmektedir. Ses kısıklıkları, eğer 1 haftayı geçiyor ise mutlaka kulak burun boğaz muayenesi yapılmalıdır.
Kendiliğinden düzelen bir sorun olduğu için hiç bir tedavi uygulanmayabilir. Sigara dumanı, alkol ve kafein (kahve, kolalı meşrubatlar)den kaçınılmalıdır. Bol su içilmesi ve ortam havasının bir buhar makinesi ile nemlendirilmesi yararlıdır.
Enfeksiyon, alerji, reflü, psikojenik ses kısıklığı gibi durumlarda ilaç tedavisi verilir. Ses telinde oluşan nodül ve polibin tedavisinde, tek taraflı ses telinin çalışmadığı durumlarda, nörolojik ses kısıklıklarında, ses teli cerrahisi öncesinde ve sonrasında ses terapisinden fayda görülebilir.
En az 8 bardak su içilmeli. Ses tellerinin üzerini örten tabakanın nemlendirilmesi şarttır. Bunun için günde en az 6-8 bardak su içilmelidir. Ortamdaki havanın nem oranı da önemlidir.
Larenjit ses kısıklığının en sık görülen sebebini oluşturuyor ve çoğunlukla nezle, grip veya sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında ortaya çıkıyor. Bazen ateş ve boğaz ağrısıyla birlikte görülse de, çoğu zaman ağrısız bir ses kısıklığı olarak gelişiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri