Özkaynak Devir Hızı Oranı = Stok devir hızları ile alacak devir hızı ve borç devir hızının dışındaki devir hızı oranları, yukarıda da belirtildiği gibi devir hızı hesaplanacak değerin ortalamasının net satışlara oranlanması ile bulunmaktadır.
Öz Kaynaklar Devir Hızı=Net Satışlar/Ortalama Öz Kaynaklar.
Şirketin özkaynaklarının ne oranda verimli olduğunu gösteren orandır. Oranın yüksek olması özkaynakların verimli olarak kullanıldığı anlamına gelmektedir.
Öz sermaye devir hızının yüksek olması, işletme öz sermayesinin çok ekonomik ve verimli kullanıldığını gösterir. Ancak oranın aşırı yüksek olması işletmenin öz kaynaklarının yetersiz olduğuna işaret olabilir. Söz konusu oranın düşük olmasıysa, öz sermayenin iş hacmine göre fazla olduğunu ortaya koyar.
Alacak devir hızı oranı, net satışların ortalama stoklara bölünmesi ile hesaplanır ve bir dönem içinde alacakların kaç katı kadar satış yapıldığını gösterir. Daha doğru bir hesaplama yapılmak isteniyorsa, net satışların yerine kredili satışların kullanılması gerekir.
İlgili 42 soru bulundu
Stok Devir Hızı = (Satılan Malların Maliyeti / (Başlangıç Stok Değeri + Dönem Sonu Stok Değeri) / 2) formülü ile bulunabilmektedir. Formül sonrası çıkan sonuç stoklar kaç gün ortalamasında elden çıkarıldığını gösterir.
Özsermaye Devir Hızı: İşletmelerin öz sermayesini etkin kullanıp kullanmadığını belirlemeye yardımcı olan bir orandır. Oranın yüksek çıkması; işletmenin öz sermayesini etkin kullandığı veya özsermaye yetersizliği içerisinde olduğu şeklinde değerlendirilebilir.
Alacaklıların öz sermaye karşısındaki güvence durumunu ve kaynakların aktif finansmanındaki dağılımını verirler. Finansal yapıdaki yabancı kaynak oranını gösterir. Varlıkların ne kadarının öz kaynaklarla finanse edildiğini gösteren orandır. %50 yi geçmemesi önerilmektedir.
b) Öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,10, c) Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,75'ten küçük, olması gerekir. Bu kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son üç yıla kadar olan yılların belgelerini sunabilirler.
Sermaye Piyasası Kurulu'nun Seri V No:65 sayılı tebliğinde belirlenen genel özkaynak oranı başlangıçta %50 ve sürdürme oranı olarak %35 olarak belirlenmiştir.
Özsermaye olarak da ifade edilen özkaynaklar analitik yönteme göre; ( Bilanço Net Aktif Toplamı - Borçlar = Özsermaye) şeklinde formüle edilir.
Alacak Devir Hızı Oranı = Kredili Satışlar / Ortalama Ticari Alacaklar formülü ile hesaplanmaktadır.
Kaldıraç Oranı
Kaldıraç oranının yüksek olması şirketin daha yüksek finansal riske sahip olduğunu gösterir. %70 üzeri kaldıraç oranına sahip şirketler riskli olarak sınıflandırılabilir. Daha muhafazakar yatırımcılar için bu oran %50 olarak kabul edilir.
Stok devir hızı yüksek olduğu zaman stoklarda bulunan ürünlerin hızlı şekilde satışının gerçekleştiği ve de ürün devir daiminin sağlanıyor olduğu düşünülür. Hızın daha yüksek olması, şirket satışlarının başarılı olduğunu bize gösterir. Ancak bunun yüksek olması her zaman da olumlu bir sonuç vermez.
Likidite oranı da denilen Asit-Test Oranı, Cari Oranı tamamlayan, onu daha anlamlı kılan bir orandır. Bu oran, hazır değerler (para veya paraya kolaylıkla çevrilebilen değerler) ile kısa süreli alacaklar toplamının, kısa süreli yabancı kaynaklara bölünmesi suretiyle hesaplanmaktadır.
Stok devir hızı, stoktaki ürünleri kaç kez sattığımızı ve yenilediğimizi gösterir. Stok devir hızı, bir şirketin genel verimliliğini ölçen önemli bir KPI'dır. Sektör ortalamasına göre bu değer normal şartlarda ortalamadan daha yüksek olmalıdır.
Öz sermaye(=Öz Kaynak= Özvarlık) ; bir işletme sahibinin ya da sahiplerinin kendi kullanımına ayırdıkları sermayedir. İşletmenin kredi almadığı, piyasa borcunun olmadığı varsayımında, öz sermaye toplam varlıklara eşit olur. Buna göre Toplam Aktifler – Toplam Borçlar = Öz Sermaye şeklinde özetlenebilir.
Özkaynak, varlığın değerinden yükümlülüğün çıkarılmasıyla elde edilir. Özkaynak Kavramı Nasıl Uygulanır? Şu örneği düşünün: eğer bir yatırımcı hisse başına 100 Dolar'dan 10 hisse alırsa, net varlığı 1000 Dolar olur (1000 Dolar alım fiyatı - 0 Dolar yükümlülük = 1000 Dolar).
Öz kaynaklar aynı anlamda olmak üzere öz sermaye veya öz varlık kavramları ile de adlandırılır. Öz kaynak işletme sahip ve ortaklarının tahsis ettiği sermaye ve otofinansman yolu ile elde edilen sermaye eklerinden oluşur.
Bilançonun baş tarafında borçlar, arka tarafında ise özkaynak hesapları yer alacak şekilde düzenlenir. Pasif tarafının ilk grubunda; özkaynak hesapları, ikinci grubunda uzun vadeli borçlar ve üçüncü grubunda ise kısa vadeli borçlar kısmı vardır.
Dönen varlıkların ne kadar olması gerektiği konusunda cari oran fikir vermekle beraber kısa vadeli yabancı kaynakların 1,5 - 2 katı olması olumlu olarak görülür.
Finansman oranının en az 1:1 olması istenir. Finansman oranının yüksek olması; işletmeyi, alacaklı durumunda bulunan üçüncü kişilerin baskısından kurtarır. Oranın 1'den küçük olması ise, işletmeye kredi verenlerin, işletme sahip ve ortaklarından daha fazla işletmeye yatırımda bulunduklarını gösterir.
Anonim şirketler için sermaye ödeme durumu ¼ iken limited şirketler için ¼ oranında sermaye ödeme zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır. Ödenmiş sermaye hesaplaması yapılırken söz konusu sermaye tutarının en az 5 katının alınması gerekir.
Duran Varlıklar/Devamlı Sermaye Oranı
Oranın 1.00'dan büyük olması arzu edilir. Hatırlanacağı üzere devamlı sermaye, uzun vadeli yabancı kaynaklar ile öz kaynakların toplamını ifade etmektedir.
Oranın “1” olması, işletmenin kısa süreli borçlarını her durumda nakit olarak ödeyebileceğini gösterir. Bu kadar yüksek likidite gerekli olmamakla birlikte gelişmiş ülkelerde bu oranın %20-%25'in, sanayi işletmelerinde ise %10-%15'in altına düşmemesi istenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri