Zabıta Amirliklerine ihbarda bulunmak için Alo Zabıta Hattını (153) arayabilirsiniz.
Evin önüne, garaj önüne park eden araç nasıl çektirilir diyorsanız bunları da 155'i arayarak hemen bildirin ve aracın çekilmesini isteyebilirsiniz. Kolluk kuvvetleri en kısa sürede araç hakkında gerekli işlemleri gerçekleştireceklerdir.
Alo 174 İhbar ve Şikayet.
Yerel yönetim ( belediyecilik ) yasalarına göre yol sokak ve kaldırımlar kamuya aittir. Yani tüm vatandaşlara aittir hiçbir apartman ev maliki burası benim kapımın önü deyip burayı işgal edemez.
İlgili 27 soru bulundu
Sincar, “Eğer bahsedilen araç park yerleri ve Kat Mülkiyeti Kanununa göre taşınmaza ait olan alanlardan yerlerden ise buralar özel mülk olduğu için bu kısımlar üzerindeki tüm tasarruf hakkı bu binanın kat maliklerine aittir.
Dükkan önü ortak alan mıdır? Unutulmaması gereken nokta, dükkan önündeki boşluğun ortak yer sayılması ve maliklerin arsa payı oranında kullanımına sunulmuş olmasıdır. Yani bir başka ifadeyle, dükkan sahibinin de bu ortak kullanım alanında diğer malikler kadar hakkı vardır.
Nerelere park edilmemelidir? Park yasaklı alanlar, kaldırım, araba yolu, giriş kapısı önü, özel mülkiyet alanları, ücretli otoparklar gibi alanlara park edilemez. Uygun olmayan yerlere park edilen e-mopedler ceza alabilir ve ya çekilebilir.
155 ihbar hattı aranarak polis merkezine şikayet kaydı açabilirsiniz. Bağlı bulunduğunuz belediyenin zabıta bölümünden şikayetçi olabilirsiniz. Alo 181 hattını arayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına şikayet bırakabilirsiniz. Son olarak Sulh Hukuk Mahkemesine dilekçe vererek dava açabilirsiniz.
Kanuni olarak ele alırsak konuyu; Trafik Kanununda kaldırıma park diye bir ceza yok, park yapılmaz diye geçen yerlere park etmişse ceza kesilebilir, yani Trafik Polisine şikayet ederseniz sonuç alamazsınız. Ancak 5326 Sayılı Kabahatler Kanununa göre kaldırıma park etmek YASAKTIR !
Madde 59 – Yerleşim birimleri dışındaki kara yolunda zorunlu haller dışında taşıt yolu üzerinde duraklamak veya park etmek yasaktır.
Kim kime diş geçirirse bu devirde artık. Aslında kanunda garaj önüne park etmenin herhangi bir cezası yok.
Kişisel park bariyeri kişilerin özel alanlarına, otoparklarına veya sahip oldukları alana istenmeyen kişilerin ve araçların girişini engelleme amacı ile kullanılan bir park bariyeri çeşididir. Park bariyerleri, ortak olarak aynı işi görseler de farklı özelliklere sahip olan farklı park bariyeri modelleri de vardır.
Sorunların çözüm noktası ALO 130 hattı vatandaşlarca aktif olarak kullanılıyor.
Karayolu Trafik Yönetmeliği 119. Maddesinde de açıkça görüldüğü üzere; başka araçların giriş çıkışının engellenmiyorsa, toplu taşıma araçlarının duraklarına 15 metre mesafede, dönüşlerde, ikinci sıra park ederek trafiğin akışı engellenmiyorsa o araç çekilemeyecektir.
Ceza tespit tutanağında herhangi bir delile yer verilmemişse (fotoğraf, video vs..) cezaya itiraz edebilirsiniz. Park yeri olmaması veya kısıtlı olması sebebiyle yanlış bir yere, yanlış şekilde park etmek zorunda kaldıysanız bu cezalara itiraz edebilirsiniz.
Apartman Gürültü Yönetmeliğine göre; Mesai günlerinde 13:00-15:00 saatleri arasında ve 19:00-07:00 saatleri arasında yüksek sesle müzik dinlemek ya da yüksek sesli elektrik süpürgesi çalıştırmak gibi uygulamalar yasaktır. Aynı yasaklar hafta sonlarının ise tamamını kapsar.
Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır. Bunlara örnek olarak; yüksek sesle müzik dinlemek, elektrik süpürgesi çalıştırmak, matkap kullanmak vb. verilebilir.
Türk Ceza Kanunun 183. maddesine göre; (1) İlgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Apartman önüne park etme kanunu ya da dükkan önüne araç park etme kanunu gibi bir kanun yoktur. Aracınızı herhangi bir apartmanın önüne park edebilirsiniz. Eğer o binada oturan kişilerde o park alanına ait bir tapu mevcut değilse sizin aracınızın oradan kaldırılmasını talep edemezler.
- Sol şeritte (raylı sistemin bulunduğu yollar hariç). - Yaya ve okul geçitleri ile diğer geçitlerde. - Kavşaklarda, tünellerde, rampalar ve bağlantı yollarında ve buralara yerleşim birimleri içinde 5 metre, yerleşim birimleri dışında 100 metre mesafede. - Görüşün yeterli olmadığı tepe üstüne yakın yerlerde.
7- Duraklayan veya park eden araçların yol tarafındaki yanında, 8- İşaret levhalarına yaklaşım yönünde, yerleşim yerleri içinde 15 m., yerleşim yerleri dışında 100 m. mesafede, 9- Yerleşim yerleri dışındaki karayollarında taşıt yolu üzerinde (zorunlu haller hariç), duraklamak yasaktır.
Ortak yere yapılan müdahalenin önlenmesi talebi (ortak kullanım alanı işgali şikâyet dilekçesi) ile Sulh Hukuk Mahkemesi'nden kat maliki hakkında işlem yapılması talep edilebilir. Yine talep öncesi ortak alana müdahalede bulunan kat malikine ihtarname de gönderilebilir.
Balkonlar ortak alan değildir, Yargıtay'ın da bu yönde kararı yoktur.
Apartmanda ortak yerler Kat Mülkiyeti Kanunu 4. maddede düzenlenmiştir. Binalarda kapı önleri, apartman girişleri de ortak alan olarak kabul edilmiştir. Hiç kimse apartman boşluğunda bir başkasının eşyasını görme mecburiyetinde değildir. Dairelerin küçüklüğü, eşyaların ortak alana konulması işgal etme sebebi olamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri