Ana eklem; bir bileşik önermede, önermenin tümünü etkileyen, belirleyen, ana yöneten eklemdir. Ana bileşen; bir bileşik önermede ana eklemin bağladığı, etkilediği bileşenlere denir. ❖ Örnekler: 1.) ( p ∨q) bileşik önermesinde (∨) ana eklem, (p), (q) da ana bileşenlerdir.
Önermeler mantığı, önerme eklemleri denilen mantıksal değişmezlerle (değil, ve, veya, ise, ancak ve ancak) kurulan önermelerden oluşmuş mantıktır. Bu mantıksal değişmezler yardımıyla iki ya da daha fazla basit önermeyi birleştirmek suretiyle yeni bir bileşik önerme elde edilir.
b) Tikel Evetleme Eklemi: İki veya daha fazla sayıdaki önermeyi birleştiren 'veya' (ya da 'veya' ile aynı anlama gelen başka deyimlerin) dile getirdiği ekleme "tikel evetleme eklemi" denir.
Kısaca, iki basit önermenin “veya” (V) eklemiyle birleştirilmesinden oluşmuş bileşik önermeye tikel evetleme önermesi adı verilir. Tikel evetleme ekleminin doğru olması için bileşenlerinden birinin doğru olması gerekli ve yeterlidir. Örneğin, “İnsanlar cezayı veya ödülü hak eder.”
İki basit önerme “ancak ve ancak” ile birleştirilmişse, ortaya çıkan bileşik önermeye de karşılıklı koşul önermesi adı verilir.
İlgili 20 soru bulundu
p ile q önermelerinin “ve” bağlacı ile bağlanmasıyla elde edilen bileşik önermeye p ve q önermesi denir ve p ∧ q biçiminde gösterilir. p ∧ q önermesi, önermelerin her ikisi de doğru iken doğru, diğer durumlarda yanlıştır.
Günlük dilde “ise”, “-se”, “-sa”, “ancak” gibi ek ve sözcüklerle ifade edilen ekleme, koşul eklemi denir. İki basit önerme “ise (⇒)” eklemiyle birleştirilmişse buna da koşul önermesi adı verilir. Koşul önermesinde ön bileşen doğru, art bileşen yanlış değer almışsa bileşik önerme yanlış değer alır.
Bir bütünü oluşturan parçaların her birine tikel denir. Tekil kavramlar ve olgularla yapılan önermeler ise tikel önerme olarak adlandırılır. Örneğin: ''Bazı insanlar doğuştan yeteneklidir'' önermesi tüm insanları kapsamadığı için bu önerme tümel değil tikel olarak nitelendirilir.
Tikel kavramlar bir sınıfın bir kısmına işaret eder. Örneğin bazı insanlar veya bazı şehirler tikel kavramlardır. Soyut ve somut kavramlar: Kavram bir cisme veya varlığa işaret ediyorsa somuttur.
En az iki önermenin "veya" bağlacı kullanılarak birleştirilmesine "veya bağlacı ile yapılan bileşik önerme" denir. Tikel evetleme bağlacı ∨ sembolüdür. p ile q önermeleri arasında "veya" bağlacı ile yapılan bileşik önerme p∨q şeklinde gösterilir.
Ana eklem; bir bileşik önermede, önermenin tümünü etkileyen, belirleyen, ana yöneten eklemdir. Ana bileşen; bir bileşik önermede ana eklemin bağladığı, etkilediği bileşenlere denir. ❖ Örnekler: 1.) ( p ∨q) bileşik önermesinde (∨) ana eklem, (p), (q) da ana bileşenlerdir.
Değilleme Eklemi, Değil (~)
Olumlu bir ifadeyi olumsuz, olumsuz bir ifadeyi olumlu yapan deyimlere değilleme denir. Değilleme eklemi, “~” sembolü ile gösterilir. Örneğin; “İnsan özgürdür.” önermesini p ile sembolleştirirsek, “İnsan özgür değildir.” önermesi, ~p biçiminde sembolize edilir.
I- Oynamaz eklemler (Fibröz eklemler) Articulationes(artt) fibrosae, synarthroses. Ekleme katılan kemiklerin eklem yüzleri arasında eklem boşluğu yoktur.
Matematikte önermeler; p, q, r, s, t gibi küçük harflerle ifade edilir. 11 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Önermelerin doğruluk değeri belirlenirken önerme doğru ise D veya 1 ile, yanlış ise Y veya 0 ile gösterilir. 11 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Eklem, iki veya daha fazla kemiğin, vücut bölümlerinin hareket edebilmesini sağlamak maksadıyla birleştiği kısıma verilen ad.
Bir bileşik önerme, önermeyi oluşturan önermelerin tüm doğruluk değerleri için daima 0 oluyorsa, bu önermeye çelişki denir.
Tümel, bütüne ait bulunan anlamına gelmektedir. “Genel” ve “evrensel” kavramlarının da anlamdaşı olmaktadır. Tümel; kişiye ait olanı söyleyen tekile ve birkaça ait bulunanı söyleyen tikel terimleri ile beraber felsefenin en önemli kavramlarından bir tanesini oluşturmaktadır.
Bir varlığın sadece bir tane olduğunu bildiren kelimelere tekil ad denir. Çoğul isimler -ler ya da -lar eki alırken, tekil isimler ek almazlar.
Tekil Olay Etkileri (Single Event Effects – SEE), yük- sek enerjiye sahip tek bir parçacığın sebep olduğu ka- lıcı ya da geçici olarak gerçekleşebilen etkilerdir.
Tümel önerme, bir varlık sınıfının tamamı/bütünü hakkında bir evetleme veya değilleme yapan bir önermedir ve genellikle “Bütün”, “Her”, “Hiçbir”, “...'in hepsi”, “...'in hiçbiri” ve benzeri ifadeler yoluyla kurulur. Örnekler: “Bütün insanlar canlıdır”, “Kedilerin hepsi kuyrukludur”, “Hiçbir bitki bilinçli değildir.”
A herhangi bir önerme olduğunda CIA ile OB biçimindeki önermelere kiplik önermeleri denir. A biçimindeki önermelere zorunluluk önermeleri, OB biçimindeki önermelere de imkân önermeleri denir. onermeler mantığı denir. Kiplik değişmezleri öbür mantık sistemlerine de katılarak çeşitli kiplik mantıkları oluşturulur.
Bir türün bütün bireylerine değil de bir veya birkaç bireyine ilişkin olan, cüzi, tümel karşıtı.
Kiplik mantığı (modal mantık), önermelerin doğru veya yanlış olmasının kipleriyle (modlarıyla, halleriyle) ilgilenir. Bunların en başatları ve iyi tanınanları, olanaklılık (imkan), zorunluluk ve olanaksızlıktır (imkansızlıktır).
Sembolik mantık üzerine ilk sistemli çalışma Leibniz tarafından yapılmıştır. De Morgan sembollerle ifade edilebilecek bir mantık üzerine çalışmıştır.
Bu durumda p,q,r, gibi önermelere tekabül eden semboller elektrik devrelerini; bu önermeler arasında işJem yapılmasını temin eden ve (A )> veya (V), ise (—ğ), ancak ve ancak (^), bağdaşmazlık (|), ayrıklık (J,) gibi eklemler de devreler arasındaki bağıntıları ifadede kullanılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri