Daha sonra batıya yönelen Donanma, Eretria'yı düşürmüştür. Yunanistan anakarasında karaya çıkan Pers ordusu Maraton Muharebesi'nde Atina kuvvetleri tarafından kesin bir yenilgiye uğratıldı.
Persler, Kapadokyadan geçerek başkentlerini Ege bölgesine bağlayan, 'Kral Yolu'nu geliştirmişlerdir. Makedonya Kralı İskender M.Ö.334 ve 332'de Pers ordularını arka arkaya bozguna uğratarak bu büyük İmparatorluğu yıkmıştır.
Savaş sonunda Pers ordusu, Yunanlıları mağlup ederek savaştan zaferle ayrıldı (MÖ 480)40. Kara savaşından zafer elde eden Pers kralı, Yunanistan'ı tamamen işgal etme düşüncesiyle ilerleyişine devam etti.
Ö. 334 yılında yapılan Granikos Savaşı sonucunda Büyük İskender'in Anadolu'daki Pers hâkimiyetine son vermesiyle noktalanan yaklaşık iki yüz yıllık süreçte Batı Anadolu kentlerinin durumu politik, ekonomik ve kültürel açılardan değerlendirilmiştir.
Agiad Hanedanı'nın Spartalı kralı I. Leonidas tarafından Thermopylae Muharebesi'nde (300 Spartalı'nın tüm Pers Ordusuyla karşı karşıya olduğu, kuvvetlerin dengesizliği nedeniyle ünlü bir savaş) ertelendikten sonra Xerxes, Attika'ya ilerledi ve burada Atina'yı ele geçirdi ve yaktı.
İlgili 26 soru bulundu
Sparta şehir devleti siyasi bağımsızlığını MÖ 146'da Roma'nın Yunanistan'ı fethine kadar sürdürmesine rağmen, MÖ 371'de gerçekleşmiş Leuktra Savaşı, Sparta hegemonyasını sona erdirdi.
Yunanistan'ın güneyinde bulunan Peloponez yarımadasının verimli bir bölgesinde yer alan Sparta'nın nüfusu MÖ 800 ve 600 yılları arasında giderek artmıştı. Sparta karmaşık ve güçlü bir ekonomi geliştirdiği için tüm Peloponez bölgesi boyunca gücünü arttırdı ve çevre köylerdeki insanları kontrolü altına aldı.
Yine bu dönemde, Makedon Kralı Büyük İskender'in Persler üzerine başlatmış olduğu Asya Seferi sırasında gerçekleşen bir savaşı Persler kaybetmiş ve M. Ö. 330 yılında Pers İmparatorluğu, Büyük İskender tarafından yıkılmıştır.
Kuvvetlerinin arkadan çevrileceğini fark eden Leonidas 300 Spartalı, 400 Tebaili, 700 Therpianlı ve birkaç yüz savaşçı ile birlikte Geçit'te kalmış, Grek Ordusu'nun büyük bir kısmını geri göndermiştir. Kral Leonidas, bu artçı birliği mağlup etmiştir ancak hayatını yitirmiştir.
Ölümsüzler'in seçilmesi
Ölümsüzler Ahameniş İmparatorluğu'nun tüm şehirlerinde sportif yarışmalarla seçilirlerdi. Bu seçilen kişiler atletik ve uzun boyluydu ve güçlü askerler olabilmek için 2 yıl boyunca özel beslenir ve tüm dünyadan gelen ustalardan kılıç, okçuluk, binicilik, eğitimleri alırlardı.
Kiros, MÖ 530'da Orta Asya seferindeyken Massagetler ile yapılan savaşta yenilmiş ve öldürülmüştür.
Persler ya da Farslar (Farsça: فارس) günümüzde İran toprakları içinde bulunan İrani topluluklardandır. Günümüzde Farslar tarafından kurulmuş bir devlet vardır.
MÖ 530 yılında Pers kralı Kiros'un seferi vesilesi ile daha iyi bilinen bu Massaget Kraliçesi Tomris kumandasında, Pers ordusunu mağlup ederek Kiros'un ölümüne sebebiyet vermişlerdi.
Termopylae Muharebesi: Antik Yunan'ın Cesur Savunması
M.Ö. 480 yılında Pers İmparatorluğu ile Yunan şehir devletleri arasında gerçekleşen Termopylae Muharebesi, tarihin en unutulmaz savaşlarından biridir. Bu savaş, az sayıda Spartalı askerin büyük bir Pers ordusuna karşı gösterdiği direnişle tanınır.
Sparta, savaş alanına 8.000'e kadar hoplit dizebilirdi ancak bu Karneia sürecinde mümkün değildi. Diğer şehir devletlerinden 7.000 kişiye kadar dayanan birçok ordu, 300 Spartalı'ya, her ne kadar bu sayı yetersiz olsa da Kserkses'in 80.000 kişilik ordusunu durdurmak için katılmıştı.
Sparta, güneydoğuda Peloponnese, Laconia bölgesindedir.
Farslar (Eski Farsça: 𐎱𐎠𐎼𐎿, Farsça: پارسها), Persler veya Osmanlıcadaki tabirle Âcemler (Osmanlıca: عجم, Âcem), çoğunlukla İran'da yaşayan İranî bir halktır.
Pers dini, Zaratuştra ya da Zerdüşt adını taşıyan düşünürün adına istinaden Zerdüştlük olarak adlandırılmıştır. İÖ 7-6. yüzyıllar arasında ortaya çıkmış olan bu din, İbranilerde olduğu gibi tanrıyı tek varlık olarak kabul etmiştir.
Med İmparatorluğu, çok eski zamanlarda İran'da yaşayan bir halkın kurduğu devletti. Medler ve Kürtler aynı bölgede yaşıyorlardı ve benzer diller konuşuyorlardı. İkisi arasında bazı ortak noktalar olabilir, ama kesin bir bağlantı söylemek zor. Yani, Med İmparatorluğu'nun Kürt kökenli olduğunu kesin olarak bilemeyiz.
1821 yılında başlayan Yunan İhtilâli, Osmanlı Devleti tarafından bir türlü bastırılamayınca Rusya ve İngiltere'nin müdahalesi ve ardından Fransa'nın da onlara katılmasıyla uluslar arası bir mesele haline geldi. Bu güçlerin yardımıyla sonuçta onların himayesinde bağımsız bir Yunanistan ortaya çıkarıldı.
900 yıllarında başkentleri Tuşba ( VAN) olan Urartu devleti kurulmuştur. Urartular M.Ö. 612 yılına kadar Van Bölgesinde güneyde yukarı Mezopotamya'ya kadar uzanan topraklarda hüküm sürmüşlerdir. M.Ö.
Sparta, güneydoğu Peloponnese'deki Laconia'nın verimli Eurotas vadisinde bulunuyordu. Bölge ilk olarak Neolitik dönemde yerleşmiş ve Tunç Çağı'nda önemli bir yerleşim gelişmiştir. Ancak arkeolojik kanıtlar, Sparta'nın kendisinin MÖ 10. yüzyıldan kalma yeni bir yerleşim yeri olduğunu gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri